Yozgat’ta bu yıl ekimi yapılan yerli ve millî 29 buğday, 7 arpa, 10 nohut çeşidinin tanıtımı tarla günü etkinliği ile yapıldı.
Seyfi Çelikkaya / Ajans Bizim – Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat’ta yerli ve milli tarım ürünleri tohumlarından bölgeye uygun olanların belirlenip, ekimlerinin yaygınlaştırılması amacıyla ekimi yapılan buğday, arpa, nohut ve kuru fasulye çeşitleriyle ilgili tanım çalışması, tarla günü etkinliği ile gerçekleştirildi.
Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Alcı Köyünde gerçekleştirilen tarla günü etkinliğine katılan Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Sevinç Karabak, günümüzde gıda güvenliğinin önemli bir noktaya geldiğini, nüfus arttıkça gıda güvenliğini sağlamak için de ülkelerin küresel anlamda ellerinden geleni yaptıklarını söyledi. Karabak, ‘’Artık ekim alanlarımızı artırmanın zor olduğu, imkânsız olduğu noktada verim alandan aldığımız verimi artırmak zorunlu hale gelmiştir. Verimi artırmanın bir yolu da yeni, daha kaliteli, daha verimli sertifikalı çeşit kullanımıdır. Araştırma Enstitüleri olarak yaptığımız araştırmalarla her gün daha yeni daha kaliteli çeşitleri çiftçilerimizin hizmetine sunmaktayız. Araştırmalarımızın sonuçlarını sahada görmek, üreticilerimizin kullandığını görmek bizi mutlu etmektedir’’ dedi.
Yozgat Tarım ve Orman İl Müdürü Tanju Özkaya da, Yozgat il genelinde bu yıl 30’dan fazla deneme ve demonstrasyon çalışmasının uygulanmakta olduğunu bildirdi. Özkaya, bu yıl 29 buğday çeşidinin 6 İlçeye bağlı 15 köyde, 7 Arpa çeşidinin 2 İlçeye bağlı 4 köyde, 10 nohut çeşidinin 3 İlçeye bağlı 3 köyde önder çiftçilerle birlikte ekildiği aktardı. Bunlardan farkı olarak da ‘Yerel Buğdayların Yaygınlaştırılması’ çalışmaları, ‘Toprak İşlemesiz Ekim’ uygulamaları ile ‘Tıbbi ve Aromatik bitkileri yaygınlaştırılması’ ile ilgili çalışmaların da devam ettiğini aktaran Özkaya, konuşmasında şu bilgileri verdi:
‘’Bakanlığımız Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından 2020 üretim sezonunda ‘Yerli ve Milli Tohumlarımızın Ulaşmadığı Çiftçi Kalmasın’ sloganıyla yerli tohumlarımızın yaygınlaştırılması çalışması başlatmıştır. Bu çalışmada, bakanlığımıza bağlı olarak faaliyet gösteren Enstitü Müdürlüklerimiz ile TSÜAB’a üye özel sektör firmaları tarafından tescil ettirilen yerli ve milli çeşitlerin çiftçi şartlarında demonstrasyon çalışmaları yapılmaktadır. Amacımız bakanlığımız araştırma kuruluşları ve özel sektörce geliştirilmiş daha iyi verim ve kalite özelliklerine sahip yerli ve milli tohumlarımızı çiftçilerimize göstererek tanıtmak, kullanımını artırmak ve İlimizde yerli tohumlarımızla üretim ve verimi artırmaktır. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak sürekli çiftçimizle beraberiz. Amacımız çiftçimizin daha az masrafla daha fazla ürün alması ve üretimin artmasıdır. Bu amaçla İI genelinde çiftçilerimizle birlikte birçok demonstrasyonlar yürütmekteyiz. Bu kapsamda bu yıl 30’dan fazla deneme ve demonstrasyon çalışması uygulanmaktadır. Bu demonstrasyonlarda farklı ürünleri denediğimiz gibi İlimizde ekilen ürünlerden çiftçimizin daha fazla ürün alması yerli tohumlarımızın yaygınlaşması amacıyla çalışmalarda yapılmaktadır.’’
Tarla günü etkinliği
Tanju Özkaya, Sorgun ilçesinin Alcı Köyünde, Ankara Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü, Adana Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü ve TSÜAB’a üye firma Ekiz Tohumculuk’la birlikte ekim çalması yaptıklarını aktardı. Özkaya, bu kurumlardan temin edilen Buğday ve Nohut çeşitlerini ektiklerini, enstitüler tarafında üretilen buğday ve nohut çeşitlerinin görülmesi açısından çok faydalı olduğunu bildirdi. Özkaya, konuşmasını şöyle sürdürdü:
‘’Buğday tohumluğu olarak Ankara Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen Selamibey ve Sanlı çeşitleri, Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen Halis çeşidi, Ekiz Tohumculuk tarafından geliştirilen Alpı çeşidi, Konya Bahri Dağdaş Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen Ekiz çeşitlerinin ekimi yapıldı. Nohut Tohumluğu olarak da Adana Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen İnci, Sezgin çeşitleri ile Caner, Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen Nihatbey çeşidi iki buğday ekimi yapılan tarlaların arasında kalan tarlaya yan yana ekildi. Birde bunlardan farklı olarak nohut tarlasında kalan kısma ise Fasulye tohumluğu olarak geliştirilen Borsa çeşidi ekildi. Bu çeşitleri Ülkemize ve çiftçilerimize kazandırdıkları için bu kurumlarımıza teşekkür ediyorum. Bütün bu demonstrasyonlarımızın gelişimleri üretim sezonu boyunca teknik personelimizce takip edilerek kayıt altına alınmıştır. Amacımız burada bu çeşitleri, hasat edilmeden önce bitkinin gelişim ve başak durumunu göstererek çiftçilerimize ve basın aracılığıyla kamuoyuna da duyurmak ve tanıtmaktır. Önümüzdeki günlerde bu demonstrasyonların hasatları enstitü yetkilileri ve çiftçilerimizle birlikte yapılacak ve sonuçlar duyurulacaktır. Çiftçilerimize yerli ve milli tohumlarımızı ekmelerini ve yerli tohumlarla üretin yapmalarını tavsiye ediyoruz. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak biz her zaman çiftçilerimizin yanındayız. Her türlü teknik ve idari yardım vermeye hazırız.’’ Konuşmaların ardından katılımcı çiftçi ve çiftçi örgütlerinin temsilcilerine ekili alanlar gezdirilip, ürün hakkında ayrıntılı bilgiler verildi.