• Hakkımızda
  • Reklam Verin
  • Gizlilik Politikası
  • İletişim
Biz Haberiz
  • Anasayfa
  • Güncel
    • Bilim-Teknoloji
    • Can Dostlarımız
    • Çevre
    • Eğitim
    • İnsan Hakları
    • Kadın
    • Sağlık
    • Tarım
  • Politika
  • Dünya
  • Emek
    • Emek Haberleri
    • Grev
  • Ekonomi
  • Medya
    • Medya
    • Cezaevindeki Gazeteciler
    • Öldürülen Gazeteciler
    • Yitirdiklerimiz
  • Kültür Sanat
  • Yazarlar
    • Ali TARTANOĞLU
    • Attila AŞUT
    • Ayşe ÖZER
    • Banu MERTYÜREK GÜLER
    • Ercüment TUNÇALP
    • Nusret ERTÜRK
    • Orhan AYDIN
    • Rahmi YILDIRIM
    • Saim TOKAÇOĞLU
    • Seda YİĞİT
    • Sezai BAYAR
  • Video
  • Belgeler
    • İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi
    • OHAL – KHK
    • Son Mektuplar
  • Çeviriler
    • Corona Yazıları
No Result
Tüm Sonucu Görüntüle
  • Anasayfa
  • Güncel
    • Bilim-Teknoloji
    • Can Dostlarımız
    • Çevre
    • Eğitim
    • İnsan Hakları
    • Kadın
    • Sağlık
    • Tarım
  • Politika
  • Dünya
  • Emek
    • Emek Haberleri
    • Grev
  • Ekonomi
  • Medya
    • Medya
    • Cezaevindeki Gazeteciler
    • Öldürülen Gazeteciler
    • Yitirdiklerimiz
  • Kültür Sanat
  • Yazarlar
    • Ali TARTANOĞLU
    • Attila AŞUT
    • Ayşe ÖZER
    • Banu MERTYÜREK GÜLER
    • Ercüment TUNÇALP
    • Nusret ERTÜRK
    • Orhan AYDIN
    • Rahmi YILDIRIM
    • Saim TOKAÇOĞLU
    • Seda YİĞİT
    • Sezai BAYAR
  • Video
  • Belgeler
    • İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi
    • OHAL – KHK
    • Son Mektuplar
  • Çeviriler
    • Corona Yazıları
No Result
Tüm Sonucu Görüntüle
Biz Haberiz
No Result
Tüm Sonucu Görüntüle
Anasayfa Güncel

ABD’li düşünce kuruluşundan ‘Avrupalı Türkler’ raporu

BizHaberiz Yazar: BizHaberiz
20/12/2020
Kategori: Güncel, Manşet
0
avrupa

avrupa

0
PAYLAŞIM
31
GÖRÜNTÜLENME
Facebook'da PaylaşTwitter'da PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Kasım 2019- Ocak 2020 tarihleri arasında gerçekleştirilen anketler ışığında, uzmanlar Max Hoffman, Alan Makovsky ve Michael Werz imzasıyla ABD’nin etkili düşünce kuruluşlarından biri olan Amerikan İlerleme Merkezi tarafından hazırlanan, “Avrupa’daki Türk diasporası” adlı raporda, Avrupalı Türklerin en çok Merkel, Erdoğan ve İmamoğlu’nu beğendiği; etnik ve dini kimliklerini korumaya büyük önem verdikleri sonucu ortaya çıktı.

ABD’nin etkili düşünce kuruluşlarından Amerikan İlerleme Merkezi’nin, “Avrupa’daki Türk diasporası” başlıklı araştırması ilginç sonuçlar ortaya koydu.

Cumhuriyet Gazetesi‘nde yer alan habere göre, dört Avrupa ülkesinde yapılan anket çalışması, Türkiye kökenlilerin aidiyet duygusu, en sevdikleri siyasetçiler, ayrımcılığa maruz kalıp kalmadıkları, Türkiye’ye bakışları ve yaşadıkları ülkelerin koşullarına dair görüşlerine ışık tutuyor.

