Ajans Bizim – Büyük ölçüde yerli imkânlarla yapılan TÜRKSAT 6A fırlatıldı ve yörüngeye yerleşerek ilk sinyallerini gönderdi.
SpaceX’in uzay tesislerinden Falcon 9 roketiyle fırlatılan uydudan ilk sinyaL 67. dakika sonra alındı. Uydu ile kesintisiz iletişim için gerekli enerjiyi sağlayacak güneş panelleri açıldı.
TÜRKSAT 6A, mevcut uyduların yedeklemesini sağlayacak ve kapasiteyi daha da artıracak. TÜRKSAT 6A sayesinde Türkiye’nin uydularının ulaştığı nüfus 3,5 milyardan 5 milyara yükselecek.
Süreç hakkında
TÜRKSAT A.Ş.’nin ihtiyaçlarının karşılanması doğrultusunda, TÜBİTAK Başkanlığı koordinesinde başlatılan “TÜRKSAT 6A Yerli Haberleşme Uydusu Geliştirilmesi ve Üretimi” Projesine ait sözleşme 15 Aralık 2014 tarihinde imzalanmıştır.
TÜRKSAT 6A Projesi’nin finansmanı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, TÜRKSAT A.Ş. ve TÜBİTAK Başkanlığı tarafından karşılanmaktadır. Türkiye’nin ilk yerli haberleşme uydusu olma özelliğini taşıyan TÜRKSAT 6A’nın; yerli endüstri ve enstitülerin birbirlerini destekleyen yetkinlikleri doğrultusunda oluşturulan iş paylaşımı ile geliştirilmesi hedeflendi.
Bu kapsamda alt sistemler, uydu ve yer istasyonu ve yazılımların yüzde 80’inden fazlası yerli imkanlarla karşılandı.
TÜRKSAT 6A Uydusunun montaj, entegrasyon ve test faaliyetleri TUSAŞ’da kurulu bulunan Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) Merkezi’nde yapıldı. 42° doğu GEO-yer senkron yörüngeye yerleştirilen ve ağırlığı 4 tondan fazla olan uydu TÜRKSAT tarafından işletilecek.
TÜRKSAT 6A’nın ömrü 16 yıl olarak öngörülüyor.