Ankara’da kaderine terk edilmiş bir mahalle daha: “Güvencem Sitesi”

“Site” dediğimize bakmayın. Burası Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin, Gölbaşı Belediyesi’nin, ASKİ’nin, Türk Telekom’un, EDAŞ’ın ve hizmet getirmekle yükümlü bütün kurumların işine gelmediği zaman site, işine geldiği zaman “site olma vasfını yitirmiş bir mahalle”.

Kısaca tarihçesine değinmekte yarar var; S.S. Güvencem Konut Yapı Kooperatifi adıyla kurulmuş, 67965 sicil numarasıyla 2 Nisan 1992 tarih ve 3001 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmış ve faaliyete geçmiş. Zaman içinde kooperatif arazisi olarak alınan arsanın bir kısmı, inşaatın bitirilebilmesi için müteahhite devredilmiş. Böylece ortaya Güvencem-1 ve Güvencem-2 siteleri çıkmış. Güvencem-1 hâlâ site olarak devam ediyor. Ancak Güvencem-2 olarak adlandırılan kısımda bulunan evlerin site vasfıyla uzaktan yakından ilgisi yok.

guvencem 04

Yerel seçimlerden önce sokak tabelaları da yerleştirilerek buranın “Karşıyaka Mahallesi” içinde olduğu belirlenmiş, Gölbaşı Belediyesi tarafından sahiplenilmiş.

Gerçek şu; her yerel seçim öncesinde muhtar adaylarından belediye başkan adaylarına kadar herkes tarafından hatırlanmış burada yaşamını sürdürmeye çalışan insanlar, seçimden bir gün sonra unutulmuş.

Sorunların çözümüne bir nebze olsun katkıda bulunabilmek umuduyla elektrik sorunundan kanalizasyona, telefon-internet hatlarından ulaşıma bütün sorunları toparlamaya çalıştık.

ELEKTRİK SORUNU

Elektrikte yaşanan arızalar ve özellikle yaz aylarında uygulanan “planlı bakım” nedeniyle çok sık kesinti yaşanıyor. Mahalle sakinlerinin bazıları bu nedenle canından bezmiş, çareyi jeneratör almakta bulmuşlar ama 8-9 saatlik kesinti süresince gümbür gümbür jeneratör çalıştırmak da olanaksız. Tabii gürültü nedeniyle gece saatlerinde de kullanamıyorlar.

Anlık elektrik kesintileri çok sık yaşanıyor ve elektriğin birden kesilip gelmesi kombiden buzdolabına bütün elektrikli cihazların bozulmasına yol açıyor. EDAŞ’ın çözüm getiremediği bir sorun da fazdaki oynamalar. Zaman zaman fazın biri 280 V gösterirken, diğeri 90-110 V gibi geliyor. Varın cihazların nasıl yıprandığını siz düşünün.

İNTERNET HATLARI TOPRAĞIN ÜZERİNDE

Bölgede internet de sorunlu. Gölbaşı Telekom Müdürlüğü’nde görüştüğümüz bir yetkili, önündeki ekrana bölgenin uydu görüntüsünü açtı, detaylı olarak inceledi. “Anayoldan fiberoptik geçiyor, abone olmak isteyenler oradan kendi evlerine fiberoptik kablo hattı çektirirlerse sorun çözülür.” dedi. “Bu mahallede 68 internet kullanıcısı var. Buraya yatırım yapılabilir ama mahalleden imza toplayıp gidip Dikmen Türk Telekom Müdürlüğü’nde filancayla konuşsunlar ama benim yönlendirdiğimi söylemesinler” diyerek yol gösterdi.

guvencem 01
Tarlada toprak üzerinden geçen telefon ve internet hatları.

ŞEBEKE SUYU ve KANALİZASYON SORUNU

Bölgenin bütün sokakları 5-10 gün arayla meydana gelen su arızaları nedeniyle kepçeyle kazılmaktan kullanılamaz halde. Arızalara verdiği cevapta ASKİ, çürümüş olan su borularının “zaman içinde bir plan dahilinde değiştirileceğini” belirtmiş ama ne gelen olmuş ne giden. Sokaklar göle döndüğünde mahalle sakinleri arıza bildiriyor, bir kepçe ve ekip geliyor, kazıyorlar borunun patladığı yeri. Çürümüş eski metal borularda delinen yeri bulup bir plastik kelepçe ya da kavela çakıp kapatıp gidiyorlar. Delik kapatılmış oluyor ama musluklardan paslı sular akmaya devam ediyor. Borular çürük olduğu için ASKİ suyun basıncını da düşürdüğü için evlerin üst katlarına suyun hiç çıkmadığı zamanlar oluyor. Özellikle yaz aylarında bahçeler de sulanmaya başlanınca, sorun had safhaya çıkıyor. Mahalleli sabırla, ASKİ’nin “bir plan dahilinde” çürüyen su borularını değiştirmesini bekliyor.