Avrupa ülkelerinde yaşayan yaklaşık 5 milyon Türkiye kökenliyi temsil eden bir örneklem belirlenerek yapılan araştırma kapsamında, Almanya, Avusturya, Fransa ve Hollanda’da yaşayan yaklaşık 2 bin 400 göçmenle görüşmeler gerçekleştirildi. Ankete katılanların sadece yüzde 6’sının kendilerini Kürt olarak nitelendirdiklerine dikkat çekilirken, bu nedenle araştırmanın büyük ölçüde Türklerin görüşlerini yansıttığı aktarılıyor.

ÇOĞUNLUK AVRUPA’DA KALMAK İSTİYOR

Araştırma sonuçlarına göre Avrupalı Türklerin yüzde 72’si hayatlarını yaşadıkları Avrupa ülkelerinde sürdürmek istiyor ve kendilerini bu ülkelerde “evde” hissediyor.

En çok Türkiye’ye dönme planı yapanlar, yüzde 24,4 ile Almanya’da yaşayan göçmenler. Türkiye’ye dönmek istediklerini beyan edenlerin en düşük olduğu ülke ise yüzde 15,7 ile Fransa.

ÖNCELİK ETNİK VE DİNİ AİDİYETTE

Araştırmayı yapan uzmanlar, hem Türkler hem de Kürtler için etnik kimliklerinin, dini aidiyetlerinin asıl belirleyici unsurlar olmaya devam ettiği tespitine yer verdiler.

Türkiye kökenliler için etnik kimlikleri, din ve geleneklerini gelecek nesillere aktarmak, yaşadıkları toplumla özdeşleşmeden daha büyük önem taşıyor.

Rapora göre, Türkiye kökenliler Avrupa ülkelerinde sunulan yaşam koşullarından, eğitim ve ekonomik fırsatlardan memnuniyet duyuyor, büyük çoğunluğu Avrupa ülkelerinde “genel olarak kabul gördüklerini” söylüyor.

Bununla birlikte ankete katılanlar, etnik kimlikleri nedeniyle bulundukları ülkelerde zaman zaman ayrımcılıkla karşı karşıya kaldıklarını da aktarıyor.

EN ÇOK GENÇLER AYRIMCILIKTAN ŞİKAYETÇİ

DW Türkçe servisinden Değer Akal’ın haberine göre araştırmacılar, özellikle gençler ve erkekler arasında yaşadıkları ülkelerde ayrımcılık olduğunu söyleyenlerin daha fazla olduğuna, bunu beyan edenlerin oranlarının Almanya’da daha yüksek olduğuna dikkat çekiyor.

Diaspora mensupları, yaşadıkları ülkelerde ciddi düzeyde ayrımcılık gördüklerini belirtmekle birlikte ankete katılanlardan çok azı, etnik kimliğinden dolayı, kişisel olarak aşağılandığını, ya da fiziksel saldırıya uğradığını ifade etti.

Raporda, hem Türklerin hem Kürtlerin, özellikle Almanya’daki ayrımcılık ve ırkçılığın kariyer hedeflerini olumsuz yönde etkilediğini de beyan ettikleri belirtiliyor.

TÜRK KİMLİĞİ BELİRLEYİCİ UNSUR

Ankete katılanların büyük çoğunluğu Avrupa’da yaşamaya devam etmek istediklerini söylemekle birlikte kendisini öncelikle Türk olarak tanımlıyor.

Örneğin ankete Almanya’dan katılanların yüzde 77,2’si kendisini öncelikle Türk olarak görüyor. Sadece yüzde 2,9’u kendisini Alman olarak tanımlıyor.

Kendisini Türk olarak görenlerin en yüksek olduğu ülke yüzde 77,7 ile Avusturya, Fransa’da ise durum farklı. Bu ülkelerde yaşayanların yüzde 51,3’ü kendini öncelikle Türk, yüzde 14,6’sı hem Türk hem Fransız olarak görüyor.

Fransa’da yine azınlıkta olsa da diğer ülkelere kıyasla biraz daha yüksek bir oranla Türkiye kökenliler yüzde 4,4 ile kendini öncelikle Fransız olarak nitelendiriyor.

