Süfyan Kızılarslan / Ajans Bizim – Lisans başvurularının kabul edildiği tarihten bu yana toplam 30 şirkete 49 yıllığına araç şarj ağı işletme lisansı verildi.
Elektrikli araçlara yönelik şarj istasyonu lisans başvurularının ilk beş ayında 30 şirket lisans aldı. Bu şirketler arasında Koç, Sabancı, Zorlu büyük grupların yanı sıra yabancı ortaklıklar ve Üsame Erdoğan gibi isimler de göze çarpıyor.
Elektrik Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) elektrikli araçlara yönelik şarj ünitesi ve istasyonlarının kurulmasına ilişkin yönetmelik 2 Nisan 2022 tarihli Resmî Gazete’de yayımlandı. Bu kapsamda, 18 Nisan’dan itibaren de “Şarj Ağı İşletmeci Lisansı” başvuruları alınmaya başlandı.
Lisans başvurularının kabul edildiği tarihten bu yana toplam 30 şirkete 49 yıllığına şarj ağı işletme lisansı verildi.
Bu şirketler arasında Koç Grubu’nun WATT, Sabancı Holding’in EŞARJ, Zorlu Grubu’nun ZES, TOGG’un TRUGO, OYAK’ın ŞARJET ve OTOJET, Kalyon Grubu’nun KALYON EV, Cengiz-Koloğlu-İnavatas ortaklığındaki BeeFull markaları dikkat çekiyor.
Erdoğan’ın yeğeni de sektörde
Şarj istasyonu için lisan alan şirketler arasında İstanbul merkezli Meta Mobilite Enerji AŞ de bir başka dikkat çeken kuruluş. İstanbul merkezli şirketin hissedarları 1000 Yatırımlar Holding ve Hakan Eryılmaz olarak yer alıyor.
Şirket yönetiminde ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeğeni Üsame Erdoğan’ın yanı sıra Haris Pojata, Hüseyin Ardan Küçük, Kadir Can Abdik ve Mustafa Saim Birpınar bulunuyor.
Aynı ortaklık yapısı “Binbin” markasıyla elektrikli scooter işletmeciliği yapan Bin Ulaşım ve Akıllı Şehir Teknolojileri AŞ’de de bulunuyordu.
Kazancı Grubu
Lisans alan bir başka şirket ise Kazancı Holding bünyesindeki Aksa Müşteri Çözümleri AŞ oldu. Aksa Enerji ile sektörde faaliyet gösteren Kazancı Grup, bir süre önce Naci Ağbal’ın katılımıyla gündeme gelmişti.
Eski bakan ve TCMB Başkanlarından Naci Ağbal, geçen ay Kazancı Holding ve Aksa Enerji Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığına getirilmişti.
Lisans alan şirketler
Elektrikli şarj ağı işletmesi lisansı alan şirketler ve bunlara ilişkin bilgiler, 3 Ağustos 2022 tarihi itibarıyla şöyle:
1-Armatec Enerji ve İnşaat Ltd. Şti: İstanbul merkezli faaliyet gösteriyor, sahibi Cengiz Dazkır. “Armatec” markasıyla faaliyet gösterecek.
2-En Yakıt A.Ş: Gaziantep merkezli şirket, Akcanlar Holding bünyesinde yer alıyor. “En Yakıt” markasıyla piyasada yer alacak.
3-FCTR Elektrikli Araçlar Enerji Teknolojileri ve Hizmetleri A.Ş: İstanbul merkezli bir şirket, sahibi Osman Ataman. Türkiye’de “Ecoconnect” markasıyla faaliyet gösterecek. (Değişik ülkelerde FullCharger adı altında faaliyeti var.)
4-RHG Enertürk Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş: İstanbul merkezli, TMSF tarafından atanan kayyum yönetimindeki Erciyes Anadolu Holding (eski Boydak Grup) bünyesinde yer alıyor. “Enertürk RHG Enerji” markasıyla sistem kuracak.
5-Kalyon Electrical Vehicle Enerji Yatırım A.Ş: Ankara merkezli,Kalyon Grup bünyesinde yer alıyor. “Kalyon EV” markasıyla piyasada yer alacak.
6- CW Enerji Mühendislik Ticaret ve Sanayi A.Ş: Antalya merkezli faaliyet gösteriyor, sahibi Tarkan Sarvan. “CV” markasıyla sistem kuracak.
7– EVS Elektrikli Şarj Sistemleri Sanayi ve Ticaret A.Ş: İstanbul merkezli bir şirret, ortakları Tamer Şengönül ve Adil Anjel. “SHARZ” markasını kullanıyor.
8- TOGG Akıllı ve Hızlı Şarj Çözümleri Sanayi ve Ticaret A.Ş: Kocaeli (Gebze) merkezli faaliyet gösteriyor, TOGG otomobil bünyesinde kuruldu. “Trugo” markasıyla sistem kuracak.
9- ZES Dijital Ticaret A.Ş: İstanbul merkezli,Zorlu Grubu bünyesindeki Zorlu Enerji’ni bir markası olarak faaliyet gösterecek. “ZES” markasıyla sistem kuruyor.
10- Şarjet Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş: OYAK kuruluşlarından Güzel Enerji bünyesinde faaliyet gösteriyor.”Şarjet”, “Otojet”, “Otojet Güzel Enerji” markalarıyla piyasada yer alacak.
