Saim Tokaçoğlu / Bizhaberiz – Ankara’da “Pilot bölge” seçilen Mustafa Kemal Mahallesi Barış Sitesi hane hane fotoğraflanıyor. İçişleri Bakanlığı’nın 372.881.356,- TL’lik dev projesine imza atan Aselsan, hane bazında fotoğraflama işini taşeron firmalara yaptırıyor. Her yerde uygulanmaya başlanan ve projede emeğiyle çalışanların hak kaybına da neden olan taşeron sisteminden Aselsan da faydalanıyor.
MEKÂNSAL ADRES KAYIT SİSTEMİ’NİN AMACI
ASELSAN ile T.C. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü arasında “Mekânsal Adres Kayıt Sistemi Veri Üretimi ve Yaygınlaştırma Projesi” kapsamında, 31.12.2015 tarihinde toplam bedeli 372.881.356,- TL tutarında bir sözleşme imzalanmış.
Projenin amaçları arasında, ülke çapında “adres verisi mekânsal konum bilgisi” toplanması, raporlanması ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından, “ihtiyacı olan tüm kamu kurumları ile resmî bilgi niteliğinde paylaşılması” ifadesine yer verilmiş.
Proje kapsamında konum bilgisi tabanlı yeni uygulamalar ve entegrasyonlar geliştirilecek, ayrıca ülke bütününde mekânsal adres verisi toplama işi yürütülecek. Yazılım ve donanım bileşenleri içeren bir yaygınlaştırma sistemi kurularak veri toplama, düzenleme, kontrol, entegrasyon, danışmanlık ve eğitim hizmetleri de verilecek. Sistemdeki mevcut yazılım modülleri üzerinde de geliştirmeler ve güncellemeler yapılacak.
Projeyle, “verinin dinlenmeye ve değiştirilmeye karşı millî kripto cihazları ile korunması” amaçlanıyormuş. Ancak, yakın tarihte 45 milyon seçmenin bütün kimlik bilgilerinin internete nasıl düştüğünün de hatırlanması gerekiyor.
Projenin tamamlanmasıyla, mekânsal olarak bütün Türkiye TC Kimlik numaralarıyla bütünleştirilmiş olarak bir veri tabanında toplanacak. Yenilenen nüfus kimliklerinde kullanılan çiplerde yer alan bilgiler düşünüldüğünde, toplumsal olarak karşı karşıya kaldığımız fişlenmenin boyutları daha iyi anlaşılıyor.
MAKS (Mekânsal Adres Kayıt Sistemi) projesi hakkında yapılan açıklamada yer alan “Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından, ihtiyacı olan tüm kamu kurumları ile resmî bilgi niteliğinde paylaşılacaktır” cümlesi, adres bilgilerinin ve binaların hangi amaçlarla kullanılabileceğini de göstermektedir.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün web sayfasında ise MAKS şöyle açıklanıyor:
“MAKS NEDİR?
Mekânsal Adres Kayıt Sistemi Projesi (MAKS), Genel Müdürlüğümüzce yürütülen Adres Kayıt Sisteminde (AKS) metinsel nitelikte tutulan adres bilgilerinin coğrafi koordinatlarla birleştirilmesi ve oluşturulan altyapının diğer sistemlere entegre edilebilmesi için kurulmuş bir sistemdir.
Mekânsal Adres Kayıt Sistemi Projesi, Devlet Planlama Teşkilatınca yayımlanan “Bilgi Toplumu Stratejisi 2006-2010 Eylem Planında Vatandaş Odaklı Hizmet Dönüşümü” bileşeni altında 50 no’lu eylem olarak yer alan ve yürütme sorumluluğu Genel Müdürlüğümüze verilen “Çevrimiçi Emlak ve İnşaat İzinleri Projesi” ile birleştirilmiş ve söz konusu Proje 13/01/2011 tarihli ve 27462 Mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 2011 yılı Yatırım Programında “Mekânsal Adres Kayıt Sistemi Oluşturulması ve Çevrimiçi Emlak ve İnşaat İzinleri Projesi (MAKS)” olarak yer almıştır.”
ASELSAN’ın MAKS projesinde taşeron firmanın personeli gençler alan çalışması sırasında konutları fotoğraflarken (Fotoğraf: Saim Tokaçoğlu)
TAŞERON EMEKÇİLER
Muhtarlıklara “Kaymakam” imzasıyla gönderilen resmî yazıda yetkili olarak ASELSAN A.Ş. görünse de alanda çalışan personelin taşeron firmalara bağlı olmaları beraberinde bazı sorunları da getiriyor. Evleri fotoğraflayan personele hangi kurum adına, hangi izin belgesiyle çalıştıklarını sorduğumuzda, “Deka Soft” yanıtını aldık. Ellerindeki görevlendirme yazısı ise ASELSAN A.Ş. adınaydı. “Sigortanızı yaptılar mı?” sorusunu aralarından biri “Deka Soft’tan sigortalıyız” diye yanıtladı. Ekipten diğer biri, “Abi ben bu işi geçici olarak yapıyorum. Sakarya’da birahanem vardı, iflas ettim. Borçlarımı ödeyince yeniden birahanemi açmak istiyorum” diyerek bu iş için bir araya getirilen “kadro”nun niteliği ve ciddiyeti hakkında bir fikir edinmemize yardımcı oldu.