DİASPORA TÜRKİYE’YE İLGİLİ, AVRUPA’YA İLGİSİZ

Anket sonuçlarına göre Türkiye kökenliler arasında, kendisini öncelikle Avrupalı olarak görenlerin oranı da azınlıkta. Almanya’da bu oran yüzde 6,6 , Avusturya’da yüzde 7, Hollanda’da 8,5 , Fransa’da ise yüzde 11,5.

Anket katılımcıların çoğunluğu yaşadıkları ülkelerin bir bireyi olmaktan çok kendisini Türkiye ile ilişkilendiriyor ve dikkatlerini bulundukları ülkedeki gelişmelerden çok, Türkiye’deki gelişmelere odaklıyor.

DEMOKRASİ VE YÜKSEK REFAH

Bununla birlikte ankete katılanlar yaşadıkları ülkelerin Türkiye’den daha demokratik olduğu görüşünde ve kendilerine ikamet ettikleri ülkelerdeki avantajlar sorulduğunda da, Avrupa ülkelerinin daha yüksek refah düzeyine sahip olduğunu, daha çok özgürlük ve istikrar sunduğunu söylüyorlar.

Yine ankete katılanların çoğunluğu yaşadıkları Avrupa ülkelerindeki devlet okullarının, Türkiye’deki okullardan daha iyi olduğu görüşünde. Çok küçük bir azınlık, çocuklarının Türkiye’de büyümesini, eğitim görmesini tercih ettiklerini aktarıyor.

Türk diasporası her dört Avrupa ülkesinin, Türkiye’ye daha çok destek vermesi gerektiğine de önem atfettiklerini, ikili ilişkilerin daha iyi olmasını istediklerini vurguluyorlar. Yaşadıkları ülkeler ile Türkiye arasındaki ilişkilerin, ikamet ettikleri ülke halklarının kendilerine yönelik tutumunu etkilediği görüşündeler.

ALMANYA’DA EN SEVİLEN LİDER MERKEL

Ankete Almanya’dan katılan göçmenlerin en beğendiği lider Hristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Başbakan Angela Merkel. Raporu kaleme alan uzmanlar, bunun büyük olasılıkla Merkel’in sığınmacılara yönelik açık kapı politikası ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Avrupa ile ilişkilerinde, fiilen Merkel’in onu muhatap olmasından kaynaklandığına dikkat çekiyor.

Merkel’i, Almanya’daki Türkiyeli nüfusunun büyük destek verdiği Sosyal Demokratların (SPD) Başbakan Yardımcısı Olaf Scholz, takip ediyor.

Uzmanlara göre, Almanya’nın en tanınmış Türkiye kökenli politikacısı olan, ama aynı zamanda Türkiye’deki insan haklarının durumunu da en sık eleştiren isim olan Yeşiller Partili Cem Özdemir, ilginç bir şekilde, Almanya’daki Türkiye kökenliler arasında çok az bir desteğe sahip.

EN POPÜLER TÜRK SİYASETÇİLER ERDOĞAN VE İMAMOĞLU

Diasporanın en favori Türk siyasetçisi, son yıllarda Avrupa ülkelerin büyük siyasi gerilimler yaşadığı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan.

Raporu kaleme alan araştırmacılar, “Erdoğan, Türkiye içinde olduğu gibi diaspora toplumunda da kutuplaşmaya yol açıyor” değerlendirmesini aktarırken, Türk toplumunun büyük çoğunluğunun Erdoğan’ın “entegre olun ama asilimile olmayın” görüşüne güçlü destek verdiğini de aktarıyor.

Bu arada en popüler Türk siyasetçisi olan Erdoğan’ı ikinci sırada ve az bir farkla CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun izlediği belirtiliyor. Hatta Fransa ve Hollanda’da İmamoğlu’nun, Erdoğan’dan daha fazla beğeni aldığına dikkat çekiliyor. Üçüncü sırada ise MHP lideri Devlet Bahçeli’nin yer aldığı aktarılıyor.

