Ticaret Bakanlığının 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 68’inci ve Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliğinin 6’ncı maddelerinde yer alan parasal sınırların artırılmasına ilişkin tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı.
Tebliğdeki parasal sınırlar yeniden değerleme oranı olan yüzde 9,11 artırıldı. Buna göre, 2021 yılı için Tüketici Hakem Heyetlerine yapılacak başvurularda değer;
7 bin 550 liranın altında bulunan uyuşmazlıklarda İlçe Tüketici Hakem Heyetleri, Büyükşehir statüsünde olan illerde 7 bin 550 lira ile 11 bin 330 lira arasındaki uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetleri, Büyükşehir statüsünde olmayan illerin merkezlerinde 11 bin 330 liranın altında bulunan uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetleri, Büyükşehir statüsünde olmayan illere bağlı ilçelerde 7 bin 550 Türk Lirası ile 11 bin 330 lira arasındaki uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetleri görevli olacak. Daha önce bu değerler, sırasıyla, 6 bin 920, 6 bin 920-10 bin 390, 10 bin 390, 6 bin 920-10 bin 390 lira olarak uygulanıyordu.
İl Tüketici Hakem Heyetleri il sınırları içinde, İlçe Tüketici Hakem Heyetleri ise ilçe sınırları içinde yetkililer. Tüketici Hakem Heyeti kurulmayan ilçelerde Bakanlıkça o ilçe için belirlenen Tüketici Hakem Heyeti yetkili konumunda.
Başvurular, tüketicinin yerleşim yerinin bulunduğu veya tüketici işleminin yapıldığı yerdeki Tüketici Hakem Heyetine yapılabiliyor. Bu durumda başvuru yapılabilecek ilçede Tüketici Hakem Heyetinin kurulmamış olması halinde tüketiciler o ilçe kaymakamlığına başvuru yapabiliyor. Yapılan bu başvurular, kaymakamlıklarca gereği yapılmak üzere Bakanlıkça belirlenen yetkili Tüketici Hakem Heyetine intikal ettiriliyor.
Tebliğ, 1 Ocak 2021 tarihinde yürürlüğe girecek.