Aşı fiyatları markasına ülkelere göre değişiyor.
Süfyan Kızılarslan / Ajans Bizim – Koronavirüs kaynaklı salgınla mücadelede en önemli etken haline gelen aşı ülkeler tarafından alınıp vatandaşlarına ücretsiz uygulansa da bir maliyeti var.
Aşı fiyatlarıyla ilgili rakamlar, ülkelerin firmalarla yaptığı anlaşma tarihlerine ve erken teslimat opsiyonlarına göre değişkenlik gösterebiliyor.
Rusya’da geliştirilmiş ve onaylanmış olan koronavirüs aşılarının hepsinin azami iç satın alma fiyatının neredeyse aynı. Aşıların iç satın alma fiyatları ortalama fiyatı 850 Ruble (yaklaşık 12 Dolar) civarında. Tabii bu yabancılar için geçerli bir fiyat. Zira Rusya vatandaşlarına aşı ücretsiz. Aşıların hepsi vatandaşlara ücretsiz uygulanıyor.
Rus basınında yer alan haberlere göre, Vektor Enstitüsü tarafından geliştirilen Epivakkorona aşısının fiyatının 842 Ruble (11,80 Dolar), Çumakov Merkezi tarafından geliştirilen Kovivak aşısının fiyatının 866 ruble (12,1 Dolar), Gamaleya Enstitüsü tarafından geliştirilen Sputnik V aşısının fiyatınınsa 866.81 Ruble (12,2 Dolar).
Sputnik V, Rusya’da şu anda yedi tesiste, Epivakkorona üç tesiste, Kovivak ise sadece geliştiricisinin tesisinde üretiliyor.
Oxford-AstraZeneca
İngiltere’de sağlık sistemine dahil olanlardan aşı ücreti alınmıyor. Ülkede ikamet edenler de sağlık sistemine kaydolmak zorunda.
İngiliz hükümeti, Aralık ayında, salgınla mücadele için yaklaşık 12 milyar Pound kaynak ayırdı. Buna 2,9 milyar Pound tutan 267 milyon doz aşı da dahil. BMJ (British Medical Journal) verilerine göre, İngiltere’de yapılan Oxford-AstraZeneca aşısı için doz başına yaklaşık 3 Dolar (2.17 Pound) ödedi.
Oxford-AstraZeneca aşısı için AB’nin doz başına ödemesi 2,15 Dolar (1,56 Pound), ABD’nin ödemesi ise 4 Dolar (2,90 Pound) oldu.
Oxford-AstraZeneca üretime başladıktan sonra, Ocak ayında aşı satın alan Güney Afrika Cumhuriyeti ise doz başına ödediği miktar 5,25 Dolar (3,84 Pound) idi.
Pfizer-BioNTech
BBC’de yer alan bir habere göre, Pfizer-BioNTech aşısı İngiltere’ye doz başına 15 Pound’a maloldu.
Daha üretim aşamasındayken Pfizer-BioNTech aşısı için ödeme yapan İsrail’in aşıya erişim için doz başına 22 Pound (16 Dolar) ödediği bilgisi resmi kaynaklara dayandırılarak basında yer aldı. Ancak bu rakamın bazı siparişlerde 34 Pound’a (24,8 Dolar) kadar yükseldiğine yönelik bazı haberler de vardı
AB yönetimi ise üretim aşamasında Pfizer ile anlaşma sürecini başlattı. Ödenen rakam gizli tutulmaya çalışılsa da Belçika Bütçe Sekreteri Eva De Bleeker’in Aralık ayındaki Twitter paylaşımı bu konuda bir fikir veriyordu. AB yönetimi Pfizer’e doz bazına 12 Dolar (8,76 Pound) ödeme yapacaktı. Bu sosyal medya paylaşımı her iki tarafı da zor durumda bırakmıştı. Zira, BMJ’ye göre, ABD doz başına 19,50 Dolar (14,23 Pound) ödeme yapıyordu.
Moderna
Moderna aşısı ağırlıklı olarak ABD hükümeti tarafından sübvanse edildi.
İngiltere’nin bu aşı için ne kadar ödediğine ilişkin resmi bir veri yok. Ancak Daily Mail gazetesinde yer alan haberlerde İngiltere’nin doz başına 24-28 Pound arasında bir ödeme yaptığı belirtildi.
BMJ raporlarına göre ise ABD doz başına 15 dolar (10.86 Pound), AB de 18 dolar (13,03 Pound) ödeyerek Moderna aşısından aldı. İsrail ise erken sevkiyat öngören bir anlaşma karşılığında doz başına 23,50 (18 Pound) Dolar ödemeyi kabul etti.