Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, yurt genelinde yürüttüğü ağaçlandırma çalışmalarında dağıtılan fidanlar, yurdun farklı bölgelerinde bulunan fidanlıklardan karşılanıyor. Fidanlıklarda ‘Sarıçam, Karaçam, Ladin, Akçaağaç, Akasya, Dişbudak, İğde, Alıç, Akdiken, Ahlat, Ceviz, Badem, Mahlep, Mazı ve Kurtbağrı’ gibi çeşitli ağaç fideleri yetiştirilip, yeni ormanlar ile birlikte gelir getirici bahçelerin oluşumuna da katkı sağlanıyor.
Kayseri Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Sivas Orman Fidanlık Müdürlüğü bünyesinde Sivas, Yozgat’ın Akdağmadeni ilçesi ve Kayseri’de Fidanlık Şeflikleri bulunuyor. Toplam kapasitesi 29 milyon 300 bin fidan üretimi olan fidanlıklarda üretilen fidanlar başta Kayseri Orman Bölge Müdürlüğü ve diğer Bölge Müdürlükleri ile Kayseri Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı İşletme Müdürlüklerine, aynı zamanda Sivas, Yozgat, Niğde, Nevşehir, Kayseri illerinin fidan ihtiyaçlarının büyük bir kısmını karşılanıyor.
Yozgat’ın Akdağmadeni ilçesine bağlı Yukarıculhalı köyünde 300 dekarlık alanda bulunan fidanlıkta yılda 3 milyon 400 bin fidanın üretiliyor. 20 çeşit fidanın üretildiği Akdağmadeni Orman Fidanlık Şefliğinde sahasında yetiştirilen milyonlarca fidanlar, toprakla buluşturulup geleceğe nefes oluyor.
Adana’da 8 milyon fidan
Adana Orman Bölge Müdürü Mahmut Yılmaz, Köprüköy, Ceyhan ve Osmaniye fidanlıklarını gezerek, üretim ve çalışmalar hakkında bilgi aldı. Yılmaz, fidanlıkların bölgenin ihtiyacını karşılayacak düzeyde olduğunu, işletme müdürlüklerinin, özel sektörün ve vatandaşların talepleri doğrultusunda fidan üretimlerinin artarak devam ettiğini söyledi. Yılmaz, 2022 yılı üretim programında yer alan 7 milyon fidan üretim programının büyük çoğunluğunun tamamlandığını, yılsonuna kadar 8 milyondan fazla fidan üretilmiş olacağını ifade etti. Yılmaz, yangından zarar gören alanların ağaçlandırılması, rehabilitasyon ve erozyonla mücadele gibi sahaların alt yapısını oluşturan fidanlıklarda gerçekleştirilen çalışmaların özenle yapılması gerektiğinin altını çizdi. Yılmaz, üretilen tohumların kalitesinin sahadaki başarı ile doğru orantılı olduğunu, yetiştirilen fidanların geleceğe nefes olacağına vurgu yaptı.
Geleceğe nefes olacak
Zonguldak Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu, Gökçebey Fidanlık Müdürlüğü bünyesindeki fidan bakım ve üretim çalışmalarını gezdi. Bayraktaroğlu, 2021 yılında 142 türde 2 milyon 316 bin adet olan fidan üretiminin 2022 yılında 150 tür ve 2 milyon 500 bin adete çıkardıklarını söyledi. Bayraktaroğlu, ‘’Bunu da yaptığımız işi bilerek, yetiştirdiğimiz her fidanda 86 milyon insanımızın hakkı olduğunu unutmadan yapıyor ve geleceğe nefes olmalarını sağlamak için çalışıyoruz’’ şeklinde konuştu.