Hediye Eroğlu / Ajans Bizim – Mersin’de merkez Mezitli ilçesi Atatürk Mahallesi’ndeki özel bir hastanede 24 gündür yoğun bakımda tedavi gören Covid-19 hastası H.Ç.’nin hayatını kaybetmesi üzerine yakınları ölümünden sorumlu tuttukları doktor Ö.D., başhemşire Ü.Ü. ile hemşire M.K.’yi darp etmişti. Darp raporu alan sağlık çalışanlarının şikâyetçi olması üzerine şahısların yakalanması için çalışma başlatıldı. Sağlık çalışanlarına yönelik saldırı nedeniyle Mersin Tabip Odası tarafından Ortadoğu Hastanesi önünde eylem gerçekleştirildi. Eyleme Türk Tabipleri Birliği İkinci Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten, Mersin Eczacı Odası, Eğitim Sen ile bazı siyasi partilerin ve derneklerin temsilcilere katıldı.
“Sağlıkta şiddete de, göz yumanlara da artık yeter!” şeklinde pankartın açıldığı eylemde konuşan Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, “Yıllardır kanayan yaramız olan “sağlıkta şiddet”, pandeminin getirdiği ağır yük nedeniyle daha da görünür hale gelmektedir. Ülkedeki cezasızlıkla el ele yürüyen şiddet iklimi, saldırganların pervasızlığını daha da artırmaktadır” dedi.
“Cezasızlığın etkisi saldırıyı artırıyor”
Açıklamayı yaptıkları hastanede ölen bir hasta gerekçe gösterilerek bir uzman doktor ve iki hemşireye görevleri başında iken kalabalık bir grup tarafından saldırı yaşandığını anlatan Antmen, “Mersin Tabip Odası ve Türk Tabipleri Birliği olarak bu saldırıların hız kesmeden devam edebilmesinde cezasızlığın etkisini yıllardır vurguluyoruz. Sağlıkta şiddet olaylarının böylesi yoğun yaşandığı tam da bu günlerde İzmir’deki genç bir meslektaşımızı boynundan jiletle yaralayan failin hapis cezası ise ‘neden en üst sınırdan ceza verildiği’ sorgulanarak istinaf mahkemesi tarafından bozulmuştur” şeklinde konuştu.
“Güvende olmadıkları ortamda çalıştırılmak zorunda kalıyor”
Son bir ayda basına yansımayan ancak meslek örgütleriyle paylaşılan onlarca sağlıkta şiddet vakasının yaşandığını vurgulayan Antmen, “Sağlıkta şiddet olgusuna, sadece mevcut cezalarla çözüm bulabilmenin imkansız olduğuna vurgu yaptı.
Antmen şöyle devam etti:
“Sağlıkta Şiddet Yasası, TTB’nin önerdiği maddeler dikkate alınmadan kadük bir yasa olarak çıkarılmıştır. Yasanın çıkarılmasından bugüne kadar geçen sürede sağlık çalışanlarına yönelik saldırıların arttığını ve yasanın caydırıcı olmadığını görmekteyiz. Sağlık Bakanlığı ve tüm yetkililerin görevi; sağlıkta şiddet olaylarından sonra mesaj atmak değil, sağlıkta şiddeti önlemektir.”
Türk Tabipleri Birliği İkinci Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten ise “Geçen yıl pandeminin sağlıkçılar üzerindeki yıkıcı etkilerinden dolayı meclisten sağlıkta şiddet yasası geçti. Ancak çıkan bu yasa bizlerin istediği, önerdiğimiz maddeleri dikkate alınmadan çıkarılan kadük bir yasa olarak çıkarıldı. Aradan geçen bunca zamanda çıkarılan bu yasanın sağlık çalışanlarına yapılan şiddeti azaltmadığı gibi pandemi koşullarında canla başla günlerce, haftalarca, aylarca çalışan sağlık çalışanlarına karşı saldırıları azaltmadığı gibi artırdı. Sağlık Bakanlığı, Sağlık Müdürlükleri veya yetkililer ise tüm bunlara karşılık sağlıkta şiddeti önlemenin çarelerini bulacaklarına sadece oturdukları yerden mesaj attılar. Sevgili arkadaşlar şiddet sadece mesaj atmakla çözülmez. Sağlıkta şiddet ancak cezaları arttıran gerçek bir şiddet yasası ile çözülür” diye konuştu.