Rusya, Karadeniz’de batan Moskva kruvazöründeki kayıplara ilişkin ilk kez resmî açıklama yaptı.
Ceyhun Ergüven / Ajans Bizim – Rusya Savunma Bakanlığı, Karadeniz’de batan “Moskva” kruvazöründe 1 askerin öldüğünü, 27 askerin kaybolduğunu bildirdi.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, 396 asker de kurtarıldı.
Ukrayna, gemiyi iki Neptün füzesiyle vurduğunu belirtirken, Rusya da gemide çıkan yangının mühimmat deposunda yol açtığı patlamalar yüzünden battığını ifade ediyor.
Karadeniz filosunun Amiral gemisi olan Sovyet döneminden kalma kruvazör, 13 Nisan günü akşam saatlerinde Karadeniz’de batmıştı.
Savunma Bakanlığının açıklamasında, Mürettebattan sağ kalan 396 asker, Karadeniz filosunun diğer gemileriyle tahliye edilerek Sivastopol’a götürüldü.
Rusya böylece, gemideki can kaybına ilişkin olarak 10 gün sonra ilk kez resmî bir açıklama yapmış oldu.
Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, basın toplantılarında bu konuda gelen soruları yanıtlamamış ve kayıplara dair hiç bilgi vermemişti.
Savaş gemisinde yakınları olanlar da Rus sosyal medya platformlarında konu hakkında bilgi talep etmişti.
Rus ordusu, kruvazörün batmasından sonra Ukrayna’nın başkenti Kiev’e saldırıları artırmıştı.
Kruvazör, Sovyetler Birliği döneminde, 1979 yılında denize indirilmişti. Sovyet donanmasının güdümlü füze kruvazörlerinden olan “Moskva”, saldırı füzeleri ve S-300 hava savunma füzeleriyle donatılmıştı.
Genellikle Karadeniz’deki Rus Deniz kuvvetlerinde görev yapan gemi, 186 metre uzunluğundaydı. 500 ile 600 kişilik mürettebatı olan geminin genişliği de 21 metreye yaklaşıyordu.
“Moskva”, Sovyetler Birliği’nin Amerikan uçak gemisi gruplarına karşı koymak ve okyanuslarda faaliyet gösteren Sovyet gemilerine hava savunması sağlamak için tasarlanan bir grup gemi arasındaydı.
Gemi, o dönemde Sovyetler Birliği’nin parçası olan Ukrayna’daki Mikolayev tersanesinde Slava adıyla inşa edilmişti.
Gemi, 1996 yılında bugünkü adını aldı. “Moskva”nın ayrıca, 700 kilometre menzilli 16 adet P-1000 Vulkan gemisavar füzeleri vardı.
1999 yılında iktidara gelen Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2003 yılında Sardunya’ya yaptığı ziyarette dönemin İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi de dahil olmak üzere birçok lideri bu gemide ağırlamıştı.
Rusya’nın 2008’de Gürcistan’a operasyonunda da görev alan “Moskva”, 2015’te Akdeniz’de Rus donanmasının daimî görev gücünü yönetmiş ve Suriye’deki Rus Hmeymim hava üssünün korunması da üstlenmişti.
Bir ara hurdaya ayrılması düşünülen, ancak 2020’de tadilattan geçirilen geminin, Rusya-Ukrayna savaşının ilk günlerinde Yılan adasındaki Ukrayna askerlerine yönelik taarruzda da yer almıştı.