Çiftçi mayıs ayında ürettiği ürünü maliyetinin altına satmak zorunda kaldı. Ürün fiyatları tarladan markete gelene kadar katlandı. Üretici ve market fiyatı arasındaki makas en fazla karpuzda görüldü.
Yaz sezonun gelmesiyle birlikte ülkenin birçok noktasında hasat başladı. Ancak üreticiden çıkan ürünün fiyatı yurttaşa ulaşana kadar katlanıyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), mayıs ayında üretici ve market fiyatlarındaki farkı açıkladı.
Mayıs ayında yaşanan kapanma sürecinde pazar yerlerinin kapalı olması nedeniyle ürünler üreticinin elinde kalmış, hasadını satamayan çiftçiler tonlarca sebzeyi meyveyi çöpe dökmek zorunda kalmıştı. Kafe ve barların kapalı olması da özellikle patates ve soğan üreticilerini mağdur etti.
Diğer yandan dolar kurundaki artış, girdi maliyetlerine yansırken çiftçinin üretim maliyetini katladı. Mayıs ayında üreticide en fazla fiyat artışı patates ve havuçta görülürken, bu ürünlerin yanı sıra maydanoz, yeşil soğan, ıspanak, dana ve kuzu eti, zeytinyağı, limon gibi ürünlerde fiyat artışları yaşandığı belirtildi.
TZOB raporunda mayıs ayında markette 18, üreticide ise 10 üründe fiyat artışı olduğuna dikkat çekildi. Mayıs ayında market fiyatlarında en fazla fiyat artışının yüzde 31,95 ile havuçta, en fazla fiyat düşüşünün ise yüzde 62,98 ile sivri biberde meydana geldiği, nohut ve yumurta fiyatında ise değişim görülmediği bildirildi.
Fiyat farkı en çok karpuzda
Öte yandan üretici ve market arasındaki fiyat farkının en fazla yüzde 305,11 ile karpuzda görüldüğü vurgulandı.
Karpuzun ardından fiyat farkı kabakta yüzde 239,85, salatalıkta yüzde 236,44, patlıcanda yüzde 237,75, sütte yüzde 231,14, nohutta yüzde 219,08, kuru soğanda yüzde 215, yeşil soğanda yüzde 200 oldu. Karpuz 4,1 kat, kabak, salatalık ve patlıcan 3,4 kat, süt 3,3 kat, nohut 3,2 kat, kuru soğan 3,1 kat, yeşil soğan, elma ve sivribiber 3 kat fazlaya tüketiciye satıldı.
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, mayıs ayı üretici market fiyatlarındaki değişimi değerlendirdi. Salgın döneminde de gıda arzında kesinti yaşanmasına müsaade etmeyen üreticilerin sorun ve beklentilerini aktaran Bayraktar, “Pandemi döneminde marketlerde fiyat artışı olan ürün sayısının daha fazla olduğu görülmektedir. Tüketicilerimizin makul fiyatlardan ürün alabilmesi için market fiyatları yakından takip edilmeli, denetimler artırılmalı, fahiş fiyat artışlarına müsaade edilmemelidir” ifadesini kullandı.