İKSV tarafından, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle düzenlenen İstanbul Müzik Festivali bu yıl 49. kez, 3–21 Haziran tarihleri arasında müzikseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Festival programındaki tüm konserler, pandemi önlemleri altında, tamamen açık hava mekânlarda gerçekleştirilecek. Elli yıla yaklaşan tarihinde ilk kez tamamen açık havada gerçekleşecek festival, bu açıdan müzikseverlere “başka bir klasik müzik deneyimi” yaşatacak. Türkiye ve yurtdışından solistler, topluluklar ve orkestraları ağırlayacak 49. İstanbul Müzik Festivali’nin teması ve programı ise nisan ayında açıklanacak.
Onur Ödülü keman sanatçısı Prof. Dr. Cihat Aşkın’a, açılış töreninde sunulacak
Türk keman okulunun uluslararası temsilcisi Prof. Dr. Cihat Aşkın, gerçekleştirdiği sanatsal çalışmalarla Doğu ve Batı medeniyetleri arasında bir kültür elçisi… Dört kıta ve 51 ülkede sayısız konserler vererek festivallere katılan, radyo, TV kayıtları, konferansların yanı sıra atölye çalışmaları gerçekleştiren Aşkın, yerel ve evrensel sanatın ürünlerini dünyanın önde gelen sanatçılarıyla birlikte, dünya seyircisiyle paylaştı. Ayrıca, eğitim ve sanat alanında kurumsallaştırdığı oluşumlarla çokyönlü ve uluslararası bir sanatçı olarak takdir gördü. Ayhan Turan, Rodney Friend, Yfrah Neaman, Igor Oistrakh ve Ruggierro Ricci gibi ustalarla çalışma imkânı bulan Aşkın, 11 yaşından bu yana verdiği konserlerle uluslararası bir keman virtüözü olarak tanındı.
Yaşam Boyu Başarı Ödülü Letonyalı besteci Pēteris Vasks’a verilecek
2020 yılında İstanbul Müzik Festivali, Essen Philharmonie, Riga Güz Oda Müziği Festivali ve Hoffmann Vakfı Başkanı André Hoffmann’ın desteğiyle Wigmore Hall ortak siparişi üzerine Pēteris Vasks’ın bestelediği Yaylı Çalgılar Dörtlüsü No. 6 eserinin pandemi sebebiyle ertelenen Türkiye prömiyeri, bu yıl festival kapsamında gerçekleştirilecek. Vasks’a ödülü 49. İstanbul Müzik Festivali’nde gerçekleşecek bu konser öncesinde verilecek.
Pēteris Vasks, 1996’da Stockholm Yeni Müzik Festivali’nin “başbestecisi” olarak atandı ve Alfred Toepfer Vakfı’ndan Herder Ödülü ve Baltık Meclisi Ödülü’ne layık görüldü. Letonya Büyük Müzik Ödülü’nün sahibi olan besteci, 1994’te Letonya Bilimler Akademisi onur üyesi ve 2001’de Stockholm’deki İsveç Kraliyet Müzik Akademisi üyesi oldu.