Yeniçağ yazarı Murat Ağırel‘in “TRT’nin harcamaları denetimden çıkarılmış” başlıklı yazısı, kişilik hakları ihlali gerekçesiyle, İstanbul Anadolu 6. Sulh Ceza Hâkimliği‘nin 26 Ocak 2021 tarih ve 2021/413 sayılı kararı ile erişime engellendi.
Murat Ağırel yazısında “Hani her ay ödemek için sağdan soldan denkleştirdiğiniz elektrik faturaları var ya, işte o faturalardan TRT’nin cebine giren para ne kadar biliyor musunuz? 1 milyar 57 milyon TL. Yani 144 Milyon Dolar! İnanılmaz ama gerçek. TRT’nin benden, senden hepimizden aldığı bu parayı nereye harcadığını anlatacağım.” diyor ve örnekler veriyor.
Ağırel, “TRT eskiden halkın kanalıydı ancak ne yazık ki artık iktidarın yayın organı oluşmuş durumda. Kurumun gelirlerinin büyük bir kısmını yine biz halk sağlıyoruz. Fakat bu milyarlar iktidarın propagandasını destekleyen yapımlara harcanıyor. Mesela TRT’nin 2019 mali tablolarını incelediğimizde kurum hakkında ilginç bilgilere ulaşıyoruz. Bandrol gelirlerinin 1 milyar 645 milyon TL olduğunu görüyoruz. Biraz önce yazdığım Elektrik Enerjisi hâsılat payı ise 1 milyar 57 milyon TL. Toplam geliri de 3 milyar TL. Ya giderleri? 2019 yılı giderleri önceki yıla göre yüzde 3,3 oranında yani 91 milyon TL kadar azalış göstermiş, tüm yıl ödeneğinin yüzde 87,3’ü kullanılmış. Kurumun gideri 2 milyar 671 milyon TL olarak gerçekleşmiş. Ne ilginçtir ki, 5 bin kişiden fazla personeli bulunan TRT, gelirlerinin yarısından fazlasını kurum dışına aktarmış.” diyerek TRT’nin harcamalarını sıralıyor.
Murat Ağırel’in aktardığına göre, TRT, kurum dışından temin edilen yapım ve programlar için 570 milyon 857 bin TL, kurum dışı temin edilen haber ve haber program giderleri için 627 milyon TL olmak üzere toplamda 1 Milyar 250 Milyon TL harcamış. TRT’nin mali tablolarına göre dışarıdan sağlanan fayda ve hizmetler için toplam 1 milyar 641 milyon TL yani 223 Milyon dolar parayı kişi ve şirketlere vermiş.
Söz konusu yazıda altı çizilen önemli bir ayrıntı da, TRT’nin, özellikle harcadığı paraların denetimden çıkarılmış olması. 703 sayılı KHK ile Türkiye Radyo Televizyon Kurumunun her türlü alım, satım, hizmet, danışmanlık, yapım ve taşıma işleri ile bu işlere ilişkin ihale işlemlerinin, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu hükümlerine tabi olmadığı açıkça karara bağlanmış.
Murat Ağırel, aynı yazıda TRT yönetim kurulunda bir Sabah gazetesinin “Pelikan” denen gruba yakınlığıyla bilinen “Salih Tuna” mahlasını kullanan yazarı Davud Kayacı’nın da bulunduğunu belirtiyor.
“TRT’nin harcamaları denetimden çıkarılmış” başlıklı yazıda Murat Ağırel, ayrıntılı olarak TRT’nin harcamalarının yer aldığı tablolara da yer vermiş.
Yeniçağ yazarı Murat Ağırel’in yazısına TRT bir açıklama göndermiş. Yeniçağ yazının altına TRT açıklamasını da eklemiş. Açıklamanın altında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden 15 milyon lira vekâlet ücreti aldığı iddiası tartışma yaratan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eski avukatı Mustafa Doğan İnal’ın “Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu Vekili” olarak imzası var.