Her türlü sıcak davranışıyla insanın sevgisini kazanan Mehmet Ayhan adını çok duymuştum. Onu ilk kez Ankara’da Eğitim Fakültesi konferans salonunda piyano başında gördüm. Söyleşi öncesi piyano ile birkaç parçayı ustaca seslendirdi. Söyleşi sonunda yine birkaç parça sundu. İzlence bitiminde Mehmet abimizi kutladım. Espri olsun diye, hangi konservatuvarı bitirdiğini sordum. Mehmet abi de:
“Köy Enstitüsü Konservatuvarını!” yanıtını verdi.
Bu kısa anıyı Cumhuriyet gazetesinde yazınca Mehmet abiyi sevindirmekten ben de mutlu olmuştum.
Kimisi için, “Bir yazı yazar mısınız?” dendiğinde, ne yazayım diye düşünür durursunuz. Bu çağrı için “Mehmet Ayhan” adı yeter. Aydın Boysan ne güzel demiş: “Yaşamın bize verdikleri bizim yaşama verdiklerimizin bize geri dönmesidir.”
Mehmet Ayhan, Köy Enstitülerini gerçekten özümsemiş, eğitimciliğiyle, sanat gösterileriyle bunu açıkça kanıtlamıştır.
Ben Mehmet Ayhan’da insan sıcaklığı gördüm. Arkadaşlığa önem verir, başkalarındaki başarıları kutlamaktan geri kalmaz; mutlu olur. Diyelim bir arkadaşının kitabı mı çıktı, imza günü mü var? Çiçeğini alır, gider. Parasını öder, arkadaşının kitabını da alır.
Sanat, gezi izlenceleri düzenlemede benim aklıma ilk gelendir. Bir dönem başta Başkent TV olmak üzere eğitim ve Köy Enstitüleri konularında konuşmaları akıllardadır. Eğitim ve sanat izlenceleri için uzak yakın, sıcak soğuk demeden koşup gelen ilk kişi Mehmet Ayhan’dır.
Örgütlenmeye, dayanışmaya özel önem verir. Eğitim ve sanat konularında olduğu gibi örgütlenmede, dayanışmada en önde yine o vardır. Kültürel ve sosyal etkinlikler onsuz olmaz.
Yaşamı, dolu dolu yaşıyor Mehmet abimiz. Anlamlı yaşamının bir belgesi de EĞİTİMİN İÇİNDEN adlı yapıtıdır. Okunmaya, saklanmaya değer bu yapıtı iki baskı yapmış, büyük ilgi görmüştür. Bir öğretmen nasıl olunur? Bu kitap onun belgesi. Çalışkan, üretken bir yaşamın özeti.
İlkokul öğretmenliğinin, eğitim denetmenliğinin yanında her türlü müzik aletini çalması ve tüm bunların üstünde insanla ilgilenmesi Mehmet Ayhan abinin unutulmaz, onu yaşatacak yanlarıdır.
Onu tanıtırken,’’1937 Isparta ilinin Keçiborlu ilçesine bağlı Aydoğmuş köyünde doğdu’’ diye başlama sözleri çok gerilerde, çok yetersiz kaldı. Her adımının değerini bilerek bugünlere gelen Mehmet Ayhan abimize saygılar. Ondan çok şey öğrendik, öğrenmeye devam ediyoruz.
Atatürk’ün Yücel’in, Tonguç’un özlediği bilimle, sanatla beslenen gerçek öğretmen.
ANKARA DOSTLARI adlı bir birlikteliğimiz vardı. Yirmi yıla yakın haftanın bir iki saatinde birlikte olduk; söyleştik, dertleştik. İyi ki Mehmet Ayhan abimi tanımışım. Tanımasaydım bir yanım eksik kalırdı.