Aysel Kanber / Ajans Bizim – CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, diş protez teknikerlerinin istihdam sorununu, Sağlık Bakanlığına yönelttiği iki ayrı soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.
Gürer, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, diş protez teknikerleri için açılan kadro sayısı, 2021 yılı için öngörülen atamalarda diş protez teknikerleri için yapılan planlama, ve diş protez teknikerlerinin pandemi döneminde gerek filyasyon ekibi olarak, gerek acil hizmette görevlendirilmeleri yer aldı.
Gürer’in, Bakan Koca’ya diğer soruları ise şöyle oldu:
“Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi bünyelerindeki aktif olmayan laboratuvarların aktif edilerek, Diş Protez Teknolojisi bölümü programından mezun olan kişilerin istihdamının sağlanması ile ilgili bir çalışma yapılması düşünülmekte midir? Diş Protez Teknolojisi Bölümü programından mezun olan teknikerlerin çalışma şartlarının iyileştirilmesine yönelik çalışma ortamları düzenli olarak denetlenmekte midir?
Diş Protez Teknolojisi Bölümü programından mezun olan kişiler için yeterli çalışma alanı var mıdır? Diş Protez Teknolojisi Bölümünden mezun olan teknikerlerin kendi branşlarında istihdam edilebilmeleri amacıyla yeni çalışma alanlarının yaratılmasına yönelik bir planlama var mıdır? Diş Protez Teknolojisi Bölümü programından mezun olan teknikerlerin branşlarına uygun alanlarda çalışabilmeleri için gerekli şartlar nelerdir? 2021 yılında Diş Protez Teknikeri alımı yapılması planlanmaktadır? Planlanıyor ise alım miktarı kaç kişi olarak belirlenmiştir?”
Bakan Koca’dan yanıt
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Gürer’in önergesine şu yanıtı verdi:
“Diş protez teknikerliği mesleğinin görev, yetki ve tanımları 22.05.2014 tarihli ve 29007 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Sağlık Meslek Mensupları ile Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Diğer Meslek Mensuplarının İş ve Görev Tanımlarına Dair Yönetmelik ile düzenlenmiş olup ilgili kamu ve özel sağlık tesislerinin tabi oldukları ruhsatlandırma mevzuatında zorunlu asgari personel standardı kapsamında tıbbi sekreter bulundurulması zorunlu tutulmuş ise denetimlerde de sorgulanmaktadır.”
Yerleştirme işlemlerinin, adayın KPSS puanı ve tercihleri doğrultusunda ÖSYM tarafından merkezi olarak yapıldığını ifade eden Bakan Koca, “Personel alım ilanları; Sağlık Bakanlığı, ÖSYM, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı web sayfaları ile Resmî Gazete’nde duyurulmaktadır” dedi.
Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Gürer ise diş hekimiyle uyumlu olarak hizmet verebilecek bilgi ve beceriye sahip, mesleki ve etik sorumluluğu olan, mesleğiyle ilgili gelişmeleri takip eden Diş Protez Teknikerlerinin mezuniyet sonrası iş bulma sorunu yaşadığına işaret etti.
18 bin kişilik atamada 19 teknisyen
20 bini aşkın mezunu olan diş protez teknolojisi bölümüne toplamda 12 yılda 426 kişilik kadro verildiğine dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, “20 bin mezunu olan alanda 18 binlik alımda 19 kadro, 12 binlik alımda ise 7 kişilik kadro verilmiştir” diyerek, bu alanda yapılan atamaların ne kadar düşük olduğunu vurguladı.
Gürer, her yıl çoğalan mezun sayısına karşılık atamaların düşük seviyede tutulmasının, diş protez teknikerliği mezunları arasında yığılmalara neden olduğunu, bu sorunun çözümüne yönelik girişimlerde bulunulması gerektiğini belirterek, “Sağlık Bakanlığında 500 bini aşkın farklı branşta mezun işsiz. Okul var, mezun var. Peki neden atama yok” diye sordu.