Süfyan Kızılarslan / Ajans Bizim – Türkiye’de 2021’in ilk yarısında 288 bini aşkın siber saldırı oldu.
WatchGuard tehdit laboratuvarı verileriyle hazırlanan rapora göre, 2021 yılı Ocak-Haziran ayları arasında Türkiye’de her gün 1.611, her saat 67 ve her dakika 1 adet kötü amaçlı yazılım saldırısı gerçekleşti. Saldırıların yarısından fazlasını “Gen. Variant” kötü amaçlı yazılım türü oluşturuyor.
WatchGuard Türkiye ve Yunanistan ülke müdürü Yusuf Evmez, geçen yılın aynı döneminde en sık rastlanılan kötü amaçlı yazılım türünün “Exploit” olduğunu belirterek, çeşitlenerek artan kötü amaçlı yazılımlara karşı şirketlerin siber güvenlik altyapılarını güçlendirmesi gerektiğini dile getirdi.
Yılın ilk altı ayında 288 bin 445 adet kötü amaçlı yazılım saldırısı gerçekleşirken, bu saldırıların yüzde 11’ini sıfırıncı gün (zero-day) saldırıları oluşturuyor. Artık geleneksel koruma metotlarının, bilgi sistemlerine ve hassas verilere çok büyük zarar veren bu saldırılara karşı yeterli savunma sağlayamadığını anlatan Evmez, şirketlerin bu saldırılardan korunmak için analiz yapabilen ve makine öğrenmesi gibi yeni teknolojileri kullanabilen güvenlik cihazları ve yazılımları kullanmalarının önerdi.
Dijitalleşmenin etkisinde birçok kurum verilerini ağlara taşısa da bu durumu değerlendirmek ve verileri elde etmek isteyen siber saldırganlar ağlara sızarak güçlü saldırılarda bulunuyor. 2021’in ilk yarısında 31 bin 613 adet ağ güvenliği saldırısı yaşandığına ve bu saldırıların büyük bir çoğunluğunun “Web Brute Force Login” olarak gerçekleştiğine dikkati çeken Yusuf Evmez, ağlara girmek için şifreleri çözmeyi hedefleyen siber suçluların yılmadan saldırmaya devam ettiğini belirtti.
Türkiye’de ağ güvenliğine yönelik saldırılarda ilk sırada Brute Force saldırıları yer alıyor. Bunun sebeplerinden birinin şifre veri tabanlarına Dark Web üzerinden hackerlerin kolay erişebilmesi. Bu durum karşısındaki kullanıcıların mutlaka güvenli ve kompleks şifreler kullanması, çok faktörlü şifre doğrulama çözümlerine başvurması gerektiği belirtildi.