Dünya genelinde yaşanan yazılım sorunu ulaşımdan iletişime kadar birçok alanda hizmetlerin aksamasına neden oldu. Medya kuruluşları yayınlarını gerçekleştiremedi. Bilişim uzmanları küresel çapta yaşanan krizin nedeni ve sonrasını anlattı.
Birçok yazılım firmasına siber güvenlik hizmeti veren CrowdStrike’ın yazılım güncellemesi Microsoft’tan kurumsal hizmet alan farklı sektörlerdeki birçok küresel şirketi olumsuz etkiledi. Havayolu şirketleri bilet satışı ve rezervasyon hizmeti veremezken bazı uluslararası medya kuruluşları yayınlarını yapamadı. Yaşanan sorunu değerlendiren teknoloji uzmanları, kriz sonrası bilişim sektöründe yaşanan tekelleşmeye işaret eti.
CrowdStrike kaynaklı krizin başlangıcını teknoloji editörü Çağla Üren, 24 Saat Gazetesi’nden Ahmet Çağatay Bayraktar’a “Kriz Türkiye saati ile gece 04.00’te Avustralya’da patlak verdi. Öncelikle havayolu firmaları bilet satışlarını yapamıyor. Sonrasında Sky News yayınlarını gerçekleştiremiyor. Sonrasında ABD’de acil yardım hattı 911’e bile ulaşılamadığı fark ediliyor. Türkiye’de ise olayın patlak vermesi, haber sitesi görünümlü X profillerindeki “siber saldırı” iddiaları ile yayılıyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bile saat 12.00 sularında ilk açıklamasını yaptı” şeklinde anlattı.
Bilgisayarlar ‘mavi ekran’ verdi
Krizin arkasındaki sorunun “siber güvenlik saldırısı” olmadığına işaret eden CrowdStrike isimli güvenlik firmasının güncellemesi olduğunu söyleyen Üren, “Firma, Microsoft’a güvenlik hizmeti sağlayan yazılımlar üretiyor. Hatalı güncelleme sonucu kurumsal Microsoft kullanıcıları ise ‘Blue Screen of Death’ yani bizim tabirimizle ‘mavi ekran’ ile karşılaşıyor. Bu da yaşanan ön yükleme hatasından kaynaklanıyor. Güncellemeyi alan bilgisayarlar sistemlerinde ön yüklemeyi düzgün bir şekilde yapamıyor ve çalışmıyor” dedi.
Microsoft sorunu gideremedi
Sorunun etkilendiği bilgisayarların halen çalışmadığını belirten Üren, “Microsoft tarafında sorun hâlâ giderilemedi. Bunun üzerine Microsoft kullanıcıları için dört adımlık bir yönerge sundu. Bunun için öncelikle Windows’un güvenli başlatılması cross strike konumuna gidilmesi, system ve drivers adımlarının ilenerek C00000291 ile eşleşen dosyanın silinmesi ardından ön yüklemenin tekrar yapılması gerekiyor. Fakat bu çözüm sadece kişisel bilgisayarlar için geçerli. Sorundan etkilenen, kurumların kullandığı süper bilgisayarlar için halen sorun çözülemedi” diye konuştu.
Haberin tamamını aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz:
Uzmanlar anlattı: Küresel siber krizin nedenleri ve sonrasında yaşanacaklar neler?