BİLGİ KAYNAĞI TÜRKÇE MEDYA

Avrupalı Türkler siyaset, ekonomi ve sosyal konular hakkında bilgi edinmek için özellikle Türkçe kaynaklara başvuruyor. Anket sonuçlarına göre en etkili olan araç, Türkçe yayın yapan televizyonlar kanalları ve haber programları.

Türk toplumu yaşadıkları Avrupa ülkelerindeki televizyonların haberlerine daha az önem atfediyor. İnternet haberlerinde ise durum biraz farklı. Anket sonuçlarına göre hem yaşadıkları ülke hem Türkiye’deki online haberlerine ilgi duyuluyor.

Anket sonuçlarını değerlendiren uzmanlar, “Şayet Avrupalı politikacılar Türk diasporasına seslenmek istiyorsa, doğrudan onlara yönelmeli ve özellikle de sürekli bir şekilde Türkçe yayınlar ve özellikle televizyon kanalları üzerinden onlara ulaşmaya çalışmalı” görüşünü aktarıyor.

İŞYERİNDE YAŞADIKLARI ÜLKENİN DİLİ, EVDE TÜRKÇE

Bu arada Türkiye kökenliler, işyerinde yaşadıkları ülkenin dilini, evde ise Türkçe konuşmayı tercih ettiklerini aktarıyor.

“Günlük yaşantınızda hangi dili tercih ediyorsunuz?” sorusuna Almanya’daki Türkiye kökenlilerin yüzde 35,6’sı her iki dili eşit oranda kullandıkları yanıtını verdi. Almanya’daki Türkiye kökenli diasporanın yüzde 23,4’ü ise günlük yaşamda ağırlıklı olarak Türkçe ya da Kürtçe konuşuyor. Yüzde 16,7’lik bir kesim ise sadece anadilini konuşuyor. Günlük yaşamda ağırlıklı olarak Almanca konuşanların oranı ise yüzde 21,7.

Fransa’da ise durum farklı. Türkiye kökenlilerin yüzde 30,8’i her iki dili eşit oranda, yüzde 37,4’ü ağırlıklı olarak Fransızca’yı konuşuyor. Günlük yaşamda ağırlıklı olarak Türkçe ya da Kürtçe’yi kullandığını söyleyenlerin oranı yüzde 13,9. Sadece anadilini konuşanların oranı ise yüzde 6,6.

Tags: ABDAraştırmaAvrupadüşünce kuruluşutürkler
Önceki Haber

Sakarya’da kalker ocağı projesi için 1500 ağaç kesilecek

Sonraki Haber

Arjantin’de kadın cinayetine öfke: Kadınlar adalet sarayını ateşe verdi

BizHaberiz

BizHaberiz

Bağımsız Haber Portalı.

Benzer Yazılar

Erdoğan-DEM Parti görüşmesi sona erdi
Manşet

Erdoğan-DEM Parti görüşmesi sona erdi

07/07/2025
Yargı Halk TV ekranının karartılmasına dur dedi
Manşet

Yargı Halk TV ekranının karartılmasına dur dedi

07/07/2025
Ercüment TUNÇALP

Ham bal en doğalıdır!

07/07/2025
Hikmet Çetinkaya hayatını kaybetti
Manşet

Hikmet Çetinkaya hayatını kaybetti

07/07/2025
MSB: Pençe-Kilit Harekâtı kapsamında şehit sayısı 12’ye yükseldi
Güncel

MSB: Pençe-Kilit Harekâtı kapsamında şehit sayısı 12’ye yükseldi

07/07/2025
Gazeteci Timur Soykan, sosyal medya paylaşımları nedeniyle gözaltına alındı
Manşet

Timur Soykan adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı

06/07/2025
Sonraki Haber
arjantin

Arjantin'de kadın cinayetine öfke: Kadınlar adalet sarayını ateşe verdi

Please login to join discussion

Bizi Takip Edin

  • Çok Okunanlar
  • Yorumlar
  • En Son

Kemal Bey’e kırgınlık ve helalleşme!

