Nurdan Mısırlıoğlu / Ajans Bizim – Afganistan’da 70’den fazla üniversite hocası, Taliban’ın kadınların üniversite eğitimi almasını yasaklayan baskıcı kararını protesto etmek için istifa etti.
Taliban yönetimindeki yüksek öğrenim bakanlığı, Salı günü kız öğrencilerin üniversitelere erişimini bir sonraki duyuruya kadar askıya alarak uluslararası toplum arasında öfkeye yol açmıştı.
Kararın alınmasından bir gün sonra Nangarhar, Kandahar ve Belh üniversitelerinin yanı sıra ülkedeki diğer birçok eğitim kurumundan 15 kadar öğretim görevlisi istifa etti.
Perşembe günü, devlet ve özel üniversitelerdeki 48 profesör daha ya istifa etti ya da Afgan kadınların üniversiteye dönmesine izin verilene kadar öğretmenliği bırakacaklarını açıkladı.
Kabil Üniversitesi’nde profesör olan ve istifa eden Muhammed Hasib Azimi, Amu TV muhabirine, Taliban’ın kadınları yüksek öğrenimden yasaklamak için tatmin edici bir nedeni olmadığını söyledi.
Azimi, ”Ülkedeki tüm kızların yanında yer alacağım ve kızlar eğitimlerine dönene kadar üniversiteye öğretmenlik yapmayacağım. Çarşamba günü üniversiteye gittiğimde güvenlik güçlerinin kız öğrencilerin üniversiteye girişine izin vermediğini gördüm. Kızlar gözyaşları içinde üniversiteden evlerine gittiler ama bazıları hala bekliyordu. Bu duruma katlanmak benim için zordu. Bu nedenle istifamı verdim ve üniversiteden ayrıldım” dedi.
Belh Üniversitesi Hukuk ve Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde profesör olan Rashad Jamalyar ise Facebook sayfasında şunları yazdı: ”Toplumun büyük bir kısmına (kadınlara) eğitim kapılarının kapatılmasını protesto etmek için kutsal görev öğretmenliği görevimden istifa ediyorum. ”
Belh Üniversitesi’nde gazetecilik fakültesi profesörü Ferdous Pirzad da istifasını açıklayarak, “Üniversitelerde kız çocuklarının eğitimine ara verme kararıyla, kızların da erkeklerle aynı eğitime devam etme hakları olana kadar öğretmenlik yapmama kararı aldım” dedi.
Taliban’ın kararı dünya çapında kınamalara neden oldu. Pakistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri de dahil olmak üzere Taliban rejimine yakın bazı ülkeler de Taliban’ın hareketini kınadı. İslam İşbirliği Teşkilatı (İKÖ), Taliban’ın kızları eğitime erişim hakkından mahrum bırakma kararının İslami öğretilere aykırı olduğunu vurguladı.
Daha önce Avrupa Birliği Parlamentosu, Taliban’ın Afgan kadınlara yönelik politikalarını ”kadın düşmanı” ve ”cinsiyet ayrımcılığı” olarak nitelendirmişti.