Süfyan Kızılarslan / Ajans Bizim -Maaş artışı ve ek vergiler getiren düzenleme TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.
Kabul edilen torba kanunla bazı düzenlemeler ana hatlarıyla şöyle:
-Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte kayıt ve tescilli bulunan motorlu taşıtlar ile yılsonuna kadar tescili yapılacak motorlu 2023 yılı için öngörülen vergi kadar ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) alınacak.
-İki taksitte alınacak MTV’nin ilk taksiti Ağustos sonuna kadar, ikinci taksiti ise Kasım ayı sonuna kadar ödenecek.
-Kanunun Resmî Gazete yayımı tarihinden yıl sonuna kadarki dönemde ilk defa kayıt ve tescil edilecek taşıtlara ilişkin ek MTV ise bu taşıtların MTV’si ile birlikte peşin alınacak.
-Plastik poşetlerin de yer aldığı listedeki ürünler için uygulanan geri kazanım katılım payı tutarını iki katına kadar artırmaya veya yarısına kadar indirme konusunda Cumhurbaşkanına yetki veriliyor.
-Belirlenen net borç kullanımı tutarı, 2023 yılı için Hazine ve Maliye Bakanı ile Cumhurbaşkanı tarafından artırılan net borç kullanım tutarının 3 katı olarak uygulanacak.
Akaryakıt vergilerinde otomatik güncelleme
-Cumhurbaşkanının akaryakıt, alkollü ve alkolsüz içecekler ile tütün mamullerinin ÖTV oranlarını artırma veya indirme konusunda yeni yetkiler veriliyor.
-Akaryakıtla ilgili maktu vergiler, Ocak ve Temmuz aylarında TÜİK tarafından açıklanan Yİ-ÜFE oranında yeniden belirlenmiş sayılacak.
-İşverenlere, finansmanı İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacak şekilde ödeyecekleri sigorta priminden mahsup edilerek günlük 16,66, aylık 500 lira asgari ücret desteği sağlanacak. Uygulama 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak.
Kurumlar vergisinde artış
-Kurum kazancı üzerinden alınan yüzde 20 oranındaki kurumlar vergisi yüzde 25’e çıkarılıyor.
-Kurumların, girişim sermayesi yatırım fonu katılma payları ile girişim sermayesi yatırım ortaklıklarının hisse senetlerinden elde edilen gelirlere sağlanan istisna dışındaki yatırım fonlarından elde ettikleri gelirlere yönelik istisna ile taşınmaz satışlarından elde edilen kazançlara tanınan istisna kaldırılıyor.
-Finans piyasası şirketleri ile ödeme kuruluşları, döviz büfeleri ve emeklilik şirketlerine ilişkin kurumlar vergisi oranı yüzde 25’ten yüzde 30’a çıkarılıyor.
Memur ve emekli maaşı artışı
-Covid-19 salgını döneminde ve 9 Kasım 2022 tarihinden önce tahsil edilen idari para cezaları iade edilecek.
-Tüm kamu personeline 15 bin 965 gösterge katsayısının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda (8.077 TL) ilave ödeme yapılacak. Uygulama 15 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak.
-Emekliye bayram ikramiyesinin 2 bin liraya yükseltilmesi; en düşük emekli aylığının 7 bin 500 Türk lirasına çıkarılması konusunda Cumhurbaşkanına yetki veriliyor.
-Memur ve işçi emeklileri yılın 6 ayına ilişkin enflasyon farkıyla birlikte toplam yüzde 25 zam alacak. Düzenleme Temmuz ayından itibaren uygulanacak.
-Konut kiralarında uygulanacak kira bedelini yüzde 25 ile sınırlayan düzenleme 1 Temmuz 2024’e kadar uzatılıyor.
Denetimli serbestlik
-31 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla Covid-19 salgını döneminde izne çıkarılan hükümlülerden denetimli serbestliğe ayrılmalarına 5 yıl veya daha az süre kalanlar, tekrar cezaevine dönmeyecek. Cezalarındaki kalan denetimli serbestlik altında infaz edecek.
-31 Temmuz itibarıyla kapalı cezaevinde bulunan ve cezasının belirli bir süresini bu kurumlarda geçiren hükümlüler, iyi hal şartıyla 3 yıl erken açık ceza infaz kurumuna çıkabilecek. Bu hükümlüler cezalarının süresine göre en az 3 ay açık ceza infaz kurumunda kalmak şartıyla 3 yıl daha erken denetimli serbestliğe ayrılabilecek.
Hasarlı yapıların yerinde yeniden yapımı
-Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen yerlerde hasarlı yapıların yerinde yeniden yapımına yönelik iş ve işlemler belirleniyor.
-Bu kapsamda, yeni bir müteahhitle anlaşma imkanı getiriliyor. Daha önce imzalanmış olan inşaat yapımına ilişkin sözleşmeler, maliklerin salt çoğunluğunun alacağı kararla iptal edilebilecek.
-Yıkılmış olan yapıların bulunduğu parsellerde eski yapıya ait kat irtifakı veya kat mülkiyeti resen malikleri adına payları oranında tescil edilecek.
-Deprem nedeniyle afet bölgesi ilan edilen yerlerde sanayi alanı olabilecek yerler, fay hattına mesafesi, zeminin elverişliliği ve yerleşim merkezine yakınlığı gibi kriterler gözetilerek, alanın durumuna göre ilgili kurumların görüşü alınarak Cumhurbaşkanı kararıyla sanayi alanı olarak belirlenecek.
-Bu alanlar için devir veya acele kamulaştırma kararı alınabilecek.
-Düzenlemenin yürürlük tarihi itibarıyla henüz yer seçimi tamamlanmamış köyler ve kırsal özellik gösteren alanlarda, başkaca yer bulunamaması halinde, hak sahibi başına bin metrekareyi geçmemek üzere orman vasıflı alanlarda yapılar için kullanılabilecek.
-Orman vasıflı alanlar, zeytinlik ve zeytinlik sahaları sadece afetzedelerin ihtiyacı için kullanılacağı ve ihtiyaç fazlası taşınmazların imar planlarının kesinleşmesini müteakiben en geç 1 yıl içerisinde önceki vasfına göre tescil edilecek.
Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında yer alan ve doğal afetler nedeniyle tahrip olan kültür varlıklarının ihyası veya yeniden inşası amacıyla döner sermaye bütçesinden Kültür ve Turizm Bakanının onayıyla genel bütçeye kaynak aktarılabilecek.
-Genel Kurul’daki görüşmeler sırasında eklenen bir madde ile yan dal uzman ihtiyacının karşılanmasına yönelik düzenleme getirildi. Buna göre, tabipler, devlet hizmeti yükümlülüklerine başlamadan veya tamamlamadan uzmanlık eğitimi yapmak için, asistanlık sınavlarına katılabilecekler ve uzmanlık eğitimine başlayabilecekler. Yan dalda veya birden fazla uzmanlık dalında eğitime başlanabilmesi için devlet hizmeti yükümlülük süresinin en az yarısının tamamlanması şartı aranacak.