Ceyhun Ergüven / Ajans Bizim – İsrail Seçim Kurulu Binyamin Netanyahu ve sağcı müttefiklerinin 1 Kasım’da yapılan seçimlerde Parlamentoda çoğunluğu sağladığını açıkladı.
Eski Başbakan Netanyahu’nun Likud Partisi Knesset’te 32 sandalye kazanırken ultra Ortodoks partiler 18, aşırı sağcı blok da 14 sandalye kazandı.
Böylece Netanyahu ve ortakları, 120 üyeli Parlamentoda 64 sandalye ile çoğunluğu elde etti.
Merkezci mevcut Başbakan Yair Lapid liderliğindeki cephe de 51 sandalye kazandı.
Lapid, bu akşam, Netanyahu’yu tebrik etti.
Lapid’in sözcüsü tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Başbakan Lapid, seçimlerdeki zaferi nedeniyle Netanyahu’yu kutladı ve düzenli bir yetki devri için hazırlık yapılması talimatı verdi” dendi.
Açıklamaya göre, Lapid, “İsrail devleti, her türlü siyasî mülahazanın üzerindedir. İsrail halkının ve İsrail devletinin iyiliği için Netanyahu’ya başarılar dilerim” dedi.
İsrail, salı günü, yaklaşık dört yılda beşinci kez sandık başına gitti.
Netenyahu’nun iktidarının ardından ülke yönetimini ele alan farklı görüşlerden sekiz partinin oluşturduğu Yair Lapid liderliğindeki koalisyon hükümetinin ülkede siyasî istikrarı sağlayamaması üzerine yeniden seçim kararı alınmıştı.
Netanyahu, 1996-1999 ve 2009-2021 arasında Başbakanlık yapmış ve ülkenin en uzun süreli hükümet başkanı olmuştu.
Görevi tamamen sembolik olan Cumhurbaşkanı İzak Herzog’un Netanyahu’yu hükümeti kurmakla görevlendirmesi gerekiyor.
Netanyahu’nun hükümeti 42 gün içinde kurması gerekiyor.