İBB, Âşık Veysel’i vefatının 50. ölüm yıl dönümünde özel bir etkinlikle andı. Şile Engelliler Kampı’nda, engelli ve ailelerinin konuk olduğu programda Âşık Veysel türküleri söylendi. Hayat hikâyesi anlatıldı, evrensel mesajları paylaşıldı. Âşık Veysel’in Torunu Gül Eda Hür, programın onur konuğu olarak İstanbullularla bir araya gelirken, ÖZGEMX ve İSEMX gruplarının performansları büyük beğeni topladı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), aşıklık geleneğinin en güçlü temsilcileri arasında yer alan büyük halk ozanı Âşık Veysel için anma etkinliği düzenledi. Vefatının 50. yıl dönümüne gerçekleşen program İBB Sağlık Dairesi Başkanlığı Engelliler Şube Müdürlüğü tarafından Şile Engelliler Kampı’nda düzenlendi. “Türkülerle Âşık Veysel’in Hikâyesi” adlı programla eserleriyle ve özlemle anıldı.
Engelli ve ailelerinin katılımıyla yaklaşık olarak 300 kişinin konuk olduğu Âşık Veysel’i anma ve anlama gecesine İBB Sağlık Dairesi Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Önder Yüksel Eryiğit, İBB Meclisi Engelsiz Hayat Komisyonu Üyesi Yılmaz Demirel, İBB Engelliler Şube Müdürü Mesut Halıcı, İBB İstanbul Darülaceze Şube Müdürü Tülay Aytekin Aktaş, İBB Kadın ve Aile Hizmetleri Şube Müdürü Sinem Gülenç ve Âşık Veysel’in Torunu Ankara Çankaya Belediyesi Meclis Üyesi Gül Eda Hür katıldı.
BÜYÜK BEĞENİ TOPLADI
Özel gereksinimli bireylerin farklı malzemelerden yapmış oldukları Âşık Veysel Portreleri’nin yer aldığı sergi açılışı ile başlayan program, konserle devam etti. İlk sahne alan ÖZGEMX küçük yaş grubu özel gereksinimli bireyler, canlı performans seslendirdikleri Âşık Veysel türküleri ile büyük beğeni topladı. Öykülendirme, şiir ve konser akışıyla devam eden etkinlik, İSEMX grubundan 14 özel öğrencinin ve 9 profesyonel müzik eğitmeninin rehberliğinde sahnelendi.
“DÜNYAYA GÖZLERİYLE DEĞİL, GÖNÜL GÖZÜYLE BAKAN…”
İBB Sağlık Dairesi Başkanı Dr. Önder Yüksel Eryiğit anma gününe için yaptığı konuşmasında, “Âşık Veysel’in vefatının ardından 50 yıl geçmesine rağmen 7’den 77’ye bugün herkes büyük ozanı az çok tanıdığını dile getirir. Dünyaya gözleriyle değil, gönül gözüyle bakan ve içindeki yaşama enerjisini, insan sevgisini sanatıyla birlikte ancak bu denli yüzünde güzel taşıyabilen, hiçbir dizesinde kinden, nefretten, sevgisizlikten, ötekileştirmeden söz etmeyen değerli bir halk ozanımız değerli bir büyüğümüzdü. Böyle bir programla onun adını yaşatmak bizim için ayrı bir gurur oldu” dedi.
TORUN GÜL EDA HÜR: BENİ EN ÇOK ETKİLEYEN BU PROGRAM OLDU
“Türkülerle Âşık Veysel’in Hikâyesi” programının onur konuğu olan Çankaya Belediyesi Meclis Üyesi Âşık Veysel’in Torunu Gül Eda Hür de gecede bir konuşma yaptı. Dedesi Âşık Veysel’e yönelik olarak pek çok organizasyon ve festivale katıldığını dile getiren Gül Eda Hür, “İlk defa beni bu derece duygulandıran bu kadar anlam yüklü bir anma programına katıldım ve beni en çok etkileyen bu program oldu” dedi.
Dedesi Âşık Veysel’in anlam yüklü dizelerine konuşmasında yer veren Gül Eda Hür şunları söyledi:
“Dedem Âşık Veysel, dünyanın gönül gözüyle de görülebileceğini ve engellerin zihinde olduğunu bizlere öğreten büyük bir halk adamı ve Anadolu erenidir. O, bir Cumhuriyet Ozanı ve Atatürk Sevdalısıydı. Onun keşfedilmesine vesile olan ilk şiirini Cumhuriyetin 10. yıl vesilesiyle Mustafa Kemal Atatürk’e yazmıştı. Yaşamı boyunca iki isteği olmuştur: Biri askere gitmek diğeri ise Mustafa Kemal Atatürk ile görüşmek olmuştur. Maalesef ikisi de kısmet olmamıştır.”