Antalya’da restoran ve gastronomi işletmeleri elektrik faturalarındaki artış maliyetleri de artırdı, sektörde işçi çıkışları başladı.
Fikri Cinokur / Ajans Bizim – Antalya’da restoran ve gastronomi işletmeleri elektrik faturalarının kira fiyatlarını geçmesi nedeniyle kepenk kapatmak zorunda olacağı belirtildi. Sektörde işçi çıkışları başladı.
Antalya Gastronomi Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (AGYİD) Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Özen ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile ATSO 37. Grup Komite Başkanı Şeyhmus Kökerer, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin’i ziyaret etti. Özen ve Kökerer, yüksek elektrik faturaları ve artan girdi maliyetleri nedeniyle sektörde yaşanan sıkıntıları dile getirdi.
Zeki Özen, “işletmelerin kâr marjını düşük seviyede tutmalarına rağmen zor durumda ayakta kalmaya çalıştıklarını söyledi. Restoran ve kafe işletmelerinin elektrik faturalarına artık dayanma gücü kalmadığını” belirten Özen, şunları kaydetti.
‘’İşletmelere gelen elektrik faturaları kira fiyatlarını geçti. Yapılan düzenleme sektörümüze bir fayda sağlamadı. Son günlerde müşteri sayısında düşüşe, gıda maliyetleri, alkollü içki fiyatları ve ücret artışları ile elektrik zamları eklendi. İşletmeler kepenk kapatmak üzere. Almanya’da elektrik faturası restoran cirolarının yüzde 2, yüzde 5’i arasında iken bizde yüzde 10-15 düzeyine ulaştı. Elektrik faturaları işletmelerimizi bu şekilde zorlamaya devam ederse hiçbir işletmemizin dayanacak gücü kalmayacak.’’
Artan girdi maliyetlerinden dolayı son zamanlarda birçok işletmenin menülerinde fiyatları artırmak zorunda kaldığına dikkat çeken Özen, şöyle devam etti:
‘’Buna rağmen sektör olarak vatandaşlarımızın da sosyal hayatlarından uzak kalmaması için kar marjlarımızı en düşük seviyelerde tutuyoruz. Ciro kaybı ve maliyet artışı nedeniyle istihdamı azaltmak zorunda kaldık. Böyle giderse birçok üyemiz kepenk kapatmak zorunda kalacak. Bu hem işsizliğe hem de ülke ekonomimize büyük zarar verecektir. Bu konularda acil olarak çözüm bulunmasını istiyoruz.”
İşçi çıkarmalar başladı
ATSO 37. Restoran, Yiyecek İçecek ve Eğlence Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Şeyhmus Kökerer ise dünyanın hiçbir ülkesinde böyle bir sistem yaşanmadığını söyledi. Antalya’da birçok kafe ve restoran işletmesinin iflasın eşiğine geldiğini anlatan Kökerer, ‘’Bir işletmemizin kirası 30 bin lira ama elektrik faturası 75 bin lira geldi. Özel bankalar yüzde 34 oranında kredi verirken kamu bankaları da işi zorlaştırıcı davranıyor. Sektör artık yarınını göremiyor. İşletmeler iflasın eşiğinde. Sektörde birçok işletme çalışanlarını işten çıkarmaya başladı. Bir elemanın maliyeti bana 7 bin 500 lira maliyeti var’’ dedi.
Kapalı otele 50 bin lira elektrik faturası
ATSO Başkanı ve TOBB Başkan yardımcısı Davut Çetin, kapalı otele 40-50 bin lira elektrik faturası geldiğini belirterek, ‘’Oteller açılınca ne olacak düşünemiyorum’’ diye konuştu.
Elektrik maliyetlerinin yalnızca restoran ve kafelerde değil her sektörde çok büyük bir şikâyet konusu olduğunu vurgulayan Çetin, şöyle devam etti:
‘’Elektrik fiyatlarının bir an evvel geriye çekilmesi için adımlar atılması gerekir. Turizmden sanayiye, tarımdan perakendeye her sektörde elektrik maliyetleri şikâyet konularının en üstünde yer alıyor. Kış sezonunda kapalı olan bir otel işletmesine bile bugün 40-50 bin lira fatura geliyor. Bugün bu fatura gelen işletmeye sezonda nasıl bir fatura geleceğini düşünmek bile istemiyoruz. Pandemi döneminde kapalı kalan ve yeterli destek alamayan restoran ve kafelerimiz bugün çok daha sıkıntılı bir dönemden geçiyor.’’
“Elektrik tarifeleri aşağı çekilmeli”
Ücret, gıda ve içecek maliyetleri artışının zaten sektör için ağır bir yük oluşturduğunu, işyeri kiralarının da arttığına dikkat çeken Çetin, şunları kaydetti:
‘’Bunun yanına bir de yükselen elektrik faturaları ekleniyor. Bugün artık işletmelerimize gelen faturalar kiraları geçecek bir hale geldi. Elektrik faturaları gerçekten başa çıkılmaz bir hale gelirken üyelerimizin en büyük şikâyeti oldu. Bu konuda acil bir adım atılması kaçınılamaz bir ihtiyaç haline gelmiştir. Elektrik faturaları bir domino taşı gibi her şeyi etkiliyor. Faturalar yükselince maliyet yükseliyor, fiyatlar yükseliyor. Yükselen fiyatlar vatandaşımızı etkiliyor. Bu da birçok sektörde müşteri ve ciro kaybına yol açıyor. Buna bir çözüm, çare bekliyoruz. Birçok ülkede elektrik tarifelerine devlet desteği getirildiğini, vergi oranları düşürülerek fiyat artışlarının sınırlandığını daha önce söylemiştim. Umuyorum en kısa sürede bu tür çözümler bizde de uygulanır. Elektrik tarifeleri mutlaka aşağı çekilmeli, KOBİ’lerin elektrik yükleri devlet desteğiyle düşürülmelidir. Yoksa tüm sektörlerimizde ciddi sıkıntılar yaşanması şaşırtıcı olmayacak.”