Ajans Bizim – Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Türk-İş ve Hak-İş’i ziyaret etti.
İmamoğlu ilk ziyaretini Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’a yaptı.
Türk-İş’in Türkiye’nin en önemli emek örgütlenmelerinden biri olduğunu dile getiren İmamoğlu, “Türkiye’nin ekonomik zorlukları son süreçte malumunuz. Tabii burada en önemli konu, ücretli kesimin özellikle sıkıntıları, sorunları olduğunun da farkındayız” dedi.
Türk-İş’in bu konuda yoğun bir mücadele verdiğini belirten İmamoğlu, şöyle konuştu:
“Çalışan kesimin önemli bir hattı da yerel yönetimler. Bu bağlamda yerel yönetimlerin de kendi bir kısım ekonomik sıkıntıları, aslında Türkiye’deki ekonomik daralma, bütün kurum-kuruluşları etkiliyor. Ama bu bağlamda, ülke genelinde de güçlü bir denge kurulması gerekiyor. Bu noktada hem sizlerin kurumsal deneyimi hem bizlerin süreci yönetme konusundaki, şeffaf ve ortak masada, ortak akılla çalışma prensibimiz, umuyorum İstanbul’da sağlıklı sonuçlar versin, Türkiye’ye örnek olsun. Bunun yanı sıra Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı olarak da bir yanıyla toplu iş sözleşmelerinin dengeli bir biçimde yönetilmesini, hizmetin aksamadan sürecin olgunlaşmasının diliyoruz bütün yerel yönetimlerimiz adına.”
Atalay da Türk-İş’in 73 yıllık bir kurum olduğunu, 454 bağlı sendika ve 282 bin normal aidat ödeyen üyesi bulunduğunu söyledi. 81 ilde eylem yaptıklarını belirten Atalay, “7 bölgeye gittik geçen hafta. Ben, Trabzon’daydım çarşamba günü. Diyarbakır’daydım, İzmir’deydim. Şimdi 81 bölge var bugün. Haftaya salı günü Çankırı mitingi var. Hayırlısıyla Zonguldak var” dedi.
Hak-İş’e ziyarete
İmamoğlu daha sonra Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ve yöneticileriyle bir araya geldi.
İstanbul’da DİSK Genel Merkezi’ni de ziyaret edeceğini belirten İmamoğlu, “Emeğin temsilcisi olan konfederasyonların çalışmalarını çok önemsiyorum. Zira ülkemizdeki belki de hak, hukuk kavramının en temel duygusu orada yaşanıyor, orada hissediliyor” dedi.
Ülkeni son dönemde yaşadığı ekonomik sıkıntıların yükünün büyük bir bölümünün, özellikle ücretli kesimin sırtında olduğunu ifade eden İmamoğlu, “Umarım tahmin ettiğimizden daha hızlı, daha az sıkıntıyla bu ekonomik krizler, sıkıntılar aşılır. Sonuçta bu ülkenin, hepimizin, ülkenin iyi olmasını dileriz. Ve bu yönüyle bu sıkıntılı günlerin hızla aşılmasını arzu ederiz. Bu kapsamda, dengeli bir sürecin toplu iş sözleşmelerinde yaşanmasını arzu ediyorum.”
Hak-İş Genel Başkanı Arslan da İBB’de başlangıçta bazı sıkıntılar yaşadıklarını belirterek, “Bütün bu süreçlerde yaşadığımız zorlukları, müzakere ile sosyal diyalogla, karşılıklı görüşerek, hemen hemen bütün sorunlarımızı çözebildik” dedi.
Yerel yönetimlerin, ücret konusunda, Türkiye’deki genel ekonomik şartları, diğer belediyelerin şartlarını dikkate alarak en iyisini yapma çabasında olduğunu bildiklerini anlatan Arslan, “Bütün bunlara rağmen, İstanbul’da yaşamak çok zor. Bizim işçilerle yaptığımız bir araştırma var. Araştırmada, çalışanların yüzde 60’ı kıdem tazminatlarını alır almaz İstanbul’dan ayrılmak istiyor” dedi.
Arslan, tüm olumsuzluklara rağmen hiçbir işçinin motivasyonunu yitirmeden çalışmayı sürdürdüğünü söyledi.