Avrupa Konseyi, Türkiye’nin ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesini ‘’Avrupa ve ötesinde kadınların korunmasını tehlikeye atan büyük bir gerileme” olarak nitelendirdi.
Tülün Yılmaz Gündüz / Ajans Bizim – Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Marija Pejcinovic Buric, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi üzerine, sosyal medya hesabından ve daha sonra yazılı olarak yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin, Avrupa Konseyi’nin kadına yönelik şiddetle ilgili İstanbul Sözleşmesi’nden çekildiğini açıklaması, Türkiye’de, Avrupa ve ötesinde kadınların korunmasını tehlikeye atan büyük bir gerilemedir” dedi.
Buric, Türkiye’nin kadınların korunmasıyla ilgili bu sözleşmeden çekilmesini “yıkıcı bir haber” olarak değerlendirirken, Avrupa’da 34 ülkeyi kapsayan bu sözleşmenin kadın ve kızları şiddetten korumak için “altın değerinde uluslararası bir gayret” göstergesi olduğunu vurguladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de bugün yayımlanan Karar’a göre, Bakanlar Kurulu Kararı ile 2011’de onaylanan “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi” feshedildi.
Avrupa Konseyinin “Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi”, İstanbul’da imzalandığı için uluslararası alanda “İstanbul Sözleşmesi” olarak biliniyor. Uluslararası hukukta kadına karşı şiddetin, “kadın erkek eşitsizliğinin ve kadınlara karşı yapılan ayrımcılığın” sonuçları olduğuna vurgu yapılan ilk olma özelliğine sahip olan sözleşme, 2011 yılında imzalanmış, 10 ülkenin onayıyla 2014 yılında yürürlüğe girmişti.
Türkiye, 2019 Temmuz’u itibarıyla 34 devlet ve Avrupa Birliği tarafından da onaylanan İstanbul Sözleşmesi’ni, ilk imzalayan ve onaylayan ülkeydi.