Muhittin Doğan / Ajans Bizim – Antalya Büyükşehir Belediyesi yaya geçitlerinde öncelik hakkına dikkati çekmek için sensörlü yaya geçidi projesini hayata geçirdi. Türkiye’de ilk kez uygulanan sensörlü yaya geçidi, yayalar karşıdan karşıya geçerken devreye giriyor. Yanan lambalar taşıtları uyararak yayaların önceliğini ve güvenliğini sağlıyor.
Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama ve Raylı Sistem Dairesi Başkanlığı vatandaşlardan gelen şikâyeti değerlendirerek, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi. Muratpaşa ilçesi İsmet Gökşen Caddesi üzerinde araç ve yaya trafiğinin yoğun olduğu noktaya sensörlü yaya geçidi yapıldı. Trafik güvenliğini sağlamak amacıyla hayata geçirilen proje hem yayalar hem de sürücüler tarafından memnuniyetle karşılandı.
Yayalara öncelik hakkı
Sensörler yayalar geçtiği zaman devreye girerek yolda bulunan uyarıcı lambaların yanmasını sağlıyor. Böylece yolda bulunan araçlar uyarılarak yayalara öncelik hakkı tanınıyor.
Sensörlü yaya geçitlerinin devamının geleceğini belirten Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama ve Raylı Sistem Dairesi Başkanı Nurettin Tonguç “Yurtdışında benzer örnekleri olan bir çalışmayı Antalya’da vatandaşımızın en çok şikâyet ettiği noktalardan birinde uyguladık. Karşıdan karşıya geçerken can güvenliğini korumak amacıyla yapmış olduğumuz bu uygulamada farkındalık yaratacağımızı düşünüyorum. Bu tarz projelerin devamını sağlayacağız” dedi.