05/07/2025
Cezaevindeki Gazeteciler Listesi

Cezaevindeki Gazeteciler Listesi

27/06/2025
Görsel: Pixabay

Maaşlara yansıyacak enflasyon farkı netleşti

03/07/2025

Ekonomik büyüme mi, kalkınma mı?

02/07/2025
Erdoğan-DEM Parti görüşmesi sona erdi

Erdoğan-DEM Parti görüşmesi sona erdi

07/07/2025
Yargı Halk TV ekranının karartılmasına dur dedi

Yargı Halk TV ekranının karartılmasına dur dedi

07/07/2025

Ham bal en doğalıdır!

07/07/2025
Hikmet Çetinkaya hayatını kaybetti

Hikmet Çetinkaya hayatını kaybetti

07/07/2025

Son Haberler

Erdoğan-DEM Parti görüşmesi sona erdi

Erdoğan-DEM Parti görüşmesi sona erdi

07/07/2025
Yargı Halk TV ekranının karartılmasına dur dedi

Yargı Halk TV ekranının karartılmasına dur dedi

07/07/2025

Ham bal en doğalıdır!

07/07/2025
Hikmet Çetinkaya hayatını kaybetti

Hikmet Çetinkaya hayatını kaybetti

07/07/2025
Biz Haberiz

Takip Et

Kategoriye Göre Arayın

  • Ali TARTANOĞLU
  • Attila AŞUT
  • Ayşe ÖZER
  • Banu MERTYÜREK GÜLER
  • Belgeler
  • Bilim-Teknoloji
  • Can Dostlarımız
  • Çeviriler
  • Çevre
  • Cezaevindeki Gazeteciler
  • Corona Yazıları
  • Coşkun KARTAL
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Emek
  • Ercüment TUNÇALP
  • Genel
  • Grev
  • Güncel
  • İnsan Hak.E.B
  • İnsan Hakları
  • Kadın
  • Kültür Sanat
  • Manşet
  • Medya
  • Nusret ERTÜRK
  • Öldürülen Gazeteciler
  • Orhan AYDIN
  • Politika
  • Rahmi YILDIRIM
  • Sağlık
  • Saim TOKAÇOĞLU
  • Seda YİĞİT
  • Sezai BAYAR
  • Tarım
  • Video
  • Yazarlar
  • Yitirdiklerimiz

Son Haberler

Erdoğan-DEM Parti görüşmesi sona erdi

Erdoğan-DEM Parti görüşmesi sona erdi

07/07/2025
Yargı Halk TV ekranının karartılmasına dur dedi

Yargı Halk TV ekranının karartılmasına dur dedi

07/07/2025
  • Hakkımızda
  • Reklam Verin
  • Gizlilik Politikası
  • İletişim

© 2024 Biz Haberiz. Tüm Hakları Saklıdır.

No Result
Tüm Sonucu Görüntüle
  • Anasayfa
  • Güncel
    • Bilim-Teknoloji
    • Can Dostlarımız
    • Çevre
    • Eğitim
    • İnsan Hakları
    • Kadın
    • Sağlık
    • Tarım
  • Politika
  • Dünya
  • Emek
    • Emek Haberleri
    • Grev
  • Ekonomi
  • Medya
    • Medya
    • Cezaevindeki Gazeteciler
    • Öldürülen Gazeteciler
    • Yitirdiklerimiz
  • Kültür Sanat
  • Yazarlar
    • Ali TARTANOĞLU
    • Attila AŞUT
    • Ayşe ÖZER
    • Banu MERTYÜREK GÜLER
    • Ercüment TUNÇALP
    • Nusret ERTÜRK
    • Orhan AYDIN
    • Rahmi YILDIRIM
    • Saim TOKAÇOĞLU
    • Seda YİĞİT
    • Sezai BAYAR
  • Video
  • Belgeler
    • İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi
    • OHAL – KHK
    • Son Mektuplar
  • Çeviriler
    • Corona Yazıları

© 2024 Biz Haberiz. Tüm Hakları Saklıdır.

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, bunu kabul ettiğinizi varsayarız.