Eskişehir’de beş kişinin yaralanmasına neden olan saldırı üzerine online oyunların gençler üzerindeki olumsuz etkisi yeniden tartışılıyor. 24 Saat Gazetesi’nden Naz Akman’a konuşan Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Rahmi Aktepe, çocukları ekranların maruz bıraktığı tehditlerden korumak için dijital okuryazarlığın geliştirilmesi ve toplumun her kesimine yayılması gerektiğini ifade etti.
Geçtiğimiz yıllarda dünya çapında pek çok genci intihara sürükleyen sanal ölüm tuzağı olarak bilinen “Mavi Balina” oyununun ardından Eskişehir’de “oynadığı bilgisayar oyununun etkisinde kaldığı” iddiasıyla saldırı girişiminde bulunan henüz 18 yaşındaki genç beş kişinin yaralanmasına neden oldu. Uzmanlar şiddet içerikli oyunların bazı gençlerde agresif davranışları tetiklediğini, oyunların sürekli oynanmasının ise şiddeti normalleştirdiğini veya empati duygusunun azalmasına neden olduğunu belirtiyor. Günümüz dijital çağında bireylerin bilgiye erişimi, değerlendirme, yaratma ve paylaşma becerilerini geliştirmeleri için oldukça gerekli bir kavram olan dijital okuryazarlık bu noktada hayati öneme sahip. Bireylerin dijital dünyanın sunduğu fırsatlardan en iyi şekilde yararlanmalarını ve karşılaştıkları zorluklarla etkili bir şekilde başa çıkmalarını sağlayan dijital okuryazarlık bu nedenle günümüz toplumlarında neredeyse temel bir gereklilik haline geldi.
Yıl içinde güvenli internet kullanımı ve teknoloji becerilerinin geliştirilmesi için özellikle ebeveynlerle çeşitli farkındalık eğitimleri düzenleyen Türkiye Bilişim Derneği (TBD), dünya genelinde gençlerin dijital oyunların olumsuz etkilerine maruz kaldıklarını belirterek bu kapsamda ailelere dijital okuryazarlığın arttırılması konusunda önerilerde bulunuyor.
Naz Akman’ın haberinin devamını okumak için aşağıdaki linke tıklayın:
Aktepe: Çocuklarımızı ekranların maruz bıraktığı tehditlerden korumak hepimizin sorumluluğu