DÜNE BAKMA DURAĞI
Yıl 1829… İngiliz Elçiliği bir yılbaşı resepsiyonu verecek; hem de Haliç’teki bir gemide. Ne âlâ. Zaten Osmanlı’da yabancılar, Levantenler hep kutlar yılbaşını. Ama bu kutlama bir ilk çünkü davetliler arasında Osmanlı devlet adamları var. İşte o gece, Osmanlı’nın batılı manadaki kutlamalarla ilk teması. Sandallarla gemiye gidip yılbaşını “idrak ettikleri” ilk gece.
SULTAN ABDÜLMECİD’DEN BİR İLK
Bu ilk temastan yaklaşık çeyrek yüzyıl sonra. Tarih olmuş 1856. Bir 31 Aralık gecesi bu kez yılbaşı kutlamasının ev sahibi Fransızlar. Davetliler arasında bir de Sultan var. Sultan Abdülmecid. Anlatılanlara göre Abdülmecid o gece baloda dans edenleri uzun uzun seyredip sonra da saraya gayet memnun dönmüş.
Sultan Abdülmecid, Fransız elçisinin düzenlediği baloya giderek Osmanlı tarihine batılı anlamda ilk yılbaşı kutlamasına katılan padişah olarak geçmiş. Yoksa yılbaşı kutlaması Osmanlı’da da var ama Rumi takvime göre. Yılbaşı sultanlara methiyelerin yazıldığı – ki böyle pek çok şiir var padişahlara yazılan-, devlet adamlarının terfi ettirildiği bir dönem Osmanlı’da…
Gelelim Cumhuriyet dönemine. 1925-1935 yılları arasında yılbaşı tatil değil. Kutlayanlar var hatta Teyyare Piyangosu adetten ama ertesi gün herkes işinde gücünde. 1935’te Başvekil İsmet İnönü, Meclis’e tatil olsun diye kanun sununca o günden bu yana 1 Ocak günü tatil…
Dün böyle… 2020 zor geçti. Umut 2021’de. Daha adaletli, sağlıklı, barış dolu bir yıl insanlığın elinde. Eee hadi o zaman.