Özgür Mumcu, “Uğur Mumcu videoları online arşivden kaldırıldı mı?” diye sordu, TRT’den “En kısa sürede ulaşıma açılacaktır” yanıtı geldi.
TRT, daha önce ekranlarında yayınlanmış olan birçok program gibi Uğur Mumcu’nun katıldığı tarihî programları da online arşivden kaldırdı.
Geçtiğimiz günlerde Journo’dan Emre Kızılkaya, Uğur Mumcu’nun katıldığı programların TRT Arşiv’den kaldırıldığını yazdı.
Ardından Uğur Mumcu’nun oğlu Özgür Mumcu sosyal medya hesabından TRT Genel Müdürü İbrahim Eren’i etiketleyerek “Bir cevap bekliyoruz” mesajını paylaştı.
TRT Arşiv Twitter hesabından Özgür Mumcu’ya yanıt olarak “Uğur Mumcu arşivi en kısa sürede TRT İzle’den Türkiye’nin ulaşımına açılacaktır” paylaşımı yapıldı.
Emre Kızılkaya, “Bugünkü TRT bir yandan telif haklarını siyasi gerekçelerle bir sansür aracına dönüştürmekle suçlanıyor” diyor ve devam ediyor, “Bir yandan, ‘kamu yararı’ şöyle dursun, her açıdan ‘kamu zararına’ programları ekrana dolduruyor. Örnek: İki yıl önce Hürriyet’teki yazımda hurafe ve cehalet dolu programlara dikkat çekerek ‘Pelin Çift’in maaşını niye biz ödüyoruz’ diye sormuştum. Neyse ki sonrasında o saçma sapan program sonlandırılıp ilgili kişi (şimdilik) bir yarışma programında ‘etkisiz hâle getirildi.’ Ama bir yandan da TRT’nin herkese açık çevrim içi arşivine yüklenen programlar sessizce yok oluyor. Bunu ilk kez geçen yaz Uğur Mumcu sayesinde fark ettim.”
Emre Kızılkaya, “TRT’de 1979 yılında yayımlanan Ayın Getirdikleri programını arıyordum. Mumcu’nun Emre Kongar ile yaptığı bu programdan bazı kesitler sosyal medyada çok paylaşılmıştı. O programın moderatörü olan Kongar da ‘1980 darbesi dedikoduları havada uçuşurken… Uğur Mumcu ile birlikte demokrasiyi savunuyoruz! 40 yıl önce TRT bugünkünden daha demokratikti’ diye paylaşmıştı bu görüntüleri.” diyor.
Kızılkaya, biraz daha araştırınca TRT Arşiv internet sitesinden sadece bu programın değil, Uğur Mumcu ile ilgili tüm görüntülerin son dönemde kaldırıldığını gördüğünü belirtiyor.
Ferhunde Öktem için TRT’nin TRT olduğu yıllarda danışmanlık yaptığı çocuk programlarını arıyordum. TRT’nin online arşiv web sitesinde bazılarını görmüştüm. Aklımızda kötülük yok, “gerektiği zaman link veririz” düşüncesiyle kaydetmedik bu programları. Ferhunde Öktem’in öğrencisi Onur Çeçen bütün linkleri kaydetmiş, 40 kadar programın adresini gönderdi. Ancak tek bir link bile açılmıyordu.
TRT Arşiv’in iletişim adresine 7 Mart 2020’de bir e-mail göndererek sordum;
“TRT Arşiv açıldıktan sonra web sitenizde bulunan bazı programların kaldırıldığını gördüm. Özellikle çocuklarla ilgili, gerçekten çok değerli bu programların neden kaldırıldığını öğrenmek istiyorum. Bu durumun sehven yapılmış bir hata nedeniyle meydana geldiğini düşünerek aşağıya linklerini bir liste halinde eklediğim videoların tekrar erişime açılmasını diliyorum.” dedim ve üşenmeden teker teker Onur Çeçen’in ilettiği linkleri ekledim.
Neden kaldırıldığını sorduğum programları mutlaka izlemişsinizdir diye düşünüyorum. Bunlar, Uğur Dündar’ın Atalay Yörükoğlu ile sokakta yaşayan çocuklar ve çocuk yetiştirme yurtları hakkındaki röportajı (1975), İşte Hayat (10 Bölüm), Sokakta Yaşayan Çocuklar ve Çocuk Yetiştirme Yurtları, Sosyalizasyon/Sağlık ocakları hakkında yapılmış bir haber programı, Ahmet’in Günlüğü, Çocuk ve Biz ve ünlü Susam Sokağı.
TRT Arşiv’den 9 Mart 2020’de unvansız, imzasız, TRT gibi bir kurumun ciddiyetine yakıştıramadığım bir yanıt geldi;
“Sayın İLGİLİ,
Talebiniz ilgili birime iletilmiştir.
Saygılarımızla.”
Talebimin hangi birim olduğu belli olmayan “ilgili birime” iletilmiş olması da bir şeydir diye düşündüm.
“İlgili birim”den bir ay kadar bilgilendirmeyi bekledim ama arayan soran olmadı. 8 Nisan 2020’de bir e-mail daha gönderdim;
“İlk mesajımda ayrıntısını verdiğim programların videolarının TRT Arşiv web sitesinden neden kaldırıldığını sormuştum. İlgili birime ilettiğiniz yanıtını verdiniz. Ancak sizin yanıtınızın üzerinden tam bir ay geçti,
İlgili biriminizden herhangi bir bilgi verilmedi. Yanıtsız bırakmadığınız için tekrar size yazmak durumunda kaldım. Söz konusu videoların neden kaldırıldığını, tekrar web sitenize eklenip eklenmeyeceğini öğrenmek istiyorum.”
Bu kez aynı gün yanıtladılar, yine kim tarafından yazıldığı belli olmayan bir e-maille;
“Sayın Tokaçoğlu,
Arşiv çalışmaları devam etmektedir.
Saygılarımızla.”
Olanı biteni TRT’nin ilgisi olabileceğini düşündüğüm bütün hesaplarını da etiketleyerek sosyal medya hesaplarımdan paylaştım, ne yazık ki tek bir yanıt bile alamadım.
Benden sizlere tavsiye, TRT Arşiv’de beğendiğiniz hangi program varsa, kaldırılmadan bilgisayarınıza yedekleyin. Arşiv çalışmasının devam ettiği belli, kendilerine ters gelen her şeyi yok etmek için çalışıyorlar.