Gıda fiyatlarının sürekli artması nedeniyle gazete, televizyon ve diğer basın yayın organlarında yumurta fiyatlarının sürekli örnek gösterilmesine yumurta üreticileri tepki gösterdi.
Fikri Cinokur / Ajans Bizim – Gıda fiyatlarının sürekli artması nedeniyle gazete, televizyon ve diğer basın yayın organlarında yumurta fiyatlarının sürekli örnek gösterilmesine ve siyasilerin de politikalarına alet etmelerine yumurta üreticileri tepki gösterdi.
Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) tarafından iki yılda bir düzenlenen ”Yumurta Zirvesi”nin beşincisi Antalya’da düzenlendi.
YUM-BİR Başkanı İbrahim Afyon zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, kuruldukları günden bugüne topluma sağlıklı gıda ulaştırmayı misyon edindiklerini belirtti.
Tüketicinin beslenme ana maddelerinden biri olan yumurtayı geçmişte olduğu gibi, bugün de en ucuz protein kaynağı olarak sunmayı arzuladıklarını anlatan Afyon, üretimdeki ana maliyet unsurlarından yemin, üreticinin yumurta satış fiyatının altında olması gerektiğini söyledi.
TMO’nun yem fiyatlarıyla ilgili yaptığı açıklamanın yumurta üretici sektörünü memnun ettiğini anlatan Afyon, bu kararın önümüzdeki dönemlerde de miktar ve fiyat yönünden de üreticiyi mağdur etmeyecek seviyede devam etmesini beklediklerini söyledi.
Dünya tarımsal üretimi yöneten küresel güçlerin kendi halklarının gıda güvenliğini güvence altına almak adına gerek stok yaparak gerekse dünya piyasalarına arzı kısarak, küresel ticarette öngörülememiş bir krizi tetiklediğini ifade eden Afyon, ‘’2021 yılına yaklaşık 55 kuruş üretici satış fiyatıyla başlayan yumurta, temmuz ayı başında 44 kuruşa kadar düştü. Yılbaşından ağustos ayına kadar yaklaşık 6 aylık süre zarfında sektör sürekli zarar etti’’ dedi.
”Yumurta siyasi kavgaya alet edilmesin”
Artan gıda fiyatlarının tek nedeninin yumurta fiyatlarıymış gibi tanıtıldığını ifade eden Afyon, sözlerini şöyle sürdürdü:
‘’Ülkemizin yaşadığı ekonomik sıkıntının en temel dayanağını gıda fiyatları olarak gösteren basın ve sosyal medya, hemen hemen her gün yumurta hakkında yalan yanlış haberleri piyasaya sürmektedir. Gıda fiyatlarındaki artışın gerçek nedenlerini araştırmak yerine, sansasyonel haberleri gündeme taşımak suretiyle, bunun müsebbiplerinden birisi olarak yumurtayı sürekli olarak hedefe koymaktadırlar.
Biz, yumurtanın hak ettiği itibarı ve emeğimizin karşılığını alamaz iken, makul fiyata tüketiciye yumurtayı ulaştıran aracıları, marketleri görmezden gelerek, yumurtayı siyasi kavgalarına, halkta bir tepki oluşturmak adına hazırlanan art niyetli reyting haberleri ve algı gayreti ile üreticinin emeğini ve sermayesini sömüren kitleyi kınıyorum.’’
Bazı satıcıların, iki gün nakde çevirdiği yumurtanın bedelini üreticisine 75-80 günde ödeyip tüm masraflarını da yumurtaya yükleyerek yüzde 30-40 kar etme arzusuyla hareket etmesinin, yumurtanın piyasada haksız pahalı olarak yaftalanmasına neden olduğunu anlatan İbrahim Afyon, şöyle devam etti:
‘’Kasım ayı itibariyle yükselen maliyetler nedeniyle, yumurta satış fiyatı yeniden maliyetlerin altında kalmıştır. 2021 yılı Kasım ayı itibari ile 11 aylık süreçte, yumurta sektörümüz yıllık ortalama yaklaşık yüzde 7,5 zarar etmiştir. Yükselen hammadde fiyatlarının bir sebebi de tüm üretici ve aracıların yanı sıra hammadde sektörü ile hiç ilgisi olmayan sermaye sahiplerinin, ürününü dün hayal gördüğü, bugün neden olmasın diye düşündüğü rakamlara satabilmek için satışa sunmamasından kaynaklı olduğunu düşünüyoruz.’’
Sürdürülebilir ihracat
Türkiye’de yumurta ihracatının sürdürülebilir, stratejik ve sistemli bir yapıya kavuşmadığını ifade eden Afyon, şöyle konuştu.
‘’İvedilikle ortak pazarlama-ihracat yapısı tesis edilmeli. YUM-BİR elini taşın altına koyarak görev üstlenmeye hazır. 40 ülkeye aktif yumurta gönderirken, 60’dan fazla farklı ülkeye ihracat yapabilme potansiyeline sahibiz. Körfez bölgesinde Türk yumurtası rakiplerden hep bir adım önde olmuştur. Gıda ticareti de dahil, ülkeler arası ikili ilişkilerin pozitif yönde seyri, yumurta ticaretine de olumlu yansımaktadır. Bu durumu AB, İsrail, Suudi Arabistan özelinde çok net gözlemlemekteyiz. AB ile yumurta ihracatında yaşadığımız sorunu sektör olarak siyasi bir engel olarak kabul ediyoruz ve bu engeli de yine ticaret masası etrafında çözebileceğimize inanıyoruz.’’
Azerbaycan’ın ithal yumurtaya uyguladığı yüzde 18 KDV ve 1000 adet yumurtadan istediği 100 dolar ölçü vahidi bedelinden feragat etmesi amacıyla yapılacak girişimlerin, yumurta ihracatında Azerbaycan’ı Orta Asya’ya açılan kapı haline getireceğini ve bölge ülkelerine ihracatı katlayacağını belirten Afyon, ‘’Irak’ın yasağını sonlandırmasını, Katar’ın konsolosluk onayı için evrak onay bedeli tahsilatını kaldırmasını, Libya için Ro-Ro gemi seferleri ve Libya ilerisi için güvenli taşımacılıkla Afrika’ya kısa yol kapısı açılması için destek bekliyoruz’’ dedi.