11- Şarjon Yenilenebilir Enerji ve Elektrikli Araç Şarj Sistemleri Ticaret A.Ş: İstanbul merkezli bir şirket, çoğunluk hissesi Mehmet Marangoz’a ait, “Şarjon” markasıyla hizmet verecek.
12- Wat Mobilite Çözümleri Teknoloji ve Ticaret A.Ş: KOÇ Grubu şirketlerinden Opet, Otokoç Otomotiv ve Entek Elektrik ortaklığıyla kuruldu. “Watt” markasıyla piyada yer alacak.
13- Astor Enerji A.Ş: Ankara merkezli faaliyet gösteriyor, sahibi Feridun Geçgel. “Astor” markasıyla piyasada yer alacak.
14- Eşarj Elektrikli Araçlar Şarj Sistemleri A.Ş: İstanbul merkezli,Sabancı Holding kuruluşlarından Enerjisa bünyesinde faaliyet gösteriyor. “Eşarj” markasıyla piyasaya yer alıyor.
15- Zey Enerji Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi. Diyarbakır merkezli bir şirket, sahibi Murat Yumuk. “Green Science” markasıyla hizmet verecek.
16- Neva İç ve Dış Ticaret A.Ş: Ankara merkezli bir şirket, sahibi Nevzat Yıldırım. “Neva Şarj” markasıyla piyasada yer alacak.
17- Dumanoğlu Enerji Yatırım AŞ: Ankara merkezli bir şirket.
18- Green Watt Enerji Üretim İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ: Bursa merkezli bir şirket, İsmail Aygün ve Ömer Altepe ortaklığıyla faaliyet gösteriyor.
19- Özgüney Elektrik AŞ: Ankara merkezli bir şirket, sahibi Enver Geçgel. Bağlantılı şirket Astor adına da lisans alınmıştı.
20- Turuncu Mühendislik Elektrik Taahhüt San. ve Dış Tic. Ltd. Şti: İstanbul merkezli bir şerket, sahibi Tahsin İpekyüz.
21- White Rose Motor Sanayi ve Otomasyon Ticaret Ltd. Şti: Karaman merkezli bir şirket, İstanbul’da şubeleri bulunuyor. Ortakları Mustafa Akgül, Musa Akgül ve Alparslan Akgül.
22- STL Solar Enerji AŞ: İstanbul merkezli bir şirket. Ortakları Musab Erkuş, Zeliha Dönmez ve Atilla Yılmaz.
23- Isomer Isıtma Soğutma Merkezi AŞ: İstanbul merkezli bir şirket, sahipleri Ayhan Karacabey ve Murat Bozkurt.
24- Beefull Enerji Teknolojileri AŞ: Ankara merkezli bir şirket.Cengiz EnerJi, Koloğlu Holding ve İnavitas Enerji ortaklığıyla Ağustos 2021’de kuruldu. Avustralya merkezli Beefull şarj sistemlerinin Türkiye uygulaması olarak faaliyet gösterilecek.
25- Meta Mobilite Enerji AŞ: İstanbul merkezli bir şirket. Şirket ortakları kayıtlarda 1000 Yatırımlar Holding ve Hakan Eryılmaz olarak yer alıyor. Şirket yönetiminde ise adir Üsame Erdoğan, Haris Pojata, Hüseyin Ardan Küçük, Kadir Can Abdik ve Mustafa Saim Birpınar.
26- Vizyoneks Bilgi Teknolojileri AŞ: İstanbul merkezli bir şirket, sahibi Hüseyin Şahin
27- Tora Teknik Hizmetler İşletme AŞ: İstanbul merkezli bir şirket. Kayıtlarda şirket paydaşları Fatih Akın, Mine Akın, Ertüm Tüfekçi, Özgün Mutlu ve Hicran Yanık olarak yer alıyor. Paydaşlardan bazıları Tora Petrol’de de ortak.
28- Aksa Müşteri Çözümleri AŞ: Kazancı Holding bünyesinde İstanbul merkezli bir şirket. Şirketin yönetim kurulu başkanlığında. holdingin YK Başkan Yardımcısı ve CEO’su Şaban Cemil bulunuyor.
29- Mithra Pod Elektrik ve Elektronik Otomasyon Sistemleri İmalat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti: İstanbul merkezli bir şirket, sahibi Serap Özalp olarak kayıtlarda yer alıyor.
30- Özka Enerji Yatırımları AŞ: Ankara merkezli bir şirket. Kayıtlarda şirket ortakları Halil Oğuz Kaysı, Rezak Sinan Özbay ve Nuri Kaya Kubilay olarak görünüyor.
Şarj istasyonları
Şarj ağı işletmecisi, lisansının yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içinde en az 50 adet şarj ünitesinden ve en az beş farklı ilçedeki şarj istasyonundan oluşacak şekilde şarj ağını oluşturması gerekiyor.
Şarj ağında yer alan şarj ünitelerinin en az yüzde beşi ile Karayolları Genel Müdürlüğü’nün sorumluluğu altında bulunan otoyollar ve devlet yollarında yer alan şarj ünitelerinin en az yüzde 50’si de DC 50 kW ve üzeri güçteki şarj ünitesi niteliğinde olacak.
Lisans yürürlüğe girdikten sonra en geç bir ay içerisinde (cep telefonu uygulaması gibi) serbest erişim platformunda yayımlanacak bilgileri zamanında, güncel, doğru ve eksiksiz olarak sağlayacak bir sistem kurulması gerekiyor.