Yozgat Bozok Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Böyükata, Yozgat’ta başlatıp, yurt genelinde de gelen talepler doğrultusunda gönüllü olarak yürüttüğü etkinliklere devam ediyor.
Seyfi Çelikkaya / Ajans Bizim – Yozgat Bozok Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Böyükata tarafından gönüllü olarak yürütülen, önemli bir boşluğun doldurulmasına katkı veren ‘Köyde Okuma Etkinliği’ programlarının 22’incisi Yozgat’ın Yenifakılı ilçesine bağlı Fehimli Köyünde gerçekleştirildi. Böyükata tarafından başlatılan ve gönüllü olarak yürüttüğü eğitime yönelik etkinlikler Yozgat ile birlikte yurdun farklı bölgelerinden taleplere bağlı olarak devam ediyor.
Yozgat Bozok Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Böyükata, Yenifakılı ilçesinin Fehimli İlkokulu / Ortaokulundaki etkinliğe, Öğretim Görevlisi Ferhat Oflezer ve emekli Öğretim Görevlisi Abdullah Doğan ile birlikte katıldı. Akademisyenler ‘Fehimli’den de Cabir Bin Hayyan çıkabilir, Ben de yaparım, Köyde Proje Yapmak’ başlıkları etrafında bilgi ve birikimlerini paylaştı. Anasınıfından 8’inci sınıfa kadar bütün öğrencilerle ayrı ayrı bir araya gelen Prof. Dr. Mustafa Böyükata, öğrencilerle neşeli sohbet atmosferleri oluşturdu. Öncü bilim insanlarından bahsedildi, karşılıklı sorular soruldu ve sorulara birlikte cevaplar arandı. Ufuk açıcı yönde konuşmasını derinleştirerek, öğrencilerin proje faaliyetlerinde yer almalarını öneren Böyükata, TÜBİTAK proje yarışmalarında kırsaldaki okullardan da projelerin Türkiye derecesi elde ettiğini Yozgat’tan örnekler vererek açıkladı. Öğretmenlerle de bir araya gelen Böyükata, köy okullarının avantajlı yanlarından bahsetti, proje fikri geliştirmenin ve çocukları, proje şenliklerine ve yarışmalarına dahil etmenin önemine değindi. Öğretmenlerin kendi öğrencilik deneyimlerini, geldikleri ve gezip gördükleri yerlere ilişkin izlenimlerini ve hatıralarını okulda paylaşmanın kıymetini ortaya koyan Böyükata, öğrencileri motive edip önünü açmak, temel bazı kavramları öğretmek, fikirlerini yazılı hale getirmelerini, yetenek ve ilgi alanlarıyla ilgili çalışmalarını ortaya çıkartmalarını sağlamak ve onları doğru yönlendirmek gerektiğinin altını çizdi. Prof. Dr. Mustafa Böyükata, ‘’Bu gün yapılacak çalışmaların ileriye dönük olduğunu da bilmek gerekir. Çocuğun kendisine, çevresine, memleketine, milletine ve insanlığa faydalı işler yapabilmesi için erken yaşlarda o çocuklarda var olan özgün yanları bilmeliyiz ve açığa çıkartıp desteklemeliyiz. Bunu en iyi öğretmenler yapabilir. Bunun bilincinde olmak lazım’’ dedi.
Böyükata, öğrencilere farklı kurumlardan temin ettiği kitapları da dağıttı, arta kalanları da okul idaresine teslim etti. Böyükata, il genelinde düzenledikleri köyde okuma etkinliğinin 22’incisini düzenlediklerini, yurt genelinde düzenlenen çeşitli etkinliklere de bazen internet ortamında çoğu zaman da yüz yüze gönüllü katılım sağladığını bildirdi.