Renkli mozaik taşlarının çıktığı Fırat nehri üzerinde yer alan Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde yaşayan Abu Bekir Atmaca, 5 bine yakın farklı renklerde taş topladı. Hobi olarak başladığı taş toplama işini bir hastalık haline getiren Atmaca, bine yakın taşa isim vererek evinde sergiliyor.
Kadir Çelikcan / Ajans Bizim – Renkli mozaik taşlarının çıktığı Fırat nehri üzerinde yer alan Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde yaşayan Abu Bekir Atmaca, 5 bine yakın farklı renklerde taş topladı. Hobi olarak başladığı taş toplama işini bir hastalık haline getiren Atmaca, bine yakın taşa isim vererek evinde sergiliyor.
Birecik’te yaşayan 4 çocuk babası 52 yaşındaki Abu Bekir Atmaca, 15 yıl önce akvaryumu için taş toplamaya başladı. Topladığı taşların farklı olduğunu gören Atmaca, Şanlıurfa ve Fırat nehri boyunca yer alan çevre il ve köylerde taş toplamayı sürdürdü.
Bölgenin Jeopolitik konumu nedeniyle farklı renk ve ebatlarda taş toplayan Atmaca, topladığı 5 bine yakın taşı evinde özel olarak sergiliyor. Bine yakın taşa farklı isimler veren Atmaca, Fırat nehri bölgesindeki köylerde bulduğu taşların değerli olduğunu ve bu taşların Maden Tetkik Arama ekipleri tarafından araştırılmasını istiyor.
Amazon Savaşçı Kadın Kraliçeleri Mozaiğinin sergilendiği Şanlıurfa’da farklı renklerde taşları biriktiren Bekir Atmaca, 5 bine yakın topladığı taşın bir müzede sergilenmesini istiyor.
Taş topladığı için eşinin kendisine önce ”delirmiş” gözüyle baktığını anlatan Atmaca, şimdilerde ise eşi ve çocuklarının kendisiyle gurur duyduğunu söyledi.
”Akvaryum için toplamaya başladım”
Abu Bekir Atmaca, taş merakının yaklaşık 15 yıl önce başladığını belirterek şöyle konuştu:
“Akvaryum için toplamaya başladım. Daha sonra bende bir hobi oluşmasına yol açtı. Bu merak bende bir hastalık haline geldi. Nereye gitsem yerlere taşlara bakıyorum ve o yerde ki taşları toplayıp cebime koyuyorum. Evime getiriyorum bir yerlere dizmeye başlıyorum. Bu taşları Şanlıurfa’nın dört bir yerinde topladım. Gaziantep’ten de topladım taşları çünkü o taraflara gezmeye gittim. Bunların içinde en çok taş topladığım yer Şanlıurfa ve çevresi diyebilirim”
Kimi insanlarda altın arama merakı olduğunu ancak kendisinde de taş arama merakı oluştuğunu belirten Atmaca, “Birecik ve çevre köyleriyle birlikte bu taşları topladım ve koleksiyon yaptım. Taşları internette araştırmaya başladım. Daha sonra isimlendirmeye başladım. Bu taşların meraklısı oldukça fazla. Hatta yurtdışında bana telefonlar gelmeye başladı. Talep çoğalınca ben de dedim ki bu taşla Türkiye de araştırılsın ve bizim madenlerimiz, bizim değerlerimiz, Türkiye’de değerlendirilsin. Neden yurtdışında, değerlendirilsin ki?” dedi.
”Araştırılsın istiyorum”
Elinde 5 binden fazla taş olduğunu belirten Atmaca, “Bazılarını da bir yerde muhafaza altına almışım şu gördükleriniz sadece taşların 3’te biri diyebiliriz. Bu taşların nerdeyse hepsini isimlendirmişim. Hepsini kodlamışım ondan dolayı bunların içinde bir aşk taşı bile var. Avucunuza aldığınızda resmen insana bir enerji veriyor. Bir de tabletler var onları Fırat kenarında bulmuştum. Merak ettim özerinde ki çizgilere baktım, büyük ihtimale 3 bin yılık vardır o tabletler dedim. Bu sebepten dolayı Maden ve Tetkik Arama tarafından araştırılmasını istiyorum” diye konuştu.
Atmaca, çevresindekiler tepkisi konusunda da şunları söyledi:
“Çevredekiler bana ‘resmen hocanın kafası gitmiş’ dediler. Bazen çocuklarıma, ‘babanıza mukayyet olun adam yerden taş topluyor’ diyorlardı. 15 yıl aradan sonra kafayı yemiş diyenler şimdileri benimle gurur duyuyor. Hedefim de ise topladığım taşlarla bir müze oluşturmak var. Bir ev almak istiyorum büyük bir ev, bu taşları orada sergileyerek bir müze oluşturmak istiyorum. Böylelikle insanların gelip ziyaret ederek bu taşları görmelerini istiyorum.”