Afganistan’da saldırılarını yoğunlaştıran Taliban, ABD ve NATO güçlerinin önümüzdeki ay çekilmelerini tamamlaması, Kabil havalimanının ise Türkiye tarafından korunacağı yönündeki iddialara bir açıklama açıklama yaptı, “Afganistan’da asker barındıran “herhangi bir ülkeye” işgalci muamelesi yapacaklarını belirtti.
Haber Global’in haberine göre, ABD’nin Afganistan’dan çekilmeye başlamasıyla birlikte Kabil Hamid Karzai Havaalanı’nın korunması konusunda gözler Afganistan’da savaş dışı bir NATO misyonunun parçası olarak 500’den fazla askeri bulunan Türkiye’ye çevrildi.
Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid’in verdiği röportajda, “Son 20 yıldır NATO’nun bir parçası olan Türkiye, Afganistan’da kalmak istiyorsa, şüphesiz onu bir işgalci olarak görür, ona karşı hareket ederiz” ifadesini kullandı.
Zabihullah Mücahid, Taliban’ın Türkiye ile “her zaman iyi ilişkiler kurmak istediğini” ve “normal bağlara sahip olmaya çalıştığını” söyledi, Türkiye’nin Kabil Havaalanı’nı denetlemesi yönündeki öneriyi ise reddetti. “Türkiye ile çok ortak noktamız var. Onlar da Müslüman ama müdahale edip askerlerini orada barındırırlarsa sorumluluğunu alırlar.” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son NATO zirvesinde konuyu ABD’li mevkidaşı Joe Biden’la görüşmüş ve bu hususta uzlaşmaya yakın olduklarını açıklamıştı. Afganistan konusunda aralarında bir fikir birliği olduğunu ifade eden Erdoğan, “Afganistan’dan ayrılmamızı istemiyorlarsa, orada belirli bir destek istiyorlarsa, ABD’nin diplomatik, lojistik ve mali desteği önemli olacaktır” açıklamasında bulunmuştu.
Haberin tamamını bu linkten okuyabilirsiniz.