Solunum Derneği, ilk verilerin mRNA aşılarının Omikron’a karşı yüzde 90 etkili olarak açıklandığını bildirdi.
Şule Yılmaz / Ajans Bizim – Solunum Derneği TÜSAD İnfeksiyon Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Berna Kömürcüoğlu, ilk verilerin mRNA aşılarının Omikron’a karşı yüzde 90 etkili olarak açıklandığını, 3. doz olanlarda ise etkinlik oranının yüzde 93’e çıktığına işaret ederek, 3. doz aşıların ihmal edilmemesi uyarısı yaptı.
Doç. Dr. Berna Kömürcüoğlu, yaptığı açıklamada, Omikron varyantı konusunda şimdiden önlem alınması çağrısı yaparak, dünya genelinde uyarılar ve özellikle Afrika ülkelerine seyahat kısıtlamaları konulmaya başladığını hatırlattı.
”3. doz aşıların yapılması çok önem kazanıyor”
”Şu aşamada panik yapmaya gerek yok ama özellikle riskli bölgelerden gelen kişilere havalimanlarında tarama ve izolasyon uygulanmalı” diyen Doç. Dr. Kömürcüoğlu, şunları ifade etti:
”Yeni Omikron varyantının ülkemize girişini ve yaygınlaşmasını geciktirmek için, başta Afrika ülkeleri olmak üzere özellikle Avrupa’dan Almanya, İngiltere ve Rusya gibi çok hızlı vaka artışı yaşanılan yerlerden, ülkemize gelişlerde tarama ve izolasyon önlemlerinin düzenlenmesi gerekiyor. İlk veriler, mRNA aşılarının Omicron’a karşı yüzde 90 etkili olarak açıklandı. 3. doz olanlarda ise etkinlik oranı yüzde 93, yani oldukça etkili. Delta varyantında bu etkinlik yüzde 95 idi. Delta’ya göre Omikron 1,3 kat daha bulaştırıcı. Bu nedenle 3. doz aşıların yapılması çok önem kazanıyor. Aşılama da hızlanılmalı ve çocuklarda da aşılama yaşı düşürülmeli.”
Bireysel önlemlerin ise her zaman önemini koruduğunu vurgulayan Doç. Dr. Kömürcüoğlu, kış mevsimine girdiğimiz bu günlerde, kapalı alanlarda etkili maske kullanımı ve mesafeye dikkat etmek gerektiğini söyledi.
Dünya çapında aşılama belirli oranlara ulaşmadıkça yeni varyantların oluşumunu engellemenin imkansız gibi göründüğünü belirten Doç. Dr. Berna Kömürcüoğlu,’ ‘DSÖ pandeminin aşısızların pandemisi olacağını belirtmişti, yeni varyantla salgın seyrinde maalesef tekrar başa dönüş oluyor. Bu nedenle pandeminin ikinci yılını doldururken, aşıların artık etkinliği çok net ve koronayla mücadele de aşının önemi artık tartışılır bir konu olmaktan çıkmalı ve aşılamada tekrar artış sağlanmaya yönelik kampanyalar yapılarak, bir an önce istenen seviyeye çıkmalı” dedi.