“Kelebekler Duyar mı?” kitabı işitme engelli anne-babanın duyan çocuğunun, bir Coda’nın hikayesi. CODA, “Sağır Ebeveynlerin Çocukları” kelimesinin (Child of Deaf Adult) kısaltması olup bir ya da birden fazla sağır ebeveyn tarafından yetiştirilmiş, işiten kişilere verilen isim.
“Kelebekler Duyar mı?” tiyatro oyunu formatında yazılan bir kitap. Tümüyle sessiz bir dünyada, hem sessizliğin dilini öğrenmeye çalışan hem de gürültünün içinde kendi diliyle var olmak için mücadele veren ve iki farklı dünya arasında salınan bir kadının hayatı anlatılıyor.
Sadece fiziksel engellerin doğurduğu güçlüklerin değil, aynı zamanda kadın olarak bu coğrafyada yaşamanın zorlukları da işleniyor kitapta.
Öğretmen olan yazar Duygu Eren, annesi babası işitme engelli olan bir öğrencisinin (CODA) yaşamındaki zorluklardan yola çıkarak yazdığı oyunda, işitme engelli bireylerin ve yakınlarının yaşadığı sorunları, üzüntüleri, sevinçleri sergiliyor.
Kahramanı iki kişi olan kitapta, bir kişi “duyanlara” hitap ederken (CODA), diğer kişi ise işaret diliyle, duyma engellilerin dünyasını anlatıyor.
Her birimizin bir hikâyesi var anlatılmayı ve anlaşılmayı bekleyen. Kimbilir kaç kelebek var aramızda kendi kendine kanatlarını sarıp uçmaya çabalayan?
Öğretmen Duygu Eren’in öğrencisine söylediği “Susulan, bastırılan ve üzeri örtülen ne varsa, senin için sahnede o söylesin” sözleri “Kelebekler Duyar mı?” oyununda gerçekleşiyor.
Duygu Eren’in yazdığı ve İzan Yayınları tarafından basılan “Kelebekler Duyar mı?” kitabı işitme engelli bireylerin ve yakınlarının iç dünyasına farklı bir ışık tutuyor.




