Nurdan Mısırlıoğlu / Ajans Bizim – Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad , Fransa’da 4 yıl hapis cezasına çarptırılmaktan kaçınmak için 30 yıldan fazla bir süredir sürgünde bulunan amcasını affederek Suriye’ye geri dönmesine izin verdi.
83 yaşındaki Rıfat Esad, bir Fransız emlak imparatorluğu kurmak için Suriye devlet fonlarını yasadışı olarak kullanmaktan geçen yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Tıbbi nedenlerle gıyaben yargılanmış ve avukatı karara itiraz etmişti.
Suriye hükümeti yanlısı bir gazete olan El-Vatan, kardeşi merhum Devlet Başkanı Hafız Esad’a karşı başarısız bir darbe girişiminin ardından 1984’te Suriye’den kaçan Esad’ın Perşembe günü ülkeye geri döndüğünü bildirdi.
Gazete, Devlet Başkanı Beşar Esad’ın amcasını affettiğini kaydetti.
Rıfat Esad, Suriye ordusunda başkan yardımcısı ve üst düzey komutan olarak görev yapmıştı.
”Hama Kasabı”
İnsan hakları gruplarının, Suriye’nin batısındaki Hama Rıfat eyaletinde 1982’de çıkan bir ayaklanmayı bastıran bir saldırıyı denetlediğini iddia etmesi üzerine, kendisine ”Hama Kasabı” lakabı takılmıştı . Saldırı ayrıca, 1970’lerde ve 1980’lerin başında Lübnan’da 1980’de yüzlerce mahkumun öldürülmesi ve Suriye ordusunun suiistimalleriyle bağlantılıydı.
Uluslararası Şeffaflık Örgütü ve Fransız yolsuzlukla mücadele grubu Sherpa , 2013 yılında Rıfat Esad’ı Suriye’den Fransa’ya kamu fonlarını aklamak için vergi cennetlerinde paravan şirketleri kullanmakla suçlayarak bir şikayette bulunmuştu. Paris’te birkaç düzine daire ve iki lüks şehir evini içeren Fransız holdinglerinin değeri 90 milyon avro. İzleme grupları, meblağın Suriye başkan yardımcısı ve ordu komutanı olarak kazanabileceğinin çok ötesinde olduğunu söylüyor.
Kara para aklama ve kamu fonlarını başka yöne çevirmekten hüküm giyen Esad, görevi kötüye kullanmayı reddetti. Fransız gayrimenkulünü satın almasına izin veren fonların 16 çocuğundan ve Suudi kraliyet ailesinden gelen cömert hediyelerden geldiğini söyledi.
Rıfat ayrıca İsviçre’de 1982 Hama katliamıyla ilgili savaş suçlarından soruşturuluyor.
Rahmetli Devlet Başkanı Hafız Esad, 1990’larda küçük kardeşinin annesinin cenazesine katılması için kısa süreliğine Suriye’ye dönmesine izin vermişti. Ancak Rıfat Esad çabucak istenmeyen kişi ilan edildi ve babadan oğula veraset planı için bir tehlike olarak görüldüğü için ayrılmak zorunda kaldı.
Rıfat Esad, Beşar Esad’ın 2000 yılında iktidara gelmesinin anayasaya uygunluğunu sorguladı ve hükümetine dışarıdan muhalefet örgütledi. Ancak hırslı eski ordu komutanına derin bir güvensizlik duyan muhalefet arasında siyasi bir ağırlığı olduğuna inanılmıyor.