AKP, OHAL düzenlemelerini uzatan ve ekonomik düzenlemeleri de içeren torba kanun teklifinde, gelen eleştiriler iki maddede değişiklik yaptı.
AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan tarafından yapılan açıklamada, torba yasada OHAL ile ilgili düzenlemede revizyona gidildiği kaydedildi. Turan’ın açıklamasına göre, kanun teklifinde gözaltı süreleri ve kamu ihracı 3 yıl süreyle uzatılması önerisi 1 yıla indirildi. Hâlâ OHAL’i gerekçelendiren durumun ortadan kalkmadığını iddia eden Turan, şunları söyledi:
“Ekonomiyi ilgilendiren birçok konu olduğu gibi geçen hafta özellikle muhalefetin yoğun ithamlarına maruz kalan…
Olağan Üstü Hal diye değerlendirilen 3 tane de maddemiz vardı biliyorsunuz. OHAL, AK Parti açısından değerlendirildiğinde hep zorunlu olarak gündeme gelmiş, özel düzenleme, anayasal bir hak. Her ne kadar OHAL’i kaldırmış olsak da OHAL’i gerekçelendiren bazı gerçeklerin ortadan kalkmadığını görüyoruz. Biz OHAL isteyen bir ekip değiliz, biz ülkemizi büyütmek isteyen bir ekibiz.”
Teklifin Meclis Komisyonu’nda kabul edilen ilk halinde, “terörle mücadele” kapsamında kamu görevlilerinin görevden uzaklaştırılması, ihracı, rütbelerinin geri alınması gibi birtakım tedbirlere ilişkin düzenlemelerin süresi 31 Temmuz’dan itibaren 3 yıl uzatılabilmesi isteniyordu.
OHAL DEĞİL DEMOKRASİ
Öte yandan sağlık alanından beş emek ve meslek örgütü OHAL yasalarının uzatılma teklifinin geri çekilmesini istedi. TTB, SES, Dev-Sağlık İş, Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği ve Ankara Dişhekimleri Odası tarafından yapılan açıklamada “OHAL değil, demokrasi istiyoruz” denildi.
Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
“Darbeci zihniyetin yarattığı, kanlı 15 Temmuz darbe girişimini fırsat bilen hükümet; darbe girişiminden darbe üretmiş ve haksız, hukuksuz işlemleri 5 yıl boyunca tesis etmiştir. Bu yasa tasarısındaki iki madde ile bu hukuksuzluk uzatılmak istemektedir. Darbenin yıldönümünde TBMM’ye getirilen bu torba yasa tasarısı demokratik değildir. Yasa tasarısı; sivil toplum örgütleri, meslek örgütleri ve sendikaların görüşleri alınmadan biçimlendirilmiştir. Bir tarafta yargı reformu ve ileri demokrasi söylemi, diğer taraftan OHAL döneminden kalan bir hukuksuzluğun üç yıl daha uzatılması çelişkidir. Gözaltı süreleriyle insanlar mağdur edilmektedir, uzun süre gözaltında kalanlar genel sağlık sorunları yaşamaktadır. Uzun süre gözaltı, işkence uygulamalarına dönüşmekte ve bu uygulamaların cezasız kalmasına yol açmaktadır.”
Aynı çelişkinin 22. maddede de olduğu belirtilen açıklamada “Bu karar uyarınca mağdur edilen binlerce kamu çalışanı mahkeme kararlarıyla aklanmış ve görevlerine geri dönmüş veya dönmeyi beklemektedir. Yıllarca mağdur edilmenin önünü açacak bu hukuksuzluğa TBMM Genel Kurulu’nda izin verilmemesini talep ediyoruz. Sağlık emek-meslek örgütleri olarak pandemiyle mücadelede binlerce meslektaşımızın mağdur edildiği bu ortamın uzatılmasına itirazımız vardır.”