Lufthansa, Ocak ve Şubat aylarında yoğun rezervasyon iptallerini göz önüne alarak, kış programının yüzde 10’una karşılık gelen yaklaşık 33 bin seferini iptal etti.
Koronavirüsün yeni alttürü Omicron’un hızla yayılması, krizin en kötü zamanını atlattığını düşünen hava taşımacılığı sektörünü tehdit etmeye başladı.
Alman Havayolları Lufthansa, ocak ve şubat aylarında yoğun rezervasyon iptallerini göz önüne alarak, kış programının yüzde 10’una karşılık gelen yaklaşık 33 bin seferin iptal edildiğini açıkladı.
Yolcu sayısına oranlandığında Avrupa’nın en büyük havayolları firması olan Ryanair, yıllık zararının hiç şüphe yok ki öngörülenin iki katı olacağını belirtti ve bunun, ani rezervasyon yavaşlamasından kaynaklandığını kaydetti.
Şirketler, daha bulaşıcı olan Omicron’un yayılmasını engellemek amacıyla son haftalarda uygulamaya konulan diğer kısıtlamaların yanısıra Birleşik Krallık’tan Fransa ve Almanya’ya zorunlu bir sebep olmaksızın seyahat etme yasağından ve Fas sınırlarının kapatılmasından özellikle etkilendi.
Air France’da “rezervasyon iptal dalgası” görülmemekle birlikte rezervasyonlarda bir yavaşlama gözleniyor. Firma, rezervasyonların çok yakın tarihli olduğunu, müşterilerin beklemeyi tercih ettiğini belirtti.
Omicron’un etkisi, rezervasyonlar dışında Avrupa hava trafiğinde henüz hissedilmedi.
Avrupa kıtasında hava trafiğini denetleyen kurum olan Eurocontrol ise hava trafiğinin, Noel ve yılbaşı tatili öncesinde artarak, pandemi öncesinde 2019 seviyesinin yüzde 76,3’üne çıktığını duyurdu.
Ancak sakınımı elden bırakmayan Eurocontrol, Omicron’un ocak ayında yol açacağı sonuçların belli olmadığını belirtti. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği IATA da aynı ihtiyatlılık içinde!
Alarm zilleri
Uluslararası danışmanlık firması Roland Berger’in havacılık sektörü uzmanı Didier Bréchemier, “Havacılık sektörü için pozitif olmayan” bir çerçeveye dikkat çekiyor. Bréchemier, “Omicron’un daha bulaşıcı olduğu yolundaki haberler, insanlarda seyahat etme korkusu uyandırırken, ülkelerin farklılık gösteren kuralları da gerçek bir karmaşaya yol açıyor” diyor.
Öte yandan, Avrupa Havaalanları Birliği (ACI) de alarm zillerini çalıyor.
ACI, Dünya Sağlık Örgütünün yeni alttür Omicron’un Güney Afrika’da tespit ekildiğini açıkladığı 24 Kasım’dan bu yana uçakların doluluk oranının yüzde 66’dan yüzde 54’e indiğini duyurdu. Ancak ACI de Eurocontrol gibi Noel ve yılbaşı tatili öncesinde hava trafiğinde bir haftada yüzde 9’luk bir artışa dikkat çekiyor.
Ancak ACI Genel Müdürü Olivier Jankovec, “Tatil sona erince hiç şüphe yok ki Omicron, 2022’nin ilk üç ayında olumsuz sonuçlarını gösterecektir” diyor.
Omicron, şirketler için anlık baş ağrısı da çıkarıyor. İskandinav Havayolları SAS, salı ve çarşamba günü, hastalanan çalışanları yüzünden onlarca seferini iptal etmek zorunda kaldı.
Lufthansa da sebebinin Omicron olup olmadığını doğrulayamadı ama uzun mesafeli seferlerinde aynı sorunları yaşadı.
Bu yeni karabasan, havacılık sektörünün tarihinin en kötü darbesini yaşadıktan iki yıl sonra 2022’de müşterilerine yeniden kavuşmayı umduğu bir döneme denk düştü.
Havacılık sektörü yine de Covid öncesi döneme dönmeyi 2024’ten, hatta bazı bölgelerde 2027’den önce düşünemiyor.
IATA, Omicron’un tanımlanmasından bile önce Avrupalı Havayolları firmalarının 2021 toplam 20,9 milyar dolar zararla kapatacağını öngörmüştü.