Türkiye’nin birçok kentinde gazetecilere yönelik gözaltı ve tutuklamalar, medya kuruluşlarına kayyum atanması ile haber siteleri ve sosyal medya hesaplarına getirilen erişim engellerine karşı eylemler düzenlendi. Basın meslek örgütlerinin çağrısıyla gerçekleştirilen eylemlerde gazeteciler ve yurttaşlar, “Sansüre hayır, habere özgürlük” sloganıyla basın özgürlüğü üzerindeki baskılara tepki gösterdi.
Eylemlerde, tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması, medya kuruluşlarına yönelik kayyum uygulamalarının sona erdirilmesi ve gazetecilerin mesleklerini özgürce yapabilmelerinin önündeki engellerin kaldırılması talep edildi.
Basın meslek örgütlerinin ortak çağrısı üzerine İstanbul’un yanı sıra aralarında Ankara’nın da bulunduğu çok sayıda kentte bir araya gelen gazeteciler ve yurttaşlar, haber sitelerine yönelik kapatma ve erişim engelleri ile sosyal medya kısıtlamalarına karşı tepkilerini dile getirdi.
İstanbul’da binlerce kişi bir araya geldi
İstanbul’daki eylemin adresi Kadıköy’de bulunan Boğa Heykeli önü oldu. Basın meslek örgütlerinin çağrısıyla saat 12.00’de alanda toplanan binlerce kişi, gazetecilere yönelik baskılara ve sansür uygulamalarına karşı sloganlar attı.
Eylem sırasında “Gazeteciler tutsak, foncular özgür”, “İsmail Arı onurumuzdur, İsmail çıkacak yine yazacak” ve “Murat Ağırel’e özgürlük” sloganları duyuldu.
Boğa Heykeli önünde toplanan kalabalık daha sonra İskele Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca gazetecilerin özgür bırakılması ve halkın haber alma hakkının güvence altına alınması çağrıları yapıldı.
“Halkın haber alma hakkını savunuyoruz”
İskele Meydanı’na doğru gerçekleştirilen yürüyüş öncesinde yapılan açıklamalarda, gazetecilere yönelik baskıların yalnızca basın çalışanlarını değil, toplumun haber alma hakkını da doğrudan etkilediği belirtildi.
Açıklamada, haber sitelerinin kapatılması ve sosyal medya platformlarına getirilen erişim engellerine karşı gazetecilerin bir arada olduğu vurgulanarak, “Halkın haber alma hakkını savunuyoruz” mesajı verildi.
Gazeteciler adına yapılan açıklamada, baskılara rağmen geri adım atılmayacağı belirtilerek, “Korkmuyoruz, susmuyoruz, itaat etmiyoruz” denildi.
“Basın özgür değilse toplumun haber alma hakkı da yoktur”
İskele Meydanı’nda düzenlenen basın açıklamasında ise gazetecilere yönelik baskıların ve tutuklamaların son bulması çağrısı yapıldı.
Açıklamada, bir gazetecinin susturulmasına sessiz kalmanın, benzer baskıların başka gazetecilere yönelmesine zemin hazırladığı ifade edildi. Basın meslek örgütleri ve gazeteciler, temel taleplerinin herhangi bir baskı ve sansürle karşılaşmadan mesleklerini yapabilmek olduğunu dile getirdi.
Gazetecilere yönelik müdahalelerin yalnızca bireysel hak ihlali olmadığı, toplumun doğru ve özgür bilgiye ulaşma hakkını da etkilediği vurgulandı.
İktidara çağrı
Basın açıklamasında iktidara da çağrıda bulunularak tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması istendi. Medya kuruluşlarına kayyum atanması uygulamasının sona erdirilmesi ve basın özgürlüğünü sınırlandıran uygulamalardan vazgeçilmesi talep edildi.
Eylemlere katılan gazeteciler, basın özgürlüğünün yalnızca gazetecilerin mesleki bir talebi olmadığını, demokratik toplum düzeninin ve yurttaşların haber alma hakkının temel unsurlarından biri olduğunu belirtti.
İstanbul, Ankara ve diğer kentlerde gerçekleştirilen eylemlerde ortak mesaj ise “Sansüre hayır, habere özgürlük” oldu.





