Kadir Çelikcan / Ajans Bizim – Şanlıurfa’da 200 aşılama ekibi Kısal mahallerde sağlık merkezlerine gidemeyen 65 yaş ve üstü vatandaşları aşılama için aktif görevde.
Şanlıurfa’da 65-80 yaş aralığındaki vatandaşlar kırsalda kapı kapı gidilerek aşılanıyor.
İl genelinde 200 aşılama ekibi, kırsal mahallerde yaşanan ve sağlık merkezlerine gidemeyen 65 yaş ve üstü vatandaşlarını aşılanması için önce adres tespiti yapıyor. Ardından da bu kişilerin randevu işlemi tamamlanıyor. Ardından, ekipler bu kişilerin yaşadığı köye giderek, tek tek 65 yaş üstü vatandaşlara ulaşıyorlar. Uyulması gereken maske, mesafe ve hijyen gibi konularda vatandaşlar bilgilendiriliyor. Randevu sisteminde adresleri tespit edilen vatandaşların ikametlerine giden sağlık ekipleri vatandaşların onayını aldıktan sonra aşılamayı gerçekleştiriyor.
Köylerdeki vatandaşların aşılarını gerçekleştiren sağlık ekipleri olası alerjik etkilere karşı yarım saat aşı yapılan kişilerle ilgilenip sosyal mesafe, temizlik ve maske kullanımı konusunda bilgiler veriyor.
Şanlıurfa genelindeki aşılama çalışmasında bu güne kadar yaklaşık 90 bin kişi aşılandı. 65-80 yaş aralığında yaklaşık 110 bin kişinin yaşadığı ilde, bu yaş grubundakilerin aşılama çalışmaları tamamlanma aşamasına gelindi.
Şanlıurfa Sağlık Müdürlüğü ekipleri, merkez Karaköprü İlçesine bağlı Büyükördek ve Çömlekçi mahallesinde daha önce randevusu oluşturulan vatandaşların aşılarını gerçekleştirdi. Jandarma ekiplerinin destek verdiği aşı çalışmasında 65 yaş üstü vatandaşlara Covid-19 aşısı yapıldı.
Aşısını yaptıran Emin Doğan; “Karaköprü’ye bağlı Çömlekçiler mahallesi randevularımızı almışlar gelip aşılarımızı yaptılar.Şimdi aşılarımızı olduk. Sağlıkçılar neler yapmamız gerektiği hakkında bilgi verdiler. Maskemizi takmamızı ve mesafeye dikkat etmemizi söylediler” dedi.
”Onlar gelmiyorsa biz gideriz”
Şanlıurfa il sağlık Müdürü Emre Akkuş, çalışmalar hakkında şunları söyledi:
”Aşılar malumunuz olduğu özere randevularla yapılmakta… Ancak, bölgemiz itibarıyla, bu bölgede şu ana kadar yaklaşık 90 binin özerinde aşılama yapıldı. Buna rağmen, hedef nüfusun aşılanma oranına diğer ilere göre biraz daha geride bulunuyoruz. Bunda sahadaki sıkıntıların etkisi de var. Vatandaşlarımızın, özelikle bu bölgede… Kırsal kesimde, teknolojiden uzak olması… Teknolojiye yabancı olması, kulaktan dolma yanlış bilgiler… Bunların aşlamaların önünde bir engel olduğunu görüyoruz. Bunun üzerine, vali ve kaymakamlarımız, ‘onlar gelmiyorsa, biz gideriz’ diye seferberlik başlattı. Biz de sahaya çıktık. Vatandaşlarımızın kafasına takılan ne varsa, soruları neyse karşılık veriyoruz.”
Daha önce aşı olmuş vatandaşların sorun yaşamamasının kısmen işlerini kolaylaştırdığını anlatan Akkuş, ”Şu anda sahada yaklaşık 200 ekibimiz var. Vatandaşımızın ayağına gidiyoruz ,evine gidiyoruz, köyüne gidiyoruz. Tabi burada muhtarlar, okul müdürleri, bölgede tanınan kişileri de yanımıza alarak kapı kapı dolaşıyoruz, anlatıyoruz. Bunların randevularını oluşturuyoruz. Aşılarını yapma gayreti gösteriyoruz. Son dönemde bunun ciddi anlamda faydasını gördük. Devam edeceğiz, Şanlıurfa’nın haritada mavi kalmasını istiyoruz” dedi.