TRT, hiç kuşkusuz Atatürk’ün kurduğu Anadolu Ajansı gibi Türkiye tarihinin en önemli tanığıdır, görsel belleğidir. Arşivinde çocuk programlarından kültür sanat programlarına, 27 Mayıs’tan 12 Eylül darbesine, Apollo 11’den Körfez savaşına, Türkiye’yi Eurovision’da temsil eden Lokomotif grubundan 15 Temmuz’a kadar her şeyi bulmanız mümkün. Hatta bunları bedelini ödeyerek belgesellerinizde, yapımlarınızda da kullanabilirsiniz. Herkese açıktır TRT’nin video arşivi. Yıllar önce analog çekilmiş programlar da dijital ortama aktarıldı.
40 yıl önce çok başarılı çocuk programlarına imza atmıştı TRT. Bilim insanlarının, uzmanların danışmanlığında hazırlanan bu programlar TRT’nin yüz akı yapımlardı. Uğur Dündar’ın 1975 yılında Atalay Yörükoğlu ile sokakta yaşayan çocuklar ve çocuk yetiştirme yurtları hakkındaki 10 bölümlük röportajı, Sosyalizasyon/Sağlık ocakları hakkında yapılmış bir haber programı, 28 bölümlük Ahmet’in Günlüğü, 12 bölümlük Çocuk ve Biz, Susam Sokağı, bu başarılı programlardan yalnızca birkaçı.
31 Mart 2017’de güzel bir haber aldık; TRT, Türkiye tarihine her alanda ettiği tanıklığın görsel belgesi niteliğindeki eşsiz arşivini web sitesi üzerinden bütün dünyaya açıyordu! Aldıkları bu karar çok doğru, yerinde bir karardı. Artık internet üzerinden TRT’nin arşivinde arama yapabilecek, videolara ulaşabilecektik. TRT Arşiv için https://www.trtarsiv.com adresiyle ayrı bir web sitesi oluşturmuşlar, böylece TRT’nin web sitesine yük olmamasını da sağlamışlardı.
Videoların sosyal medyada paylaşılmasıyla anılarımız da tazeleniyordu. Uğur Dündar’ın 1975 yılında Atalay Yörükoğlu ile sokakta yaşayan çocuklar ve çocuk yetiştirme yurtları hakkındaki 10 bölümlük röportajı, Sosyalizasyon/Sağlık ocakları hakkında yapılmış bir haber programı, 28 bölümlük Ahmet’in Günlüğü, 12 bölümlük Çocuk ve Biz gibi TRT yapımları da TRT Arşiv sitesinde yer almıştı. Yeni yapımların da web sitesine eklenmesini beklerken, saydığım bu programların tamamının kaldırıldığını gördüm!
Anlaşılır tarafı yoktu, olsa olsa teknik bir hatadır, yanlışlıkla kaldırmışlardır, siteye eklenmiş olan programı neden kaldırsınlar ki diye düşündüm ve trtarsiv@trt.net.tr adresine 7 Mart 2020’de bir e-mail göndererek nedenini sordum. 9 Mart 2020’de “Sayın İLGİLİ, Talebiniz ilgili birime iletilmiştir. Saygılarımızla.” diye imzasız bir yanıt geldi. Robot mesaj gibi bir şeydi bu, “İlgili birim” herhalde bir açıklamada bulunur düşüncesiyle tam bir ay bekledim. TRT’nin hangi birimi olduğunu bilmediğim “İlgili birim” çok yoğun olsa gerek, hiçbir yanıt gelmedi.
TRT Arşiv’in e-mail adresine 8 Nisan 2020’de tekrar yazdım; “Merhaba,
İlk mesajımda ayrıntısını verdiğim programların videolarının TRT Arşiv web sitesinden neden kaldırıldığını sormuştum. İlgili birime ilettiğiniz yanıtını verdiniz. Ancak sizin yanıtınızın üzerinden tam bir ay geçti, ilgili biriminizden herhangi bir bilgi verilmedi. Yanıtsız bırakmadığınız için tekrar size yazmak durumunda kaldım. Söz konusu videoların neden kaldırıldığını, tekrar web sitenize eklenip eklenmeyeceğini öğrenmek istiyorum.
İyi çalışmalar.
Saim Tokaçoğlu”
Yanıt aynı gün geldi, tabii yine imzasız, unvansız olarak; “Sayın Tokaçoğlu,
Arşiv çalışmaları devam etmektedir.
Saygılarımızla.”
Bu yanıt belli ki, daha fazla bizi yormayın, çok da kurcalamayın demekti. Umarım yetkililerin dikkatini çekebiliriz, TRT’nin o yüz akı yapımları ve daha niceleri halkın yararı için TRT Arşiv web sitesinde yerini alır.