Ceyhun Ergüven / Ajans Bizim – Stockholm’de bir araya gelen Avrupa Birliği Savunma Bakanları, Ukrayna’ya silah sevkiyatının hızlandırılması ve özellikle de çok ihtiyaç duyulan top mermilerine odaklanılması konusunda görüş birliğine vardı.
Bakanlar, bu bağlamda, Ukrayna’ya mühimmat sağlanması için bir milyar avro tahsis etti. Bu miktar, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’in bir ay önce Avrupa Birliği zirvesi için Brüksel’e geldiğinde sözü edilen miktarın iki katı oldu.
Mühimmatla ilgili tartışma, Ukrayna’nın ağır tank talepleri ve Alman yapımı Leopard 2’lerin teslimatıyla ilgili tartışmanın gölgesinde kaldı. Ardından Ukrayna’nın savaş uçaklarıyla ilgili talepler geldi.
Ancak bir ay önceki son AB zirvesinde üye 27 ülke, bu kez mermi gibi daha acil ihtiyaçların karşılanması gerektiği konusunda mutabık kalmıştı.
Acil mühimmat sağlanması konusu, 20 Mart’ta AB Dışişleri Bakanları tarafından karara bağlanacak. Amaç, bu miktarı tekrar iki katına çıkararak iki milyar avroya yükseltmek!
Ukrayna Savunma Bakanı Oleksi Reznikov’un AB’li mevkidaşlarıyla yaptığı görüşmeye göre, Avrupalılar bu ilk taksitle Ukrayna’ya 250 bin civarında top mermisi sağlayabilecek. Bu sayı, Ukrayna’nın ihtiyacının dörtte birine karşılık geliyor.
Ukrayna’nın özellikle 155 mm’lik top mermilerine acil ihtiyacı var, ancak AB küçük kalibreli mühimmat da tedarik edebilmek istiyor.