Süfyan Kızılarslan / Ajans Bizim – THK pilotlarını işten çıkartan Kayyum Heyeti Başkanı Cenap Aşçı “İki yıl boyunca hiç iş yapmadan bu pilotları oturtsaydım, onların bana maliyeti 25 milyon lira olacaktı.” dedi.
Türk Hava Kurumu (THK) Kayyum Heyeti Başkanı Cenap Aşçı, ”Benim bu uçakları kaldırmam için şu anda 4 milyon dolarlık yatırım yapmam lazım. 1,5 milyar lira borcu olan bir kurumun maalesef bu yatırımı yapma şansı yok” dedi.
Aşçı, CNN Türk’te, dün akşam telefon bağlantısıyla katıldığı programda açıklamalarda bulundu.
Programda konuşulanların bir bölümünü izleyebildiğini anlatan Aşçı, ”Bu akşam bir özel durumum vardı. Çocukluğundan bu tarafa büyüttüğümüz bir kızımızın düğünü vardı. Oraya gitmek durumunda kaldım. Bu arada Sayın Kemal Kılıçdaroğlu da aramış. Hakkını helal etsin, ona da ulaşamadık” diye konuştu.
THK’daki konumları hakkında bilgi veren Cenap Aşçı, şunları söyledi:
”Ben bu kurumun genel başkanı değilim. 2019 yılında yönetim krizi vuku bulmuş, yönetim kurulu üyeleri kalmamış mali kriz had safhaya gelmiş. Biz Medeni Kanun’a göre, üç kişilik kayyum heyeti olarak bu kuruma atandık. Ben Gümrük ve Ticaret Bakanlığının son müsteşarıyım. Yine Maliye Bakanlığının son müsteşarı Abdullah Kaya Bey var. Bir de İçişleri Bakanlığından Adnan Zengin daire başkanımız var. Üçümüz yönetmeye başlıyoruz.”
Göreve geldiklerinde kurumun 10 ayrı 1,5 milyar lira borcu olduğunu anlatan Aşçı, ilk iş olarak bunları yapılandırmakla uğraştıklarını anlattı.
Cenap Aşçı, THK’nın Sağlık Bakanlığına hava ambulansı hizmeti verdiğini, tek işinin yangın söndürmek olmadığını söyledi.
THK’nın yangın söndürme işine 1985 yılında başladığını ve Kanada yapılı 9 uçak alındığını anlatan Cenap Aşçı, ”6 uçağımızı 2018 yılına kadar Orman Genel Müdürlüğünün yangın söndürme operasyonlarında kullanmışız. Ancak 2010 yılında başlayan mali krizler ve finansal krizler nedeniyle bu uçakların periyodik bakımları yapılamamış” dedi.
Sorumluluk OGM’de
Uluslararası sivil havacılık kuralları gereği bakım ve servis işlemlerinin düzenle yapılması gerektiğini anlatan Aşçı, göreve geldiklerinde bunlara ilişkin dokümanları bulamadıklarını söyledi. Kanada’dan gelen ekiplerin kontrolünde uçakların ”birtakım parçalarının standart dışı olduğunun tespit edildiğini” anlatan Aşçı, bu nedenle orman yangınları ihalelerine katılıp bu uçakları kullanamadıklarını söyledi.
Orman yangınlarıyla mücadelede sorumluluğun Orman Genel Müdürlüğünde (OGM) olduğunu belirten Aşçı, yangınların hangi yöntemlerle ve nasıl söndürüleceğine onların karar vereceğini, teknik şartnamelerin de ona göre hazırlandığını kaydetti.
Uçaklar için 4 milyonluk yatırım gerekli
Aşçı, şöyle konuştu:
”Bizim teknik şartname kapasitemiz yetmemiş mevcut uçaklarımızla. Deseniz ki, ‘yarın bu uçakları kaldır’, yarın bu uçakları kaldıramam. Sebebi şu: Benim bu uçakları kaldırmam için şu anda 4 milyon dolarlık yatırım yapmam lazım. 1,5 milyar lira borcu olan bir kurumun maalesef bu yatırımı yapma şansı yok.
Ama biz ne yaptık, THK’nın yangın söndürme kapasitesini kullanmak için iki tane Rusya’dan uçak kiraladık. Operasyonları biz yaptık. Yangın söndürmede kullandık uçağı. Bu yıl içinde şu anda 16 tane 2,5 tonluk helikopter, 2 tane 7,5 tonluk helikopter, 3 tane de 10 tonluk uçağı kiraladık. Operasyonları biz yapıyoruz. Pilotlar bizim emrimizde, bakımlarını biz yapıyoruz. Elbette Orman Genel Müdürlüğünün kontrol ve denetiminde yapıyoruz. ”
Pilotların maliyeti
Yöneltilen eleştirilerden birinin de pilotların çıkarıldığı yönünde olduğunu anlatan Aşçı, şunları söyledi:
”Bu kurum zaten 1,5 milyar lira borca batmış. İki yıl boyunca hiç iş yapmadan bu pilotları oturtsaydım, onların bana maliyeti 25 milyon lira olacaktı. Milletin bağışlarıyla bu hale gelmiş, zekat toplamış, kurban derisi toplamış bir kurumun borç batağındayken 25 milyon lirayı heba etmesine kimin gönlü razı olur?. Dolayısıyla, 2020 yılında ihaleyi alamayınca… Zaten sözleşmeleri bitmişti, pilotların iş akitlerini uzatmadık. Bu uçakların teknisyenleri görevlerinin başında.”