Kanalizasyon sorunu ise özellikle rüzgârlı havalarda “buram buram” evlerin içinde varlığını hissettiriyor. ASKİ yetkilileri rögarların ve künklerin temizlenmesiyle koku sorununun giderilebileceğini söylüyorlar ama o da lafta kalıyor. Rögarlar ve künkler gerektiği kadar derinden döşenmediği için sitenin önemli bir bölümünde alt katlarda ciddi sorunlar yaşanıyor.

PARKLAR, OYUN ALANLARI ve AYDINLATMA

Mahallede çok büyük bir yeşil alanlar, parklar var ama kullanılamayacak kadar berbat durumda. Çocukların faydalanması için yerel seçimden hemen önce yerleştirilmiş olan oyuncakların hali içler acısı.

guvencem 05

Yabani otlar salıncakların boyuna ulaşmış, çocukların bırakın sallanmasını, o alana ulaşması bile olanaksız.

guvencem 10

Mahalle sakinleri çocuklarını tehlikelerden koruyabilmek için olsa gerek, parkın kapısını “barikatla” kapatmışlar.

guvencem 06

Demir aksam ve zincirler pas içinde.

guvencem 07

Bazı oyuncaklarda çocukların oturması için tahtadan yapılan oturaklar kırılmış, yok olmuş, yalnızca sivri ve paslı bağlantı vidaları kalmış. Bırakın binmeyi sallanmayı, çocuklar kazayla ellerini yaralasalar tetanoz olmaları ihtimali var.

guvencem 08

Aydınlatma direklerinin elektrik kabloları inanmayacaksınız ama sulama hortumu gibi “toprağın üzerinden” döşenmiş.

guvencem 09

Kabloların aydınlatma direkleriyle birleştikleri kutuların kapakları açık ve içi de pislikten gözükmüyor, çocukların can güvenlikleri tehlikede.

guvencem 17

Aydınlatma armatürlerinin bir teki bile sağlam değil, hepsi kırık.

ULAŞIM ve YOLLAR

Her su arızasında kepçelerin kazdığı yollar, onarılmıyor. Fazla söze gerek yok, fotoğraflar yolların halini gösteriyor.

guvencem 11

Umarız kazılan sokakların hiç olmazsa asfaltla yamanması için önümüzdeki yerel seçime kadar beklemek gerekmez.

Ulaşım mı? Ulaşım zaten hiç yok. Sabah erken saatte ve akşama doğru tek bir sefer var, Gölbaşı’na ring yapıyor. 196 hat numaralı otobüs 199 duraktan geçerek, 110 km yol yaparak, bir aksaklık olmazsa 140 dakikada ringi tamamlıyor.

Özel Halk Otobüsü ve dolmuş da yok yakından geçen. Hatta, en yakındaki taksi durağından taksi bile gelmiyor. Aradığınızda “Duraktan çıkarken taksimetreyi açarım, gelme parasını da alırım” deniyor.

Mahalle sakinlerinin otobüs talebi, otobüs güzergâhlarında bir değişiklik yapılmayacağı belirtilerek geri çevriliyor.

guvencem 13
guvencem 14
guvencem 15

guvencem 16

Öne Çıkanlar

Okullara yeni ders önerisi

“GÖZÜNÜ AÇANLAR ÇAĞI” adlı bir ders, okullardaki her sınıfa...

Ortaya karışık…

Rahmetli 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, İstanbul’da yapılacak Boğaz Köprüsü...

Demiryolu ile Meyve-Sebze Taşımacılığı

Ülkemizde küçük denemelere rağmen bu konuda geç kalınmış olduğunu...

Boğaz köprüleri ile bazı otoyol ve çevre yolları özelleştirilecek

Ajans Bizim - İstanbul’daki iki boğaz köprüsü ile bazı...

Ölümün Öldüremediği İnsanlar!

Ölüm, yaşamın doğal ve kaçınılmaz bir gerçeğidir. Yaşamı değerli...

Gündemden

Okullara yeni ders önerisi

“GÖZÜNÜ AÇANLAR ÇAĞI” adlı bir ders, okullardaki her sınıfa...

Ortaya karışık…

Rahmetli 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, İstanbul’da yapılacak Boğaz Köprüsü...

Demiryolu ile Meyve-Sebze Taşımacılığı

Ülkemizde küçük denemelere rağmen bu konuda geç kalınmış olduğunu...

Boğaz köprüleri ile bazı otoyol ve çevre yolları özelleştirilecek

Ajans Bizim - İstanbul’daki iki boğaz köprüsü ile bazı...

Ölümün Öldüremediği İnsanlar!

Ölüm, yaşamın doğal ve kaçınılmaz bir gerçeğidir. Yaşamı değerli...

Gazeteci Oya Lale Özan Arslan tutuklandı

Gazeteci Oya Lale Arslan, YouTube ve sosyal medya paylaşımları...

Cemiyetçilik kimlere kaldı?

Ankara’da, yani Başkent gibi önemli bir şehirde matbaalar tarafından...

Cezaevindeki Gazeteciler Listesi

Tutuklu ve Hükümlü4 Eylül 2026 Ali Çağatay - Ekotürk TV...
spot_img

İlgili İçerikler

Kategoriler

spot_imgspot_img