Bakan Bilgin: “Biz ekonomideki dalgalanmaların karşısında emeği koruyacağız, koruyacak bir asgari ücret belirleyeceğiz”
Kumru Tulgar / Ajans Bizim –
İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2022’de geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında toplandı.
Toplantı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Bilgin başkanlığındaki toplantıya TÜRK-İŞ Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder ve diğer komisyon üyeleri katıldı.
“Ekonomideki dalgalanmaların karşısında emeği koruyacağız”
Bakan Bilgin, toplantıda yaptığı açıklamada, Türkiye’de sadece asgari ücretle geçinen 6 milyon işçi olduğunu belirterek, “Emekçilerin aldıkları ücret, temel ücret haline gelirse asgari ücret, bununla ilgili çalışmalar daha da önem kazanacaktır. Çünkü biz şöyle bir yaklaşımı benimsedik; biz ekonomideki dalgalanmaların karşısında emeği koruyacağız, koruyacak bir asgari ücret belirleyeceğiz” dedi.
İşçi ve işveren temsilcilerinin, kamu adına toplantıda bulunanlarla birlikte teknik çalışmalar yapacağını belirten Bilgin, bu teknik çalışmaların, “ülkenin içindeki enflasyonu, muhtelif harcama kalemlerini dikkate alarak asgari ücretin toplumda ortalama beklentileri ve hakkaniyet duygusunu destekleyecek bir oranda belirlenmesi olduğunu” bildirdi.
Türkiye’de yaşanan ekonomik gelişmelerin ve dalgalanan kurların belli bir şekilde istikrara kavuşacak şeyler olduğunu ifade eden Bilgin, “Çünkü esas makrogöstergeler onlar değil, esas makrogöstergeler büyümedir, istihdamdır, ihracattır” diye konuştu.
Bilgin, asgari ücret konusunda Türkiye çapında bir araştırma, anket yapıldığını da belirterek, şunları kaydetti:
“Türkiye genelinde 26 ilde 604 işveren ve yönetici, 2 bin 500 işçi ile görüşülmüştür. İmalat sanayi, tekstil, taşımacılık, inşaat, tarım, sağlık, turizm, madencilik gibi sektörlerin de aralarında olduğu 19 farklı sektörden işletmeci ile görüşme yapılmıştır. İşverenlerin 2022 yılından ihtiyatlı bir iyimser beklenti içerisinde olduğu görülmüştür. Katılımcıların yüzde 33,9’u ‘yeni dönem asgari ücret ne kadar olmalı’ sorusuna, ‘3 bin 501 ile 3 bin 750 lira arasında’ cevabını vererek en yüksek oranı oluşturmuştur. Bu rakamı yüzde 19,3 ile ‘3 bin 251 lira ile 3 bin 500 lira arasında olmalı’ diyenler, yüzde 13,7 oranı ile de ‘3 bin 751 ile 4 bin lira arasında olmalı’ diyenler izlemiştir. ‘Asgari ücretin artırılması işten çıkarmalara yol açar mı?’ sorusuna katılımcıların yüzde 74,3’ü ‘evet’ yanıtını verirken yüzde 25,7’si ise ‘hayır’ yanıtını vermiştir.”
TÜRK-İŞ Genel Eğitim Sekreteri Irgat
TÜRK-İŞ Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat da toplantıda yaptığı açıklamada, “İlk defa enflasyon üzerinde bir artışın olmasını işverenlerimiz de kabul ediyor. Vergi oranlarının indirilmesi konusunda da mutabıkız. Toplumun büyük kesiminin umutlarının boşa çıkmayacağı herkesin memnun olacağı bir asgari ücretin ortaya çıkacağını umut ediyorum” dedi.
Irgat, toplumun geniş bir kesiminin yapılacak komisyon toplantısının sonuçlarını umutla beklediğini belirterek, şunları kaydetti:
“Alınacak bu karar beklentileri karşılar, hayal kırıklığına yol açmaz, iş barışı ve toplumsal huzuru getirir. 2021 yılı fevkalade bir yıl oldu. 2020’de başlayan salgın hastalık, olumsuzluklar, çalışma yapısı değişiklikleri, uzaktan çalışma, evden çalışma, kısa çalışma, ücretsiz izin gibi uygulamaları içinde oldular. Bu insanların ücret ve gelirleri büyük kayba uğradı. Enflasyon süreci başladı. Artarak devam eden enflasyonla birlikte milli paramız değer kaybetti, alım gücü düştü. Maalesef ülkedeki insanlar sendikal örgütlenme hakkını kullanamadığı için asgari ücreti kabul ederek işlerini korumakla karşı karşıyalar. İçimizde bulunduğumuz şartlarda asgari ücretle 4 kişilik bir ailenin hayatını idame ettirmesi mümkün değil.
“Sizden umutluyuz”
Sayın Bakanım sizden umutluyuz. Anketle beraber ortaya çıkıyor ki, bu asgari ücretin dayanılmaz hal aldığı ortaya çıktı. Bu çalışmamızın sağlıklı yol alabilmesi için çok ciddi çalışma yaptırmak durumunda kalıyoruz. Hem işveren hem hükümet ve çalışanlar olarak ortak noktaya gelmiş durumdayız. Enflasyon üzerindeki artışı işveren de kabul ediyor. Bundan da memnun kalıyoruz. Vergi oranlarının indirilmesi konusunda da mutabıkız. Artık yüzde 20-27’ler çalışanlar için adil bir vergi sistemi olmadığını kabul ediyoruz. En az ücretten vergi alınmasının sonu gelmiş olması lazım. AGİ ile bu durumun çözülebileceğini düşünüyoruz.”