Süfyan Kızılarslan / Ajans Bizim – James Webb Teleskobu, Tarantula Bulutsusu’nda doğan yıldızların ayrıntılı yeni görüntülerini yakaladı.
NASA, James Webb Teleskobu tarafından çekilen Tarantula Bulutsusu’nun iki muhteşem yeni görüntüsünü yayınladı ve gökbilimcilere yıldızların nasıl oluştuğuna dair yeni bir bakış açısı kazandırabilecek evrenin yakın bir bölgesine ışık tuttu.
Resmi olarak “30 Doradus” olarak bilinen Tarantula Bulutsusu, Büyük Macellan Bulutu galaksisinde, Dünya’dan yalnızca 161.000 ışıkyılı uzaklıkta ve Samanyolu’na en yakın Yerel Gökada Grubunun bir parçası.
Bulutsunun önceki görüntüleri, merkezinden bir ağ gibi yayılıyormuş gibi görünen uzun toz ve gaz bulutları ile göstermişti. Bu da ona örümceksi lakabıyla adlandırılmasına yol açmıştı.
Ancak, James Webb Teleskobu’nun kızılötesi sensörleri kullanılarak üretilen yeni görüntüler, yıldızların büyük bir hızla doğduğu bulutsunun merkezinde neler olduğuna dair daha karmaşık ve ayrıntılı bir resim sunuyor.
Teleskopun Yakın Kızılötesi Kamerası (NIRCam) ile çekilen ilk görüntü, 340 ışıkyılı genişliğinde bir alanı kapsıyor. NASA’nın “kabarcıklı radyasyon” olarak adlandırdığı bulutsunun merkezinde kendilerine yer açan büyük bir yıldız kümesini gösteriyor.
Önyıldızlar daha önce fotoğraflanmamıştı
Gaz ve toz bulutlarında görülebilen daha küçük ışık noktaları, bulutsunun “ağından” çıkıp merkezinde yerlerini alırken hâlâ kütle kazanmakta olan genç yıldızlar ise “önyıldızlar.”
Çevredeki madde görünür ışığın geçemeyeceği kadar yoğun olduğu için önyıldızlar daha önce hiç fotoğraflanmamıştı.
NASA tarafından yayınlanan ve teleskopun Orta Kızılötesi Enstrümanı (MIRI) ile çekilen ikinci bir görüntü, bölgeye yepyeni bir görünüm kazandırıyor, daha soğuk gaz ve toz mavi renkte parlıyor, ancak sıcak yıldızlar arka planda kayboluyor.
Tarantula Bulutsusu, kimyasal bileşimi ve davranışı, evrenin “kozmik öğlen” olarak bilinen, yıldız oluşumunun zirvede olduğu erken evrenin bölgelerinde meydana gelenlere benzer olduğu için gökbilimciler için ilgi çekicidir.
Yeni resimler, NASA ile Avrupa ve Kanada uzay ajansları tarafından yönetilen bir ortak girişim olan James Webb Teleskobu tarafından üretilen bir dizi muhteşem görüntünün en sonuncusu.
32 yaşındaki Hubble Uzay Teleskobu’nun halefi olan altı tonluk teleskop, geçen yıl Aralık ayında yörüngeye fırlatıldı ve Ocak ayında Güneş ile Dünya arasında bir denge noktasına ulaştı ve ilk görüntüsünü Temmuz ayında kamuoyuna açıklanacak şekilde üretti.
Dört ana görev
Gökbilimcilerin, Hubble gibi görünür ışıklı gözlemevlerinin yapamadığı devasa toz ve gaz bulutlarını görmelerine izin vermek, James Webb projesinin dört ana hedefinden biri. Diğer üç hedef, erken evrenin başlangıcına yakın bir yerde oluşan ilk yıldızlara ve galaksilere tanık olmak, galaksilerin milyarlarca yıl boyunca nasıl bir araya geldiklerine dair anlayışı ilerletmek ve güneş sisteminin ötesindeki gezegenlerin atmosferleri hakkında daha fazla bilgi vermek. Belki de dünya dışı yaşam arayışını ilerletmek…