“Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun” teklifinin içinde bulunduğu torba yasadan çıkan ve sivil toplum örgütlerinin faaliyetlerini kısıtlayacak maddeler içeren tasarıya hukukçular da, sivil toplum da itiraz ediyor. Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, teklifin Anayasa’ya aykırı olduğunu söylerken, MLSA ve İHD’den teklifin geri çekilmesi çağrısı var.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun (BMGK) kitle imha silahlarının yayılmasının finansmanının yasaklanmasına yönelik yaptırım kararlarının uygulanması amacıyla 45 AKP’li milletvekilinin imzasıyla TBMM’ye sunulan “Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun” teklifinin içerisinden sivil toplum örgütlerinin faaliyetlerini kısıtlayacak darbe niteliğinde maddeler çıktı.
Teklifte sivil toplum örgütü yöneticilerinin “terör” soruşturması geçirmesi halinde görevden alınacağı ve yerine kayyum atanacağı maddesi yer alıyor. Kanun teklifine göre İçişleri Bakanlığı’nın dernekler üzerindeki yetkileri artırılacak. Örneğin, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, hakkında terör soruşturması başlatılan dernek ve dernek üyeleri üzerinde yaptırım uygulayarak kapatma kararı alabilecek. Dernekler Kanunu’na eklenmesi önerilen yeni madde ile haklarında terör, uyuşturucu ve malvarlığı değerlerini aklama suçlarından soruşturma başlatılan kişiler görev yaptığı derneklerden İçişleri Bakanı emri ile uzaklaştırılabilecek.
Hukukçular ve STK temsilcileri ne diyor?
Anayasa Hukukçusu ve aynı zamanda CHP Anayasa Komisyonu Üyesi İstanbul Milletvekili Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu tasarıyı ve Anayasa’ya uygunluğunu “Burada “Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun” teklifi ile karşı karşıya bulunuyoruz. Başlık bu. Bu yasa önerisi kitle imha silahlarının yayılmasının finansmanının önlenmesine meşru bir amaç taşıyor. Esasen bu düzenleme Birleşmiş Milletler düzenlemeleri ve kararları doğrultusunda yapılıyor ve herhangi bir sorun yok. Fakat esas sorun bu başlık altında öngörülen yasanın, düzenlemenin 43 maddeden oluşması ve bu maddelerin çok azının kitle imha silahlarının yayılmasının finansmanının önlenmesine ilişkin olması. Ama buna karşılık maddelerinin çoğunun başka konulara ilişkin olması. Bunlar nedir, bunlar dernek özgürlüğüdür, yardım toplamadır, savunma hakkıdır, mülkiyet hakkıdır. Ama esasen bu işin omurgasını dernek özgürlüğü ve dernekler oluşturuyor. Şimdi bu özelliğiyle bu öneri bir torba yasa önerisidir. Oysa torba yasa önerisi öteden beri öne sürdüğümüz gibi biçim ve usul bakımından anayasaya aykırıdır. Bu açıdan bu öneri de anayasaya aykırı bir düzenleme olarak karşımıza çıkmış bulunuyor. Bu nedene Anayasa Komisyonu’nda buna yoğun itirazlar yapıldı. Bu usule ilişkin yönü.” diyerek değerlendirdi yasanın sonuçlarının ağır olacağını vurguladı.
Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği Yöneticisi Veysel Ok ise iktidarın yıllardır yaptıkları hukuksuzluğu, legal bir zemine kavuşturmak istediğine dikkat çekti.
İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan da yasa tasarısı hakkında “Çok tehlikeli bir kanunla karşı karşıyayız” yorumunu yaptı.
Kısa Dalga’dan Esra Koçak Mayda’nın haberinin tamamını aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz, ses dosyası olarak dinleyebilirsiniz.