Sami Oğuz / Ajans Bizim – İran’da yapılan bir araştırmaya göre, kanunen yasak olmasına rağmen İranlı yetişkinlerin yüzde 48’i içki içiyor.
Iranwire’ın haberine göre, Iran Open Data şirketinin yaptığı araştırmaya katılan 2 bin kişiden yüzde 48’i alkol içtiğini söyledi.
Araştırmaya katılanların yüzde 24’ü bazen, yüzde 9’u haftada bir “kafayı bulduğunu” belirtirken, yüzde 6’sı her gün alkol aldığını belirtti.
Kafayı bulanların yarısından fazlası şarap ve birayı tercih ettiğini söylerken, yüzde 48’i “köpek öldüren arak (rakı)” denilen ev yapımı içkiyi tercih ettiğini belirtti.
Araştırmaya göre, İranlıların yüzde 51’i, başkaları tarafından üretilen ev yapımı içkileri satın alırken, yüzde 28’i içkisini kendisi yapıyor. Geri kalan yüzde 21 ise ülkeye kaçak sokulan yabancı içkilerden satın aldığını söyledi.
Evde yapılan içkilerden zehirlenme ihtimali yüksekken, ülkeye kaçak sokulan içkilerin gerçek olmasının da bir garantisi yok.
Adli Tıp Kurumu Başkanı’na göre 2019’da İran’da 627 kişi içki tüketimi nedeniyle öldü. Bu ölümlerden büyük kısmının metil alkol zehirlenmesinden kaynaklandığı belirtildi.
Alkol resmen yasak olduğu için İran’da yıllık içki tüketim miktarı ile ilgili resmi bir istatistik ya da akademik araştırma neredeyse hiç yok. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 2018’de yayınladığı bir raporda, İran’ı kişi başına alkol tüketimi bakımından 189 ülke arasında 9. olarak belirtmişti.
DSÖ raporuna göre İran’da 15 yaşın üstünde olup da düzenli alkol tüketenler 2010’da ortalama 6 litre saf alkol tüketirken, bu miktar 2016’da 28,4 litreye çıktı.
İran resmi medyası ise bu rapora yanıt olarak, ülke nüfusunun asla alkol tüketmediğini ileri sürmüştü.