Antalya yöresinde yetişen “Peşmen kardeleni” Türk ve Yunan uzmanların işbirliği ile korunacak.
Fikri Cinokur / Ajans Bizim – Dünyada sadece Antalya’da yetişen “Peşmen kardeleni” Türk ve Yunan uzmanların işbirliği ile korunacak.
Akdeniz Üniversitesi, Antalya Orman Bölge Müdürlüğü ve Antalya İl Millî Eğitim Müdürlüğü ile Antalya Orkidelerini ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Derneği tarafından, Antalya ormanlarında yayılış gösteren ve başta Peşmen Kardeleni (Galanthus peshmenii) olmak üzere nesli tehlike altında olan 15 bitki türü üzerine izleme ve koruma çalışmaları yapılıyor.
Avrupa Birliği fonlarıyla desteklenen Conservation Implementation on Forest Endangered Resources of Antalya (CONIFERA) projesi kapsamında Olimpos Beydağları Sahil Millî Parkı’nda yerinde gözlem ve izleme çalışmalarına Yunanistan Doğa Koruma Kuruluşu’ndan uzmanlar da katıldı.
Akdeniz Üniversitesi’nin konuğu olarak Antalya’ya gelen Christos Georgiadis ve Chara Agaoglou ile Türk Araştırma Ekibi Göynük Kanyonu ve Kemer Kesme Kanyonu’nda türe ait popülasyonları yerinde inceledi.
Akdeniz Üniversitesi, kamu ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliği ile yürütülen Antalya Orman Kaynakları Koruma Uygulaması (CONIFERA) projesi kapsamında yayılış bölgelerinde yerinde değerlendirilen türe ait popülasyonların yıldan yıla değişimleri kayıt altına alınıyor ve yürütülen izleme çalışmalarında türlerin gelecek nesilleri üzerindeki baskılar ortaya konmaya çalışılıyor.
Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Deniz, Antalya’nın zengin biyolojik çeşitliliğinin en önemli göstergelerinden birinin endemik türler olduğunu kaydetti. Antalya’nın zengin bitki çeşitliliğinde iklimsel ve topografik yapı değişikliğinin büyük önemi olduğuna dikkat çeken Deniz, şöyle devam etti.
“Bunun yanında izolasyon mekanizmalarının fazlalığı endemik tür zenginliğimiz olarak karşımıza çıkıyor. Normalde karların erimeye başladığı ilkbahar aylarında görmeye alışık olduğumuz kardelen (Galanthus) cinsinin, sonbahar-kış dönemi temsilcisi ‘Peşmen kardeleni’ bunlardan mevsimsel izolasyona konu bir bitki türü. Bölgedeki diğer kardelen türleri kışın son dönemi ve ilkbahar aylarında çiçeklenirken bu lokal endemik türümüz geç sonbahar ve kışın ilk aylarında çiçekleniyor.”
Proje Koordinatörü Pınar Kınıklı da kardelenlerin, zor koşullara inat, hayatta kalmanın ve saflığın temsilcisi olarak görüldüğünü belirterek, “Projemiz Antalya ormanlarındaki lokal endemik türlerimize odaklanıyor. Bu türlerin yayılışı üzerine araştırmalar ve gelecek nesilleri için yapılacak koruma önlemleri projemizin temelini oluşturuyor” dedi.