Süfyan Kızılarslan / Ajans Bizim – İsviçre, Almanya sınırında bir nükleer atık depolama tesisi inşa etme planlarını açıklayarak toplulukları güvenlik ve temiz içme suyu temini konularında endişelendirdi.
DW’nin haberine göre, önerinin arkasında Radyoaktif Atıkların İmhası Ulusal Birliği (Nagra) var. İsviçre Federal Enerji Ofisi, Zürih’in kuzeyinde ve Almanya sınırına yakın Nördlich Lägern bölgesini önerdiğini bildirdi.
Nagra, radyoaktif atıkların nasıl bertaraf edileceğine dair tartışmalı soruyla başa çıkmak için İsviçre hükümetiyle birlikte elektrik santrali operatörleri tarafından kuruldu.
Dört nükleer santral
Nagra yetkilisi Patrick Studer, atığın birkaç yüz metrelik yeraltındaki opalinus kiline gömüleceğini söyledi.
Nagra’nın web sitesinde, “Gerekli hapsetme süresi, yüksek seviyeli atıklar için yaklaşık 200.000 yıl ve düşük seviyeli ve orta seviyeli atıklar için yaklaşık 30.000 yıldır” bilgisi yer alıyor.
Atık, beş İsviçre nükleer santralinden kaynaklanacak. Medikal ve endüstriyel sektörlerin de atıklarına katkıda bulunmalarına izin verilecek.
Şu anda İsviçre’de dört nükleer santral faal durumda. Güvenlikleri garanti altına alındığı sürece faaliyetlerine devam edebilecek durumdalar. Bu, 2040’lara kadar faaliyette bulunabileceği anlamına geliyor. Ancak kullanılmış nükleer yakıt ve diğer radyoaktif atıklar için sözde derin jeolojik deponun hem İsviçre hükümeti hem de parlamento tarafından onaylanması gerekiyor. Bu sürecin birkaç yıl sürmesi bekleniyor.
Almanya’da endişe
Alman toplulukları ve yetkilileri endişeli Sınır boyunca Alman toplulukları arasında endişeler artıyor. Endişeleri öncelikle güvenlik ve içme suyu temini konuları ile ilgili.
Planlanan atık tesisi için Alman koordinasyon ofisinden Martin Steinebrunner, “İçme suyunun korunması sorunu, nüfus için büyük bir endişe kaynağı” dedi. Alman Federal Çevre Bakanlığı, İsviçre’nin Almanya sınırına bir nükleer atık deposu inşa etme kararını eleştirdi. Almanya Çevre Bakanlığı Parlamento Devlet Sekreteri Christian Kühn, planlanan sahanın Hohentengen’in Baden-Württemberg köyü yakınlarında bulunmasının “hem inşaat aşamasında hem de deponun işletilmesi sırasında sorun teşkil ettiğini” söyledi.
Baden-Württemberg parlamentosu (Bundestag). Aynı zamanda Kühn, jeolojinin bir depo yeri için belirleyici kriter olmasının “doğru ve önemli” olduğunu kaydetti. Almanya sınırına da çok yakın olan, seçilebilecek iki yer daha vardı. Almanya’da, yüksek oranda radyoaktif nükleer atık için özel bir depo yeri kararı en erken 2031 yılına kadar tartışılmayacak. İnşaatın başlamasından önceki uzun süreç Atık depolama tesisinin onaylanması durumunda nükleer atığın nihai depolama için nerede hazırlanacağı ve paketleneceği hala belirsiz. Nagra, 2024 yılına kadar bir planlama başvurusu sunacağını söyledi. Daha sonra İsviçre hükümeti başvuru hakkında bir karar veriyor ve ardından parlamentonun onay vermesi gerekiyor. Bu süreç göz önüne alındığında, depolama tesisinin başlangıcının 2050’den önce olması pek olası değildir.