80 yılı aşkın süredir Taksim Meydanı’nda tarihi maksem duvarına bitişik barakalarda hizmet veren çiçekçiler, artık hava koşullarından etkilenmeyecek, daha insani koşullarda hizmet verebilecek.
Hasan Köseoğlu / Ajans Bizim – İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Taksim Meydanı’nda nesillerdir çiçek satışı yapan 9 aileye yeni alan sağladı. Bugüne kadar kendi kurdukları barakalarda satış yapan çiçekçiler, artık daha korunaklı, suyu ve elektrik sistemi olan yeni yerlerine taşındı.
Taşınma işlemi esnasında hem yeni kurulan alanlarda incelemeler yapan hem de çiçekçi esnaf ile görüşen İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, kentin dokusuna katkısı olan tüm emekçileri desteklemeye devam edeceklerini söyledi.
80 yılı aşkın süredir Taksim Meydanı’nda kendi kurdukları barakalarda çiçek satarak yaşama tutunan esnafın artık daha insani koşullarda emek vereceğini söyleyen Mahir Polat, İstanbul’un dokusunda küçük esnafın çok önemli katkısı olduğunu belirtti. Çiçekçilerin Taksim gibi kent meydanlarının en değerli emekçileri olduğunu söyleyen Polat, “Kent ve meydanlar ona hizmet veren insanlarla güzel, Taksim Meydanı’nda 10 yıllardır her türlü küçük esnaf burada çalışıyor, hayata tutunuyor. Bunu İstanbul’un bir dokusu, rengi, kültürü, kimliği olarak ele almak gerekir. Çiçekçileri meydandan koparmadan, daha güçlü bağlarla adapte ederek güzel bir hizmet yaptığımızı düşünüyorum” dedi.
Polat, “Taksim dolmuşlarının hemen önünde bulunan, cam bölmeli bu yeni yerlerine taşınan çiçekçiler artık, derme çatma barakalarda değil onlar için tasarlanmış alanlarda olacak. Böylece yıllardır satış yaptıkları Taksim Meydanı’ndan ayrılmamış olacaklar ve daha iyi, insani koşullarda çalışacaklar” ifadelerini kullandı.
Barakaların kalktığı alandaki tarihi maksem duvarın da onarılarak değerlendirileceğini söyleyen Mahir Polat, restorasyonla maksem duvarının cephesinin iyileştirileceğini ve bu cephenin sanatsal bir sergi alanı gibi kullanılacağını söyledi. Çalışmaların hızla başlayacağını sözlerine ekleyen Polat, “Umarım kapanma günleri bittikten sonra insanlar Taksim’e geldiklerinde bambaşka bir meydan maksem cephesi, çiçekçilerin daha iyi koşullarda çalıştığı bir ortam bulacaklar” şeklinde konuştu.
Önceki yerinin hemen ilerisinde, Taksim dolmuşlarının olduğu bölgede kendileri için tasarlanmış yeni yerlerine taşınan esnaf, yıllardır çiçek sattıkları barakalarını kapattı. Tarihi maksem duvarın önüne kurulu olan barakalardan ayrılan çiçekçilerden olan Mükerrem Baltacı “Çiçek deyip geçme, mutlu olduğunda da üzgün olduğunda da bazen sırf kendin için de çiçek alırsın. Biz yıllardır buradayız, sonunda iyi koşullarda çalışacağız, Belediye bizi gördü çok mutluyuz” dedi.